Başlığa bakıp, Hoca orkide ve salebe takılı kaldı diye düşünebilirsiniz.  Neden yine salep yazdığımı açıklayayım.

Çok okunan gazetelerden birinde 6.Şubat tarihinde “Gribe yakalandıysanız, salep ve keçiboynuzu imdadınıza yetişir” başlığı altında bir hekimin aşağıdaki bilgileri verdiğini okudum.

“Bugün için yiyeceklerle alınan probiyotiklerin solunum bakterilerini nasıl etkilediklerini henüz tam olarak bilmiyoruz ancak “solunumu rahatlatan, ifrazat söktüren” mantığıyla baktığınızda bambaşka seçenekler var… Bunlardan biri salep… Salep aslında orkide sınıfından bir bitkinin soğanlarından elde ediliyor, solunum yolları için yumuşatıcı ve koruyucu bir etkisi var…Ortak özellik nedir diye baktığınızda ise karşınıza mannan adı verilen bileşik şeker molekülleri çıkıyor, olasılıkla kıvamı veren de bunlar. Mannan ilginç bir bileşik, virüs ve bakterilerin etrafında onların ortadan kaldırılmasını sağlayan bir zarf meydana getiriyor. Nasıl sindirimdeki faydalı bakterileri besleyen Glikoz Amino Glikan (GAG) denen bileşikler varsa, elbette solunum sistemindeki faydalı bakterileri besleyen bileşikler de var. Mannan anlaşıldığı kadarıyla bu sınıfta yer alıyor, yani salep ya da keçiboynuzu özütünde… Grip virüsünü bünyemize almamamız yani maske vesaire ile korunmamız çok kolay değil ama alınmış virüsü etkisiz halde tutmanın, yani diğer hücrelere girerek çoğalmasını engellemenin yolu salep ve keçiboynuzundaki mannandır…”  

Bu bilgiyi veren hekimi tanıdığım için, kendisini arayıp bilginin yanlış olduğunu söylerim derken 2 gün sonra aynı bilgiyi tekrarladı ve bu bilgiyi Facebook’ta bazı meslektaşlarım da yaydı, internete baktım, internette de yayılmış!

Eyvah ki eyvah!

Önce  hekim arkadaşa telefon edip, sizlere de aşağıda özetlediğim bilgiyi verdim, teşekkür etti. Ama bilgi yaygınlaştığı için sizlere de duyurayım dedim.

Salebin bu etkilerinin olduğu ile ilgili herhangi bir araştırma olmadığını söyleyerek başlayayım. Gelelim, diğer yanlış bilgilere : Salep mannan değil glikomannan taşır. Glikomannanlar glikoz ve mannozun polimerizasyonu ile meydana gelen bir poliholozittir. Probiyotiklerin enzimleri ile parçalanamaz. Zarf da meydana gelmez. Hidroliz etmek için sıcakta hidroklorik asitle en az 1 saat ısıtmak gerekir! Probiyotikler oligoholozitleri (oligosakarit)  parçalayabilir veya onları kullanabilir. Çünkü oligoholozitler en çok 10 molekül ozdan meydana gelirler. Eczanenizde bulunan probiyotik taşıyan ürünlerde prebiyotik  de bulunmasının sebebi, bağırsaklarda probiyotiklere uygun bir besin ortamı sağlamaktır. Mesela fruktooligosakarit 3 ozdan, ksiloolisakarit 2- 10 ozdan meydana gelmiştir. Örnekler artırılabilir.

Glikomannanlar sağlık için kullanılır mı? Evet! Onu da başka bir yazımda sizlere naklederim.

Sonuç olarak, Salep koronavirüse etkili değildir. Geçen yazımda yazdığım gibi göğüs yumuşatıcıdır sadece, aynı etkiyi sütlü sıcak nişasta çözeltisi de yapar. 

Bu kısa yazı bir uyarı yazısı, esas yazım bir süre sonra.

Sağlıklı ve mutlu, koronavirüssüz günler.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat