Ecz.Ayşe ARIK

 

Yepyeni bir yıl bizi bekliyor.

Dünyada sağlık hızla evriliyor, her geçen gün dijital çözümlere bir yenisi daha ekleniyor. Bizler de bu değişime ister istemez ayak uyduruyoruz.

 

Uzmanlara göre 2020 yılında, günlük kullandığımız eşyalardan sağlık alanında 20 milyar data alışverişi; sensörler, GPS ya da cloud (bulut) gibi sistemlerle paylaşılır durumda olacak.

Bu gerçek zamanlı biyometrik datalar bize kronik hastalıklar, sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma hakkında ciddi bir altyapı oluşturacak.

 

Mobil uygulamalar, giyilebilir eşyalar, teletıp danışmanlığı hastaların da alışkanlıklarını, davranışlarını değiştirip tüm dünyada yeni bir trendi pekiştirecek gibi görünüyor: E-Hasta

 

2014 yılında sağlık teknolojilerini kullanan sayısı 14.3 milyonken bu rakamın 2020 yılında 78,5 milyon tüketici olacağı tahmin ediliyor. Dijitalleşmede büyümenin hızı ortada.

 

Sağlık Oyunları

Hastaların E-Hasta olmasına en büyük destek de bilgisayar ve oyun sektöründen geliyor.

Yeni bir kavram var Gamification yani ‘Oyunlaştırmak’

 

Bizim sektörümüz için hastalığı oyunlaştırmak diyebiliriz. Bu oyunların tasarlanma amacı aslında kişileri hastalığın yaşam içinde olasın tüm durumlarına adapte etmek, hastalığın seyrinde nelerle mücadele edeceklerini ve yapabileceklerini öğretmeye çalışmak.

 

Örneğin diyabetli bir evcil hayvan veya avatarla oynanan oyunlar şimdi akıllı telefonlardan kolaylıkla erişilebilr durumda. Bu oyunlarda avatar, hastalığın seyrinde yemek ve yaşam tarzıyla alakalı seçimler yapıyor. Özellikle çocukların hastalık adaptasyonlarında bu oyunlar büyük önem taşıyor, tedaviye uyumu artırıyor.

 

 

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik

Bu iki teknoloji sağlık sektöründe çeşitli alanlarda halihazırda kullanılır durumda.

Örneğin doktorlar sanal gerçeklikle ameliyatlar yapabilmekte.  

Uzun vadede ise hekimlerin akıllı gözlük veya lens kullanarak hastaların vital bulgularını anlık görüntülemelerini yaygınlaştıracak teknolojiler konuşuyor olacağız.

Ayrıca bu teknolojinin davranışsal ve mental problemleri olan hastalarda duygu durum değişikliklerini, anksiyete ve paranoya durumlarını tespit etmek üzere çalışmalar yürütülüyor. 

Şu anda Türkiye’de eczacılık fakültelerinin birçoğu sanal gerçeklik uygulamasını aktif olarak kullanmaya başladı bile. Öğrenciler gözlükler yardımıyla sanal bir eczanenin içinde ürün eğitiminden, işletmeye kadar birçok ders alıyor. Ülkemizin öncü olduğu bu teknolojik gelişme, eczacılık eğitiminin geleceğini de şekillendiriyor aslında.

 

Giyilebilir Teknoloji ve Vücut Sensörleri  

Kan basıncı ve kan şekeri ölçümü için kullanılan cihazlara, akıllı saatlere günümüz teknolojisinde hepimiz alıştık. Şimdilerde ise kardiyak aktiviteleri, sirkadyan ritmi, biyolojik saati, solunum sistemini, kan oksijen seviyesini ve diğer kan parametrelerinin bir bölümünü ölçüp, gerçek zamanlı data gönderen görünmez veya iyi gizlenmiş sensörler gündemde.

Bu sensörler sayesinde bir algoritma oluşarak hastalığın seyri hakkında bilgi verip, koruyucu önlemleri almada hekimi, hastayı hatta eczacıyı bir adım öne taşıyacak.

Sonuç olarak; 2018’i bitirip 2019’a girerken her yeni gün yeni bir teknolojik gelişmeyle uyanacağız gibi görünüyor. Geleceğimiz sensörler aracılığıyla toplanan datalarla, kendi hekimimize ve eczacımıza teletıp ya da uzaktan bağlanan bir sistemle birer E-Hasta olacağımızı işaret ediyor.

Çevirmeli telefonlardan, çoklu görüntülü konuşmalara, telekonferanslara hızla evrilmiş bir zamanda, bütün dünya bir tık uzaktayken bu teknolojilerin hayatımızın vazgeçilmezi olması an meselesi…

Herkesin SAĞLIK dolu bir yıl geçirmesi dileğiyle…

 

Ecz. Ayşe Arık

 

 

Kaynak :

 https://www.vidiemme.it/en/healthcare-trends-in-2018/ 

The Guide to the Future of Medicine: Technology AND The Human Touch di Dr Bertalan Mesko, Pixabay 

https://www.wolterskluwercdi.com/blog/pharmacy-trends-2018/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4382565/

Digital Games for Type 1 and Type 2 Diabetes: Underpinning Theory With Three Illustrative Examples

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat