Pek çok bitki türünün ve bazı mikroorganizmaların ürettiği kalın ve yapışkan bir maddedir. Denizlerde oluşan müsilaj ise mikroorganizma sayısındaki artışa bağlı olarak meydana gelir. Organik bir oluşum olan deniz salyası (müsilaj) hızla yayılan, saran bir dokuya sahiptir.

Müsilaj Nasıl Oluşur?

Denizdeki mikroorganizma sayısı artış gösterdiğinde ortama organik bileşikler salgılar. Bu bileşikler, suyla temas edince şişer ve gözle görünür hale gelir. Böylece deniz salyası ortaya çıkar. Bunun için suyun sıcaklığı son derece önemlidir.

Deniz Salyası Neden Olur?

Halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, deniz suyu sıcaklığının artışı ve denizin durgunlaşmasıyla birlikte dönem dönem karşılaşılan bir durumdur. Müsilaj oluşumunda deniz suyuna karışan sanayii atıklarının, iyi arıtılmadan suya karışan kimyasal atıkların, doğrudan denize dökülen kanalizasyonların rolü önemlidir. Çünkü deniz salyasının temel ihtiyaçları yüksek seviyede azot, fosfat ve deniz sıcaklığıdır ve atıklar bunları büyük ölçüde karşılar. Ayrıca denizdeki gelgitlerin ve akıntının azalması da müsilaja yol açar. Çünkü durgun suda bakterilerin tutunması daha mümkündür.

Deniz Salyası Zararları Neler?

Yapışkan bir dokuya sahip olan müsilaj, deniz yüzeyinde ve tabanında perde misali yayılarak deniz canlılarını balık ağı misali içine hapseder. Böylece hapsettiği canlıların ve yumurtaların yaşamasına engel olur. Denizdeki hayvansal besin olan zooplanktonu da içine hapsettiği için larvaların beslenmesini engeller. Deniz yüzeyini ve deniz tabanındaki otların üstünü kapladığı için dipteki midye, istiridye, tunikat gibi canlı türlerinin ışıkla temasını keserek beslenmelerini ve solunumlarını engeller. Bu durum denizdeki canlı çeşitliliğini ciddi oranda etkiler.

Deniz Salyası İnsana Zarar Verir Mi?

Müsilaj zehirli değildir ancak insana zararı dolaylı yoldan olmaktadır. Balıkçılar, ağlara takılan müsilaj nedeniyle avlanamadıkları için av sezonu müsilajdan büyük oranda etkilenir. Ayrıca müsilajlı denizden toplanan balıklara deniz salyası kokusu sindiği için bu dönemde balık satışlarında azalma görülmektedir. Ayrıca yarattığı kötü koku ve görüntü sebebiyle de dolaylı yoldan insanlara zararı mevcuttur.

 

Sabah.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat