Önce Fox TV’de Sn. Fatih Portakal’a gönderdiğim ana fikri “eczacıların da sağlıkçı olduğunu unutmayınız” mesajımdan dolayı telefonla, e-posta ile, mesajla ve Face’te güzel yazılar yazan yüzlerce meslektaşıma teşekkür ederim. Öğrencilerime hep söylemişimdir ben önce eczacıyım, sonra öğretim üyesi. Dolayısıyla, eczacılığımızın temeli olan serbest eczacılıktan hiç kopmadım.

Gelelim konumuza; öğrencilerim ve meslektaşlarımdan koronavirüs krizi ile ilgili “Hocam ne yapalım?” şeklinde telefon ve mesajlar alıyorum. Kendilerine bazı tavsiyelerde bulundum. Face ve diğer medya ortamlarında eczacılarımızın kendilerini, yanında çalışanları korumak için aldıkları değişik tedbirleri, birkaç eczacı odası hariç, meslek odalarının da genel bir uygulama yapmadıklarını gördüğüm için bu yazıyı kaleme aldım.

 

Türk Eczacılar Birliği’ndeki meslektaşlarım bana kızacaklar ama TEB neden genel bir uygulamayı harekete geçirmedi diye sormaktan kendimi alamıyorum. Kriz döneminde, meslek üst kuruluşu devreye girmeyecek, ne zaman girecek? 

Yurt dışındaki meslektaşlarımla haberleştim. Almanya’da ve Fransa’da eczanelerin kapısı kapalı. Hastalar dışarıda bekliyor ve teker teker içeri alınıyorlar. Önemli olan, bütün eczaneler aynı uygulamayı yapıyor. Fransa’da karantina olduğu için, eczaneye sadece sokağa çıkma izni olanlar alınıyor. Halk hangi eczaneye giderse, aynı uygulama ile karşılaşıyor.

Mesleğimizin en üst kurumu olan TEB, eczacı odaları ile görüşerek aşağıdaki tedbirleri almalıdır. Sağlık Bakanlığı yetkililerine de uygulama hakkında bilgi vermelidir. Sağlık Bakanlığının herhangi bir itirazı olamaz, çünkü hizmetlerin aksamaması için, eczacılar korunmaktadır. İşte tavsiyelerim:

 

1 – Eczaneler kapılarını kapatmalı, kapıdaki bir pencereden reçeteleri veya şifreleri almalı. Diğer istekler de aynı şekilde karşılanmalı. Kimde Koronavirüs var bilmiyoruz. Eczanelerimizde havalandırma (mikroorganizmaları tutacak filtreleri olan) yok. Dolayısıyla içeri almak riskli.

 

2 – Eczacılarımıza ve yanında çalışanlara koronavirüs testi uygulanması sağlanmalı. Bunda sağlıkçı olduğumuz için öncelik istenebilir. TEB bunu kolaylıkla sağlayabilir.

 

3 – Eczacı odaları tek tip uygulamanın takipçisi olmalıdır.

 

Peki bu tedbirler ne sağlayacak?

 

Meslektaşlarımız,

o   Hastaların bulaştırabileceği virüsten korunacak, risk asgariye inecek,

o   Gereksiz masraflar yapmadan, en az masrafla, en iyi korunmaya kavuşacaklardır.

 

Bu tavsiyeler, 57 yıldır mesleğinden kopmamış bir eczacıdan.

 

Sağlıklı, mutlu ve koronavirüssüz günler dileklerimle,

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat