Ecz. Ayşe Arık Coşkun

arik.ayse@gmail.com

 

En Yüksek Eczacı Maaşı Veren 8 Ülke

 

Eczacılık dünyada revaçta olan meslekler arasında…

Peki eczacılar hangi ülkelerde ne kadar maaş alıyor yakından bakalım!!!

 

1-  Amerika Birleşik Devletleri

En yüksek ücreti veren ülkelerin 1. sırasında Amerika yer alıyor. Yıllık eczacı ücreti 2016-2017 verilerine göre ortalama 110.000 USD olarak ödeniyor.

 

 

 

Ücreti en çok etkileyen parametreler ise coğrafi konum, uzmanlık alanı ve tecrübe …

 

 

 

2-  İsviçre

Ortalama yıllık eczacı maaşı : 83.600 USD

İsviçre’de eczacıların çoğu 1-4 yıllık mesleki tecrübeye sahip, toplam çalışan eczacılardan sadece %4 ü 20 ve üzeri yıllık tecrübeli.

İsviçre’de Eczacılar Amerikalı meslektaşları kadar fazla ücret almasalar da Numbeo 2015 yılında İsviçre yi yaşanılacak en yüksek kalitedeki ülke seçti.  Tabii ülkedeki sağlık sistemi, vergilendirme, güvenlik, trafik ve hava kirliliği bakımından değerlendirilip en yüksek kalitedeki ülke olmak ve dünyadaki en yüksek 2. Eczacılık maaşına sahip olmak da cabası…

İsviçre’de Eczacılık yapabilmek için Overseas Pharmacists Assessment Program(Denizaşırı Eczacı Değerlendirme Programı) ndan geçmek zorunda. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de bu sınavla eczacılıkta yeterlilikte bu testi aramakta.

 

 

3-  Kanada

Ortalama yıllık eczacı maaşı : 80,700 USD

 

Kanada’da bir eczacı saatlik ortalama 33.74 USD ile ücretlendiriliyor, ama uzun yıllar tecrübeli eczacıyla tecrübe yılı daha az olan eczacı arasında pek fazla ücret farkı bulunmuyor.

2014 yılı verilerine göre Kanada vatandaşlarının ortalama yıllık geliri 49.000 USD civarında. Ücretler karşılaştırıldığında Eczacılık maaşı ülke standartlarının çok üzerinde bir ücret.

Eczacılık yapabilmek için ülkedeki 10 fakülteden mezun olmak ve ayrıca Pharmacy Examining Board of Canada (PEBC) Eczacılık için mesleki yeterlilik sınavını geçmek zorunda.

 

4-  Avusturalya

Ortalama yıllık eczacı maaşı: 70.000 USD

 

Avusturalya Vergi Dairesinin yaptığı açıklmaya göre Avusturalya’da bir eczacının ortalama geliri 78.000 USD civarında. Ama bölgesel farklılıklardan dolayı ücret politikası değişmektedir.

Eczacılık yapabilmek için Pharmacy Board of Australiaprogramını ya da OverseasPharmacistsAssessment Programını tamamlayan eczacılar AustralianPharmacyCouncil (APC) Avusturalya Eczacılık Konseyi tarafından sınava tabi tutulur ve eczacılık yapmaya hak kazanır.

Sadece Yeni Zelandalı Eczacıları kabul etmemektedir.

 

5-  İngiltere

Ortalama yıllık eczacı maaşı : 57,000-  53,300 USD

 

TheGuradian’a göre İngiltere de en yüksek maaşı ortalama yıllık 205.000 USD ile emlakçılar almakta. Pilotlar yaklaşık 138.000 USD maaş alırken, ülke başbakanının maaşı 218.000 USD.

Eczacı maaşı çeşitli alanlarda uzmanlıkla yıllık 65.000 USD civarına çıkabilirken, mesela İnsan Yönetimi masterı yapmış bir eczacı maaşı çok daha yüksek olabilmektedir.

İngiltere’de eczacılık yapabilmek için OverseasPharmacistsAssessment Program ı tamamlamak ve testte başarılı olmak gerekmektedir.

 

 

6-  Almanya

Ortalama yıllık eczacı maaşı: 44,800 USD

 

Açıklanan baz ortalama 44 bin olsa da bu rakam pirim ve toplam kar payıyla birlikte ortalama 60.000 USD yıllık ücret şeklinde olabilmektedir.

Almanya ‘da zincir eczane kavramı olmadığı için 3 şubeye kadar yardımcı eczacı ve ya mesul müdür şeklinde eczacılar çalışır.

Birçok eczane akşamları, cumartesi öğleden sonra, pazar günleri ve tatillerde çalışmadığı için mesai ücreti de azalmaktadır.

Almanya’da eczacılık yapabilmek için kalite standart denklik şartı aranır.

  

7-  Yeni Zelanda

 

Ortalama  yıllık eczacı maaşı : 40.000 USD

 

Ülke verilerine göre bu rakam çok değişken olabilse de 40.000 doların altına düşmüyor. Şu anda ülkede Eczacılık mesleği gayet kazançlı görünüyor.

 

 

8-  Güney Afrika

 

Ortama yıllık eczacı maaşı : 38.000 USD

 

PayScale verilerine göre Güney Afrika ‘da eczacılık gayet kazançlı meslekler arasında. Ama ücret yıllar içinde ciddi artış göstermekte. 20 yılı aşkın tecrübeli eczacıların ücreti çok anlamlı farklıklar içermemektedir.

 

Kaynak : Payscale

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat