“MERHABA”

Raflarımızda olmayan bir çok ilaç ve bundan dolayı maruz kaldığımız sayısız haksız ithamla 2022 yılına girdik. Mutlak çözüm tabii ki ekonomik dengelerin sağlanıp gerekli ilaçları tekrar ülkemizde hastalarımıza sunabilmek.

Ancak “yoka giren” ilaçlar konusunda eczacılık mesleği çaresiz midir? Elimizde bizlerden kimsenin alamayacağı meslek sanatımız “Majistral” varken bu sorunun tek cevabı olabilir: “Hayır!”.

Kısa bir iç dökümle yazı dizimize başlamak ve gün geçtikçe gerek “yoka giren” ilaçlar gerek dünyadaki “kişiye özel” olarak değişen tüm tedavi protokolleri için en elzem çözüm olan “Majistral”e dair bir çok bilgi ve formüle yer vereceğimizMajistral Dosya”nın 2022 yılında Eczacının Sesi’nde sizlerle olacağının müjdesini vermek istiyorum. 

Geleneksel veya modern majistrale dair bütün bilgilerin en başında yer alan konu elbette ki FARMA KALİTE HAM MADDE ve FARMA KALİTE ZİNCİRİ’dir. İlk yazımızda bu konuya değineceğiz.

Farma Kalite Neden Bu Kadar Önemli?

İlaçların kalite güvencesi, her üretimin belirli standartlara göre üretilmesine ve bunun bağımsız bir kuruluş tarafından ispatlanmasına dayanır. Belirli standartlara göre üretim, üretilen her ürünün aynı kalitede olduğunu garanti eder. Bu da tekrarlanabilirlik için önemlidir.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü, WHO), sıkça pediyatrik formülasyonlarda kullanılan “endüstriyel” etilen glikolün kasıtlı olarak “farma kalite” etiketinin basılması nedeniyle bazı ölümlerin gerçekleştiğini Annex 6’da belirtmiştir. Aynı şekilde endüstriyel dietilen glikolün de bu tip ölümlere sebep olduğu yine aynı kaynakta belirtilmiştir.

Bu durum bize Farma Kalite ürünlerin bir insan hayatını etkileyebilecek kadar önemli olduğunu göstermektedir.

Peki nedir “Farma Kalite” ?

Farma Kalite, resmi tanımıyla; FDA tarafından onaylanmış, şartlı-onaylanmış veya indekslenmiş ya da USP-NF, BP gibi tanınmış bir kurum tarafından yayınlanmış kimyasal saflık standartlarına uygun olarak GMP koşullarında üretilmiş aktif veya inaktif ilaç, biyolojik hammadde ya da reaktif ürünlerdir.

Farma kalitenin tanımı gereği bu kısımda GMP (Good Manufacturer Practices)’den de bahsetmemiz gerekiyor:

DSÖ tarafından yapılan tanıma göre GMP, medikal ürünlerin, amaçlanan kullanım alanı ve ürün özellikleri doğrultusunda uygun kalite standartları gereğince sürekli olarak üretilip kontrol edildiğine dair bir çeşit kalite güvencesidir.

USP Grade (Kalite), Laboratory Grade (Laboratuvar Kalite), Purified Grade (Saflık Kalite), Technical Grade (Teknik Kalite), Gıda Kalite gibi farklı kalite standartları bulunmaktadır.

Bunlardan gıda kalite sadece gıda ürünlerinin üretiminde (gıda takviyeleri vb.); laboratuvar kalite, saflık kalite ve teknik kalite, hammaddeler ise eğitim uygulamalarında ve üniversitelerin teknik laboratuvarlarında kullanılırlar. Ancak gıda ya da ilaç üretiminde ve insan tüketiminde kullanılmamalıdır.  

İçeriklerindeki bütün maddeler farma kalite olduğu sürece, seyreltmeler ve karışımlar da farma kalite sayılabilir.

Yapılan çalışmalara göre içeriklerindeki nispeten yüksek safsızlıklar, gıda veya teknik kalite hammaddelerle hazırlanan ilaçların terapötik etkinliğini düşürmekte, hastanın vücudunda ise toksik etkilere sebep olabilmektedir.

Tanımda geçen “uygun kalite standartları”; DSÖ, FDA ya da farmakopeler gibi tanınmış kurum ve kuruluşlarca belirlenir. Belirlenen bu kalite standartlarında hammaddenin saflığından fizikokimyasal özelliklerine, üretiminden depolama ve sevkiyatına kadar bütün parametreler yer alır.

Böylece Farma Kalite Zinciri tanımlanmış olur.

 “Farma Kalite Zinciri” ne demektir?

Hammaddelerin üretimi kadar paketlenmesi, depolanması ve sevkiyatı da önemlidir. GMP’nin belirlediği şartlara sahip tesislerde, hammaddenin kontaminasyonu önlenir, bozunma hızı optimize edilir, olası sapmalar minimize edilir ve çalışan güvenliği sağlanır.

Başka bir deyişle, sadece üreticiden alınan ham maddenin farma kalite olması insan sağlığında ilaç olarak kullanılan ürünler için gerekli standartı ve güveni sağlamamaktadır.

Tüm eczacı mesletaşlarımızın Farma Kalite ham madde tercih ederken; sekonder ambalajlaması, depolanması ve sevkiyatı “GMP sertifiksına sahip olan tesislerde” yapıldığına mutlak suretle dikkat etmesi gerekir.

Farma Kalite ile ilgili videomuzu izlemek için tıklayınız.

https://www.youtube.com/watch?v=2Lvk042f09Y

Yazı dizimizin bir sonraki bölümüne FARMA KALİTE İLE GIDA KALİTENİN KARŞILAŞTIRILDIĞI MAKALE ile devam edeceğiz.

Özellikle sorulan formüllerin klinik çalışmaları ve hazırlanışlarını yazı dizimizde görmek istiyorsanız bize egitim@galenikecza.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın…

Ecz. Gaye KARAATA                                                                 Ecz. Gülce Erişmiş

  Galenik Ecza Pazarlama Direktörü                                         Majistral Teknik Uzmanı

 

KAYNAKÇA

 

  1. Annex 6 - Good Trade and Distribution Practices for Pharmaceutical Starting Materials, WHO Expert Committee on Specifications for Pharmaceutical Preparations, 50th Report.
  2. Good Manufacturing Practices, WHO, Ocak 2019, https://www.who.int/biologicals/vaccines/good_manufacturing_practice/en/
  3. Non-pharmaceutical and Pharmaceutical Grade Compounds in Research Animals, Indiana University Office of Vice President for Research, Bloomington Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) and Office of Research Compliance (ORC), Fred H. Cate, Ocak 2013.
  4. Lab Management Fundamentals Vol. 12-Issue 10, Aaron SCHIEVING, Kasım 2017, https://www.labmanager.com/business-management/the-seven-most-common-grades-for-chemicals-and-reagents-2655.
  5. IACUC: Use of Pharmaceutical Grade and Non-Pharmaceutical Grade Substances in Vertebrate Animals, Boston University Institutional Animal Care and Use Committee, Kasım 2011, gözden geçirme 2014, güncelleme 2018, https://www.bu.edu/researchsupport/compliance/animal-care/working-with-animals/procedures/use-of-pharmaceutical-grade-chemicals-and-other-substances-iacuc/
  6. Determining the Regulatory Status of a Food Ingredient, FDA, Eylül 2018, https://www.fda.gov/food/food-ingredients-packaging/determining-regulatory-status-food-ingredient.
  7. What Does Food Grade Mean and Why is it Important, Metal Photo of Cincinnati, Matt Krysiak, Ocak 2020, https://www.mpofcinci.com/blog/what-does-food-grade-mean-and-why-is-it-important/
  8. Comparative Analyses of Pharmaceuticals or Food Supplements Containing Chondroitin Sulfate: Are Their Bioactivities Equivalent; Antonietta Stellavato, Odile Francesca Restaino, Valentina Vassallo, Rosario Finamore, Carlo Ruosi, Elisabetta Cassese, Mario De Rosa, Chiara Schiraldi; Temmuz 2019.
  9. Pharma vs. Food Grade, Pearl’s Serine Store, https://theserinestore.com/pharma-vs-food-grade/.
  10. Annex 10 - Model certificate of analysis, WHO - World Health Organization, 2002.
  11. GRAS, Ege Üniversitesi Farmasötik Teknoloji I Ders Kitabı, 2015.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat