Bilindiği üzere Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiği 1953 yılından günümüze Ülkemizde Eczacılık mesleği bu yasayla icra edilmektedir. Diğer bir ifade ile son derece dinamik bir yapıya sahip olan eczacılık mesleği 68 yıl önce 6197 kanun numarası ile yürürlüğe giren bu kanun maddeleri ile mesleğimizi icra etmek durumundayız.

Gelişmiş ülkelerde toplum sağlığının korunması ve kamunun sağlık giderlerinin azaltılmasında eczacıların rolü hızla değişmekte iken, bugün Ülkemizde mesleğimizi icra ederken yaşadığımız sorunların 68 yıl önceki şartlara göre oluşturulan yasa maddeleri ile aşılmasını düşünmek, toplum sağlığına katkıda bulunmamızı beklemek aşırı iyimserlik olacaktır.

Kuruluş amacı ve görevleri arasında ‘’eczacıların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, eczacılığın genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak’’ olan meslek örgütümüz 68 yıl önce hayata geçirilen bu yasanın artık eczacının ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda olduğunu görmelidir.

Aldıkları eğitim gereği sanat, bilim ve teknolojiyi birleştirerek sanatlarını icra eden yani ilaç üreten biz eczacılar; doğal, fiziksel ve tıbbi alanda iyi eğitimli eşsiz profesyoneller olarak meslek grupları içerisinde en saygın kişiler arasında yer alan önemli bir meslek gurubunun değerli bireyleriyiz.

Eczacıların ve çalışanlarının topluma sağladığı hizmetlerin değeri, özellikle koronavirüs/ COVID-19 salgını sırasında vermiş olduğumuz önemli katkılar ve bu süreçte verdiğimiz acı kayıplarla her zamankinden daha önemli ve daha anlaşılır hale gelmiştir.

Bu önemli mesleğin bireyleri günün ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmiş güncel yasalarla daha iyi yönetilmeyi hak etmektedir.

Eczacıların mesleki ve ekonomik sorunlarının aşıldığı, hastaya hizmet odaklı bir eczacılığın mümkün olduğu güncel yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi dileğiyle, sağlığımıza hizmet ederken, sanatımıza emek ve gönül vermiş, çok değerli hizmet ve gayretleriyle seviye ve değer kazandırmış, katkı sağlamış tüm değerli eczacılarımızın, Eczacılık Günü kutlu olsun…

 

Majistral Eczacıları Derneği Genel Başkanı

Uzm. Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat