Her tarafımız sistem oldu, o sistemden bu sisteme gezinip duruyoruz. Arada bir sistemler arasında kendimizi kaybediyoruz.

2005 yılı öncesi Emekli Sandığı, Bağ-Kur Reçete Provizyon Sistemlerine sonradan SSK Reçete Provizyon Sistemi katıldı. 2006 yılından sonra bu 3 kurum Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında birleşince tüm bu kurumların reçeteleri SGK Reçete Provizyon Sistemi (Medula) üzerinden sorgulanmaya ve eczanelerimizden karşılanmaya başladı. O kadar canımızı yaktı ki, adına şarkı bile yaptı eczacılar. Halen daha yakmaya devam ediyor. En son, hastaya düzenlenen raporda adı yazılı olduğu halde, meduladaki rapor bölümüne bir şekilde aktarılamayan mama yüzünden bir meslektaşımın nerede ise C Grubu ödemesinin tamamının kesileceği (%92,3603 hata oranı ile) bilgisi geldi. Hasta vefat ettiği için raporda geriye dönük düzeltme olanağı da yok.

Akabinde TEB tarafından oluşturulan Farmaİnbox Reçete Tevzi Sistemi yaşantımıza girdi. Eczanelerimizden verdiğimiz üst limitli ya da eşit limitli reçeteleri Meduladan sonra Farmaİnbox Reçete Tevzi Sistemine de kayıt etmeye başladık.

2010 yılının başında İlaç Takip Sistemi (İTS) ile de yaşamaya başladık. Amacı ilacı takip etmek mi yoksa eczaneyi takip etmek mi?, halen tartışıyoruz. Kutusu üzerinde Karekodu silinen ilaçlar, elektronik alt yapı yetersizliğinden ya da kontrol olanağımız olmayan bu sistemden kaynaklı, sattığımız halde üzerimizden silinmeyen ilaçlar meslektaşlarımızın üzerinde sıkıntı yaratmaya devam ediyor.

2017 yılının Mart ayında Renkli Reçete Sistemi (RSS) ile tanıştırıldık. Tüm renkli ve beyaz reçeteye yazılı kontrole tabi ilaçlar listesine dahil olan ilaçları bu sisteme de işlemeye başladık.

Ancak, bu sistem de aksaklıklarla mesleki yaşamımızı rahatsız ediyor.

Benim yaşadığım olaydan bahsetmek istiyorum. Kasım ayı içinde Veteriner Hekim tarafından düzenlenen yeşil reçetedeki ilacı hastanın aciliyetini de göz önünde bulundurarak karşıladım.

Ancak, reçeteyi düzenleyen Veteriner Hekimin kaydı Renkli Reçete Sisteminde yok. Danışma Hattına gönderdiğim e-mail ve yaptığım telefon görüşmesinden bir sonuç çıkmadı. Topu İl ve İlçe Sağlık Müdürlüğüne attılar. İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli meslektaşım "biz sadece doktorun TC no’sunu sisteme giriyoruz" dedi ve benim gözümün önünde kendi şifresi ile sisteme girerek Veteriner Hekimin TC no’sunu yazdı ve kaydet butonuna bastı. Telefonla görüştüğüm İl Sağlık Müdürlüğünde de her kes bir başka telefon numarasını aramamı istedi. Son olarak da bu kaydın Ankara TİTCK tarafından yapılacağı bildirilerek topu oraya gönderdi.

TEB Kongresinde, durumu TİTCK Başkanı Sn. Dr. Hakkı Gürsöz’e sözlü olarak bildirdim. Akabinde de e-maille sekreterine ilettim.

Bu satırların yazıldığı ve yayınlandığı saatlerde henüz reçeteyi düzenleyen Veteriner Hekimin adı Renkli Reçete Sisteminde görünmüyor. Salı gününe kadar reçeteyi Renkli Reçete Sistemine kaydedemez isem ne olacağını, nasıl bir yol izlemem gerektiğini, başıma nasıl bir şey geleceğini bilemiyorum. Süreci sizlerle paylaşırım.

2019 Ekim ayından bu yana da Ürün Takip Sistemi (ÜTS) de aileye katıldı. Ancak bu sistemde de aksaklıklar devam ediyor. Burada oluşan ve oluşacak üzerimizde görülen tıbbi malzeme kayıtlarındaki hataların da sorumluluğu bizim üzerimize yıkılacak.

Sonuç olarak açık ve net olarak şunu söylüyorum. Tüm bu sistemler aksamaktadır, verilerinin doğruluğu dışarıdan kontrol edilememektedir bu nedenle güvenilmezdir, tüm uygulama aksamalarında eczacı tek taraflı zarar görmektedir. Bir kurumun birbirinden bağımsız ayrı ayrı sistemleri olmaz. Halk sağlığında uygulanacak tüm işlemler (teşhis, tedavi, ilaç ve tıbbi malzeme işlemleri) tek sistem üzerinden yürütülmelidir.

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat