ECZACININ SUT İLE İMTİHANI- 9

D VİTAMİNİ İÇEREN İLAÇLAR

 

Sevgili meslektaşlarım,

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) vücudumuzda doğal olarak sentezlenen, eksikliği de fazlalığı da birçok sağlık sorununa yola açan, hakkında kitaplar yazılan mucize bir vitamin. Geçtiğimiz yıllar içinde bir gurup hekim tarafından TİTCK ya şikayet edildiğimiz ve TİTCK nın 10.10.2016 tarihli  "Yüksek doz d vitamini içeren ürünlerin reçetesiz kullanımına bağlı intoksikasyon riski" uyarı mektubu aldığımız (https://www.teb.org.tr/news/7355/Y%C3%BCksek-Doz-D-Vitamini-%C4%B0%C3%A7eren-%C3%9Cr%C3%BCnlere-Ait-Eczac%C4%B1-Bilgilendirme-Mektubu), SGK tarafından teşhis ve prospektüs dozu nedeniyle kesintilere maruz kaldığımız, kısacası eczacının gündeminden hiç düşmeyen bir vitamin.

Geçtiğimiz hafta içinde, D vitamini içeren damla ve ampul formlarının MEDULA ilaç kartlarında değişiklik yapılarak doz kısıtlaması getirildiğini hepiniz fark etmişsinizdir.

Sessiz sedasız gelen bu değişikliğe ihtiyaç nereden doğdu? Prospektüsteki dozlama tablosuna dikkat etmeksizin reçete karşılayan meslektaşlarımızın kesintilerine sık sık tanık oluyoruz. Prospektüste önerilen dozun aşılmasından kaynaklanan kesintilere önlem almak üzere gerek duyulmuş olabilir. Ancak, prospektüste farklı teşhislerde önerilen dozlar ile MEDULA kartındaki sınırlanan doz şemasının paralellik göstermemesi, tedavi planlayan hekimler açısından da sıkıntılı bir durum yaratacağı aşikâr.

Gelin hep birlikte, D vitamini içeren ürünlerin prospektüslerinde yer alan dozlama tablosunu ve MEDULA kartında işlenen halini kıyaslamalı olarak gözden geçirelim:

 

Görüldüğü üzere, tanıya göre önerilen dozlama ile MEDULA kartında sınırlanan dozlama hayli farklı. Umarım MEDULA ilaç kartındaki doz kısıtı, tedaviyi planlayan hekimin tedavi şemasına uygun bir hale getirilir.

Dozlama ile ilgili değişiklik yapılırken, MEDULA kartında bir durum daha dikkatimi çekti:  1 damla= 0,04 ml. Eczacılık eğitimimiz boyunca öğrendiğimiz ve dünya literatürüne girdiği şekliyle 1 damla= 0,05 ml dir.

Bu küçücük değişiklik, hastaların ilaç hak etme günlerini olumsuz etkileyecek. MEDULA nın kabul ettiği şekilde 1 damla- 0,04 ml hesabıyla, 150.000 IU içerenler 62,5 günde, 50.000 IU içerenler 19 günde tükeniyor gibi görünüyor. Oysa, kabul edildiği şekilde damla hacmi 0,05 ml hesaplandığında, 150.000 IU içerenler 50 günde, 50.000 IU içerenler 15 günde bitiyor. Tedaviye devam edileceği durumlarda, 150.000 IU D Vitamini içeren damlalarda 12,5 gün, 50.000 IU D vitamini içeren damlalarda 4 günlük bir kayıp oluşmasına neden oluyor. Umarım 1 damlanın hacmi ile ilgili MEDULAda kısa zamanda düzenleme yapılır.

D Vitamini içeren ampul formlarına da göz atalım:

 

Ampul Formlarının MEDULA kartında doz sınırlamasının hastaları mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmiş olduğunu görmekteyiz. Reçete girişlerinde, teşhise göre prospektüsteki dozlamayı aşmadığımız sürece SGK Geri Ödemesi açısından bir tehlike görünmüyor.

D3 Vitamininin MEDULA kartındaki değişiklik için şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. D vitaminin doz aşımı olmadan alınabileceği tek doğal kaynağın GÜNEŞ IŞIĞI olduğunu hatırlatarak bol güneşli günler dilerim. 

Haftaya görüşmek üzere sağlıcakla kalın.


Ecz. Zeynep Aynur AKYOL

 

 

Kaynaklar:

MEDULA ilaç kartları, Prospektüsler, SGK İtiraz Komisyonu kararları, TİTCK, TEB web sayfası

Etiketler: Kolekalsiferol, Cholevit, Coledan, D Colefor, De-3 Ferol, Devit-3, Desiferol, Monovit, Pedia-D, Selovita, Sundrop, Tera-D3, Vitoel

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat