Maske düştü grip çıktı, 20 milyon riskli

BİRGÜN /Dilara ŞİMŞEK- Sonbahar mevsimsel hastalıkları beraberinde getirdi. Özellikle geçen yıl Covid-19 nedeniyle alınan kişisel tedbirlerle önemli ölçüde düşüşe geçen grip vakaları bu sene artışa geçti. Uzmanlara göre ise bu artışın nedeni maske, mesafe ve hijyen tedbirlerin azalması.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Covid-19 önlemlerinin zayıflamasıyla grip vakalarında artış meydana geldiğini kaydederek, şunları söyledi: “Geçen yıl Covid-19’dan dolayı alınan maske, mesafe, hijyen tedbirlerinden dolayı grip beklediğimiz ölçüde olmadı. Kişinin kendini koruması hem Covid-19’a karşı bir koruyucu oldu hem de gribi korudu. Bu sene bu tedbirlerin azaldı. Tedbirlerin azalmasıyla grip vakalarında artış görüyoruz. Covid-19 aşısı olanların da maske gibi kişisel tedbirleri gevşettiğini görüyoruz ancak koronavirüs aşısının gribe karşı bir koruyuculuğu olmadığı gibi grip aşısının da Covid-19’a karşı bir koruyuculuğu yok.”

RİSKLİ NÜFUS AŞILANMALI

Grip hastalığını engellemenin en etkili yolunun aşılama olduğuna dikkat çeken Dr. Eroğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanı Aralık 2020’deki açıklamasında, 2 milyon 300 bin grip (influenza) aşısının alındığını ve 600 bini sağlık çalışanı olmak üzere 1 milyon 36 bin kişiye grip aşısı yapıldığını açıkladı. Oysa Türkiye’de grip açısından riskli nüfus 15-20 milyonun üzerinde. Maske, fiziksel mesafe ve hijyen gibi önlemlerin de etkisiyle 2019-2020 grip sezonunda önceki grip sezonlarına göre ülkede daha az vaka kaydedildi. Şimdi ise grip sezonuna girilirken salgın önlemlerinin geçen sezondakine göre daha zayıf olması, grip aşısının önemini arttırıyor. Geçen sene olduğu gibi bu sene de Sağlık Bakanlığına grip aşısı tedariki ve aşılanmanın teşvik edilmesi yönünde çağrılar yaptık. Sağlık Bakanlığı, geçen sene yaptığı hataları tekrarlamamak ve özellikle risk gruplarının eksiksiz aşılanmasını sağlayabilmek için çağrıları dikkate almak zorunda.”

KRİTER NEYE GÖRE TANIMLANIYOR?

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise grip aşısı için sistemde hâlâ risk grubu tanımlamasının yapılmadığına dikkat çekti. Saydan, 65 yaş üstü ve kronik hasta dahi olanların aşılarının henüz sistem tarafından karşılanmadığına değinerek, “Bu yıl hem belirli miktar ücretli hem de ücretsiz grip aşısı geldi. Grip aşılarından birini devlet karşılıyor diğeri ise 85 TL karşılığında eczanelerden temin edilebiliyor.

Ama şimdi 90 yaşındaki bir kişi bile e-nabız’a girdiğinde ‘riskli grupta değilsiniz’ bildirimiyle karşılaşıyor. Aşının hangi kriterlere göre kişilere tanımlandığını bilmiyoruz. Aşı olmak isteyen yaşlılar, kronik hastalığı olanlar aile hekimlikleri ve eczaneler arasında mekik dokuyor. Bu durum hem salgın riskini artırıyor hem de vatandaşları yorarak zaman kaybetmelerine yol açıyor. Bu belirsiz durum halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor” dedi.

https://www.birgun.net/haber/20-milyon-riskli-361204



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat