Bağırsak kanserinin basit bir kan testiyle önlemek artık mümkün

Diğer test türleri ile yapılan kıyaslamalar kan testinin bağırsak kanserinin tespit edilmesinde daha yüksek duyarlılığa sahip olduğunu göstermektedir.

Birleşik Krallık ’ta Swansea Üniversitesi tarafından yürütülen ve Galler Kanser Araştırmaları Vakfı ve Galler Sağlık ve Bakım Araştırmaları Vakfı tarafından desteklenen bir proje ile bir Raman Spektroskopisi testi geliştirildi.

Bağırsak kanserinin kan testi ile tespit edilmesi NHS tarafından uygulamaya alınmadan önce klinik bir deneyde başarı göstermelidir. Bu amaç doğrultusunda doğrultusunda özel bir şirket, testin daha da geliştirilerek uygulanması Galler’de uygulanması için çalışmalara başladı.

Toplam 27 sağlık hizmeti ve 595 hastayı içeren bu araştırmanın sonuçlarına göre erken safha bağırsak kanseri vakalarının %79’u ile ileri düzey vakaların %100’ü test tarafından tespit edilebilmektedir. Piyasadaki diğer testlerle yapılan karşılaştırmalar RS testinin bağırsak kanserinin tespitinde daha yüksek duyarlılığa sahip olduğunu göstermiştir.

Bağırsak kanseri Galler’de en büyük ikinci ölüm sebebidir ve teşhis ve tedavi için en uzun bekleme süresine sahip hastalıklardan biridir. Galler’de yer yıl 2200 bağırsak kanseri vakası tespit edilmektedir ne yazık ki bu vakaların çoğu ileri seviyede tespit edilmektedir.

Şirketin CEO’su Adam Bryant şunları söyledi: “Ekibimiz son sekiz yıldır kendini, devrim niteliğinde olduğu kadar heyecan verici olduğuna inandığımız bir şey yaratmaya adadı. Artık binlerce hayat kurtarabileceği kanıtlanmış, hızlı ve uygun maliyetli bir testimiz var. Süregelen işbirliği ve mali destekle bu teste Galler‘deki ve diğer ülkelerin ötesindeki aile hekimlerine sunmak için artık net bir yolumuz var.”

Kaynak:https://dergi.tebeczane.net/public_html/dunyadanevarneyok/2022/mayis_2022/html5/index.html?&locale=TRK&pn=37

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat