ERKEKLERDE ANDROGENETİK ALOPESİ TEDAVİSİNDE MAJİSTRAL ÇÖZÜM

Androgenetik alopesi (AGA) erkeklerde görülen en sık saç dökülmesi nedenidir. Olağan kellik, erkek tipi kellik, erkeksi saç kaybı olarak da bilinen AGA genetik olarak yatkınlığı bulunan kişilerde androjenlerin etkisiyle ortaya çıkan saç dökülmesi şeklidir. Hastalığın genetik olarak meyilli bireylerde androjenlere bağlı ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Son yapılan yayınlarda genetik yatkınlığı olan bireylerde normal androjen miktarlarının bile saç dökülmesi için yeterli olduğu görülmüştür.

Erkeklerdeki AGA tedavisinde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan iki ajan; topikal minoksidil ve oral finasteriddir. Finasteridin oral alımında ortaya çıkabilecek yan etkilerden kaçınmak için lokal uygulamalarının yer aldığı formüller günümüzde kullanılmaktadır.

Örnek olarak aşağıda yer alan bu preparat erkek androgenetik alopesi tedavisinde kullanılmaktadır.

Formül:

100 ml için

Minoksidil                                          10 g

Finasterid                                      100 mg

Biotin                                             200 mg

Kafein sitrat                                   50 mg

Propilen glikol                                   10 g

Distle su                                           30 ml

Sülfirik asit %20 solusyon Ph     4.5-5.0

Etil Alkol %96    qs                       100 ml

Formülde yer alan maddeler;

Minoksidil (Loniten, Rogaine, C9H15N5O, MW 209.25) bir antihipertansif ve topikal saç büyümesini uyarıcı olarak kullanılmaktadır. Minoxidil, suda yaklaşık 2 mg / mL'ye kadar hafifçe çözünür beyaz veya kirli beyaz, kokusuz, kristal bir yapıdadır. Propilen glikol veya etanol içinde kolaylıkla çözünür; ve aseton veya etil asetat içinde çözünmez. Minoxidil, farklı formlarda 2-5% topikal çözelti ve köpük olarak ticari formlarda bulunmaktadır.

Finasteride (Propecia, Proscar, C23H36N2O2, MW 372.54), yaklaşık 257 ° C'de eriyen, alkolde serbestçe çözünürken suda çok az çözünür. Beyaz, beyazımsı, kristal yapıdadır. Sadece erkeklerde erkek tipi saç dökülmesinin (androgenetik alopesi) tedavisi için kullanılır. 5-alfa redüktaz inhibitörüdür ve çoğunlukla erkeklerde prostat büyümesi veya saç dökülmesini tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Kadınlar ve çocuklarda bu ilaç kullanılmaz.

Biotin (Bioepiderm, koenzim R, vitamin B7, vitamin H, W faktörü, C10H16N2O3S, MW 244.31) suda ve alkolde çok az çözünen, beyaz, kristal toz yapıdadır. Bir vitamin olan biotin ayrıca saç dökülmesi, kırılgan tırnaklar ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde de yaygın olarak kullanılır.

Kafein sitrat (Cafcit, C14H18N4O9, MW 386.31) hafif acı, asit tadı olan beyaz, kokusuz bir toz olarak bilinir. Yaklaşık 4 mL ılık suda 1 gr çözünür.

Propilen glikol (C3H8O2), berrak, renksiz, viskoz, pratik olarak kokusuz, tatlı bir tada sahip bir sıvı olup gliserine benzer. 1,038 g / mL özgül ağırlığa sahiptir ve aseton, kloroform, %95 etanol, gliserin ve su ile karışabilir.

Etil alkol (alkol, etanol, tahıl alkolü, C2H5OH, MW 46.07), hafif, karakteristik bir kokuya ve yakıcı bir tada sahip berrak, renksiz ve uçucu bir sıvıdır. Kloroform, gliserin ve su ile karışabilir.

Formülün hazırlanması:

Hazırlanacak toplam miktar için her bir bileşenin gerekli miktarı doğru şekilde hesaplanarak tartılır veya ölçülür. Propilen glikol, etil alkol (40 mL) ve distile su karıştırılır. Minoksidil bu karışıma eklenerek çözülür. Çözeltiye yavaşça ve damla damla sülfürik asit %20 çözeltisi 4.5 ile 5.0 arasındaki bir pH'a gelene kadar eklenir. Biotin, finasterid ve kafein sitrat eklenerek iyice karıştırılır. Nihai hacme gelene kadar yeterli miktarda etil alkol eklenerek ve iyice karıştırılarak formül hazırlanır. Ağzı sıkı kapatılmış ışığa dayanıklı kaplarda paketlenmelidir.

Etiketleme: Çocukların ulaşamayacağı yerde saklanmalı. Yalnızca harici kullanım içindir.

Stabilite: Bu formülün ambalajı açıldıktan sonra 30 güne kadar kullanımı uygundur.

 

Kaynak:

https://www.uspharmacist.com/article/minoxidil-10-finasteride-01-biotin-02-and-caffeine-citrate-005-hydroalcoholic-solution

 

Uzm. Ecz. Ahmet Nezihi Pekcan

Pekcan Eczanesi- Konya

pekcanecz@gmail.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat