ÖNSÖZ

Ülkemizde sağlık hizmetleri, tüm dünyada olduğu gibi klasik yaklaşımların çok ötesine geçen bir seyre sahiptir. “Eczacı” ve “eczacılık” bugünkü işleviyle, potansiyelini tam ma- nasıyla ortaya koyamamakta; toplumun beklentilerini karşılamada yetersiz kalmaktadır. İşte bu noktada, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de “klinik eczacılık” kavramsal, akademik ve sağlık hizmetleriyle ilişkili olarak, gündemin merkezinde önemli bir yer tut- maktadır.

Her geçen gün mevcut ilaçlarla ilgili bildiklerimizin artması ve bunun yanı sıra, yeni ilaç keşiflerinin yapılması, ilaçların güvenliğine dair zaman zaman kafalarda oluşan soru işaretleri, ilaçlara karşı oluşan tolerans ya da dirençler ve sağlık hizmetlerine yapılan harcamaların doğru yönetimi gibi tedavi sürecini karmaşık hale getiren pek çok faktörün yönetimi, bizlere “akılcı ilaç kullanımı”nı işaret ediyor.

Akılcı ilaç kullanımı ilkelerini benimseyerek pratiğe geçirmek söz konusu olduğunda, klinik eczacılar, ilacın dahil olduğu her süreçte söz sahibi uzman kişiler olarak ilk akla gelen sağlık elemanları oluyor. Bu bağlamda “akılcı ilaç kullanımı” kavramının her öne çıktığı veya kullanıldığı durumda da akla ilk gelen meslek gruplarının başını çekiyor.

Kitabımız, “farmasötik bakım” felsefesi etrafında şekillendirilmiş, kronik hastalıkların non-farmakolojik ve farmakolojik yönetimi, ilaç tedavisinin doğru zamanda ve doğru şe- kilde yapılması, uzun süreli ilaç kullanımına bağlı potansiyel yan etkilerin önceden tah- min edilip önlenmesi ve organ hasarlarının önüne geçilmesi, ilaç etkileşimleri açısından hastanın bilgilendirilmesi ve izlenmesi, ilaçlara tolerans gelişiminin önlenmesi, polifar- masinin olabildiğince engellenmesi ve olumsuz sonuçlarından korunmanın sağlanması, hasta uyuncunun artırılması, tedavi uygulanırken akılcı ilaç kullanımı ilkelerine uyulması gibi ana noktalara odaklanıyor.

Klinik eczacılık yaklaşımıyla 10 ana kronik hastalık, ilaç tedavisi ağırlıklı olmak üzere, en güncel kılavuzlar ışığında bilimsel kanıtlarla donatılarak değerlendirilmiş ve sunul- muştur. Kitabımızın, başta klinik eczacılık lisansüstü öğrencilerine, eczacılık fakültesi öğrencilerine ve eczacılara olmak üzere tüm sağlık profesyonellerine ve ulusal sağlık sistemine katkı sağlayacağını düşünüyor, okuyucularımız tarafından keyifle okunmasını diliyoruz.

Dr. Neda Taner - Ecz. Betül Şirin

Kitapyurdu  
https://www.kitapyurdu.com/kitap/klinik-eczacilik-yaklasimiyla-kronik-hastaliklarin-tedavisi/610947.html
D&R
https://www.dr.com.tr/kitap/klinik-eczacilik-yaklasimiyla-kronik-hastaliklarin-tedavisi/betul-sirin/egitim-basvuru/egitim/urunno=0001967189001
İdefix
https://www.idefix.com/Kitap/Klinik-Eczacilik-Yaklasimiyla-Kronik-Hastaliklarin-Tedavisi/Betul-sirin/Egitim-Basvuru/Egitim/urunno=0001967189001
Babil Kitap  
https://www.babil.com/klinik-eczacilik-yaklasimiyla-kronik-hastaliklarin-tedavisi-kitabi-betul-sirin



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat