Türkiye'nin Üç Geleneksel Mirası Daha UNESCO Adayı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ulusal dosya olarak “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği”, “Sedef Kakma Sanatı” ile “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi”ni UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne sundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yüzyıllardır taş ustalarınca Ahlat civarındaki taş ocaklarından volkanik taşların çıkarılması, işlenmesi, süslenmesi ve yapılar inşa edilmesine dayanan kuşaktan kuşağa aktarılan bilgileri, yöntemleri ve estetik anlayışı temsil eden köklü geleneği listelere kaydettirerek korumaya alacak.

İpek Böcekçiliği ve Dokuma İçin İpeğin Geleneksel Üretimi

İpek böceği kozalarının yumuşak, dayanaklı dokumalara dönüşümündeki geleneksel ustalık da UNESCO’ya taşınmasıyla birlikte bu kültürel miras da insanlığın ortak mirası olacak.

İpek, yumuşaklığı ve parlaklığıyla yüzyıllardır en çok tercih edilen kumaş türlerinden birisi.

Sedef Kakma Sanatı

Sedefin ahşap yüzey üzerine kakma yöntemiyle yerleştirilmesine dayalı kadim bir süsleme tekniği olan sedef kakma sanatı ise listeye kaydedildikten sonra UNESCO korumasına alınacak Türkiye’nin diğer bir kültürel değeri olacak.

Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep sedef kakmacılığın yaygın olarak yapıldığı illerdir. Usta-çırak ilişkisiyle sürdürülen bu sanatın günümüzde mücevher kutusu, çerçeve, ayna, sehpa, sandık, iskemle gibi ev eşyaları ile tavla, baston, hançer gibi turistik objelere kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

Türkiye En Çok Unsur Kaydettiren İlk 5 Ülke Arasında

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye’nin bugüne kadar 20 kültürel değeri listelere kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, yeni sunulan dosyalarla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kadim kültürel değerlerine ilişkin toplumsal farkındalığı arttıracak ve bu değerlerin uluslararası tanıtımını sağlayacak çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini kaydetti.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO’ya geçtiğimiz yıl sunulan ancak uygulanan kotalar nedeniyle değerlendirmeye alınamayan “Çay Kültürü”, “Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği” ile “Mey/Balaban Zanaatkârlığı ve İcra Sanatı” unsurlarına ilişkin aday dosyalarını da revize ederek yeniden UNESCO’ya bildirdi.

Ayrıca İslami güzel yazı sanatı hüsn-i hatın da bu yılın aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilecek UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 16. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirmeye alınması kesinleşti.

 

Ntv.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat