Kutup ayıları iklim krizi yüzünden günde 2 kiloya kadar kaybediyor: Açlık, nesillerini tehlikeye soktu

Küresel ısınma, Kuzey Kutbu'nu diğer yerlere göre dört kat hızlı etkiliyor. Kutup ayıları, onlar için hayati olan deniz buzunun oluşması için artık bir ay daha fazla beklemek zorunda. Bu sürede giderek zayıflayan türün doğum sayıları azaldı, ayılar çaresizlikten Kuzey kasabaların çöplüklerine inmeye başladı.

Küresel ısınma, Kuzey Kutbu‘nu dünyanın diğer bölgelerine göre dört kat daha hızlı etkiliyor. Bu aynı zamanda pek çok canlının da yaşam alanlarını kaybetmesi demek.

Bu canlılardan biri olan kutup ayılarının yaşam ve avlanma alanı olan deniz buzu, yavaş yavaş yok oluyor. 

Uzmanlar, kutup ayılarının temel besin kaynağı olan fokları avlayabilmek için ihtiyacı olan deniz buzunun oluşması için artık bir ay daha fazla beklemek zorunda olduğuna dikkat çekti.

Kuzey Kutbu’nda her yıl deniz buzu Haziran ayının sonundan itibaren ortadan kalkar ve Kasım ayına doğru yeniden oluşur.

Bu sürede kutup ayıları mecburen karasal kıyılarda yaşamaya çekilir ve ana besin kaynağına ulaşmak için buzun yeniden oluştuğu zamana kadar çok küçük balıklarla veya -nadiren- leşlerle beslenir.

Ancak günümüz kutup ayıları, bir önceki nesillerine göre bu buzun oluşması için bir ay daha fazla beklemek zorunda kalıyor.

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi‘ne göre, 1980’lerden bu yana Hudson Körfezi‘ndeki buz kütlesi yaz aylarında yaklaşık yüzde 50 azaldı. Yaklaşık kırk yıl önde Hudson Körfezi’nin batı kıyılarında 1200 bireyi bulunan kutup ayıları için bugün en iyi tahminler 800’ü geçmiyor.

Polar Bears International‘ın kıdemli koruma direktörü Geoff York,  Ayıların kıyıda beklediği her gün bir veya iki kilo kaybettiğini söyledi. Özel bir yırtıcı ve etobur olan kutup ayılarının (Ursus maritimus) esas besin deniz foklarının vücudunu saran beyaz yağdır. Ancak Kuzey Kutbu’ndaki bazı ayılar artık bazen deniz yosunu ile beslenmek zorunda kalıyor.

Açlık doğumları azalttı

PBI’dan bilim insanı Steve Amstrup, dişi ayıların 117 günden fazla yeterli beslenmemesi durumunda yavrularına bakmakta zorlanmaya başladığını belirtti. Açlığın sonucu olarak bu türde doğumlar azaldı veeskiden çok yaygın olan bir dişinin üç yavru doğurması, artık çok daha nadir hale geldi.

York, bir kutup ayısının fiziksel gücü azaldıkça, risklere karşı daha agresifleştiklerini ve bunun, onları insanlarla etkileşime sokabileceğini söylüyor.

Çöplüklerden yemek yiyorlar

 

Kanada‘nın kuzeyindeki Manitoba eyaletinin Churchill kasabasında aç ve çaresiz kutup ayılarının çöplüklere yemek aramaya gelmesi sık karşılaşılan bir durumhaline geldi. Bu hem insanlar için bir tehlike oluşturuyor hem de ayılar çöp torbalarından plastik ya da yanmış atıklar yiyerek sağlığını riske atıyor.

Euronews Green’in aktardığına göre Churcill’de çöpler artık çitlerle korunuyor ve kasaba sınırlarında sürekli bekçiler devriye geziyor. Sınıra yakın olanlar olası bir ayı saldırısında kaçılabilmesi için bazı ev ve arabaların kapılarını çoğunlukla kilitlemeden bırakıyor.Kasabanın tek “hapishanesi” ise buzun oluşmasını bekleyen çaresiz ayıların burada bekleyebilmesi için yapılmış 28 hücreli hangar.

 

Kaynak:https://yesilgazete.org/kutup-ayilari-iklim-krizi-yuzunden-gunde-2-kiloya-kadar-kaybediyor-aclik-nesillerini-tehlikeye-soktu/



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat