MURATHAN MUNGAN:

“ZAMAN KARŞISINDA EN KUVVETLİ ARAÇ SADELİK”

Edebiyatımızın en güçlü kalemlerinden Murathan Mungan, sinema yazılarından oluşan yeni kitabı Işığına Tavşan Olduğum Filmler’de film analizleriyle birlikte hayata ve sanata dair bir okuma alanı açıyor. Mungan, Milliyet Sanat’ın Aralık 2022 sayısı için Seray Şahinler’e verdiği röportajda sadeliğin hiç eskimediğini söylüyor: “Sinemayı yaşatan şey kendi gözündeki zaman filtresi. Zaman karşısında en kuvvetli aracın sadelik olduğunu düşünüyorum.” Adaletin aynı zamanda bir anlam arayışı olduğunu ve insanların hayattan alamadığı cevapları artık sanattan beklediğini söyleyen usta yazar “İyi sanat eseri, verdiği cevaplardan çok sorduğu sorularla da kıymetlidir,” diyor.

2007’de yayımlanan Kullanılmış Biletler’in ardından sinema yazılarını bir araya getirdiği ikinci kitabı Işığına Tavşan Olduğum Filmler’de Murathan Mungan, Kurosawa, Antonioni, Coppola, Haneke, Parajanov, Yorgos Lanthimos, Denis Villeneuve gibi yönetmenlerin başyapıtlarını analiz ederken hayatın ve sanatın da panoramasını çıkarıyor.

“Hayatın zenginliğini ancak antenlerimizi açarsak kucaklayabiliriz”

Işığına Tavşan Olduğum Filmler’in sinemayla ve hayatla ilişkisini belgelediğini söyleyen Murathan Mungan “Beni merak böceği ısırmış, hayata karşı çok iştahlıyım, çok meraklıyım, zengin ilgi alanlarım var ve okuruma bunu ulaştırmayı seviyorum,” diyor ve ekliyor: “Bunun iyi yollarından birinin de deneme olduğunu düşünüyorum. Hepsini aynı kitabın harcına koyarak ise şunu söylemek istiyorum: Hayatın zenginliğini ancak antenlerimizi açarsak kucaklayabiliriz.”

“Kendime karşı zalimimdir”

Hakikatle çocukluğundan beri bir derdinin olduğunu ifade eden Murathan Mungan, “Hafızam kuvvetlidir. ‘O öyle olmadı böyle oldu,’ derim. Kendime karşı da çok zalimimdir. Hafızam bana torpil geçmez,” diye anlatıyor ve devam ediyor: “İyi bir sanatçı aynı zamanda kendisini ve hayatını güzelleştirir. Yazdıklarınızın üstünüze, başınıza benzemesini isterim. Benle yazdıklarım arasında insanları şaşkınlığa uğratacak bir şey yoktur.”

“Hayat dediğin, hayal törpüleyicidir benim için”

“İnsan hayallerini kendine göre kurmalı. Hepimiz hayallere çok kapıldık. Hayat dediğin, hayal törpüleyicidir benim için. O törpünün karşısında sağlam durmak lazım,” diyen Murathan Mungan sözlerine “Bu yine de hayatımızı güzelleştirmemize mâni değil. Sınırlarımızı çizmek, kendimizi korumak ve kendimizi tanımak gerek. Birçok insanın hayat karşısında uğradığı bozgunda kendisini olmadığı biri zannetme yanılgısı var,” diye devam ediyor.  Sevenlerine, 2023’te gelecek yeni kitapların müjdesini de veren Murathan Mungan’ın Seray Şahinler ile gerçekleştirdiği röportajın tamamı Milliyet Sanat’ın Aralık 2022 sayısında…

Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de, Trendyol’da, yakala.co’da ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.

 

milliyetsanat.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat