Testosteron replasman tedavisinde kullanılan bu oral formun uygulanması oldukça kolay olup hastalarda istenilen doz ayarlaması yapmak mümkündür.

Formül:

10 mg / 0.1 mL Testosteron Dilaltı Damlaları (10 mL)

Testosterone                                1 g

Saccharin                               100 mg

Silica Gel                                200 mg

Flavor                                             qs

Almond oil                           qs 10 ml

Formülün hazırlanması:

Hazırlanacak toplam miktar için her bir maddenin gerekli miktarı hesaplanır. Testosteron, sakarin ve silika jel tozları birlikte karıştırılır. Yaklaşık 8 ml badem yağı eklenerek iyice karıştırılır. Karışıma istenilen tad eklenir (mandalina aroması iyi sonuç verir). Yeterli miktarda badem yağı eklenerek homojen bir karışım elde edilene kadar iyice karıştırılır.

Kullanım: Testosteron replasman tedavisi için kullanılır.

Ambalaj: Sıkı, ışığa dayanıklı kaplarda saklanmalıdır.

Etiketleme: Yalnızca belirtildiği şekilde kullanın. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. Dil altında kullanılır.

Stabilite: Bu formül hazırlandıktan 6 aylık bir süre içerisinde kullanılabilir.

Birincil androjenik hormon olan testosteron, erkeklerde hormon replasman tedavisi için, kadınlarda libidoyu artırmak için düşük dozlarda kullanılır. Ağız içi temas süresi uzatıldığı taktirde ağız mukozasında emilebilir. Testosteron preparatının ağız boşluğunda emilmesini sağlamak için, tükürük salgılanmasını önlemek için kullanılan aroma miktarı en aza indirilmelidir. Bu dozaj formunun kullanımı kolaydır ve istenen hasta yanıtı için doz kolaylıkla titre edilebilir.

Testosteron, beyaz veya hafif kremsi beyaz, kokusuz veya neredeyse kokusuz, kristaller veya kristal toz olarak oluşur. Suda hemen hemen çözünmez ancak 1 g testosteron 5 ml alkolde ve 6 ml mutlak alkolde çözünür. Ayrıca bitkisel yağlarda da çözünür. Testosteron ışıktan korunmalıdır. Testosteron GI kanalından, deriden ve oral mukozadan emilir; büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir ve esas olarak idrarda glukuronidler ve sülfatlar olarak atılır.

Sakarin (C7H5N03S, -MW 183.18), yiyecekler, içecekler ve farmakotikler dahil olmak üzere ticari ürünlerde yaygın olarak kullanılan yoğun bir tatlandırıcı ajandır. Oral formülasyonlarda tatlandırıcı olarak, genellikle %0.02 ile 0.5 arasında değişen konsantrasyonlarda kullanılır. Sakarozdan yaklaşık 500 kat daha tatlıdır ve bazı nahoş ilaç tatlarını maskelemek için kullanılabilir. Kokusuz beyaz kristaller veya beyaz kristal toz olarak oluşur. Tatlandırıcı olarak uzun süredir kullanılan, tecrübe edilen metalik bir tada sahiptir. 1 g sakarin 290 ml su, 50 ml gliserin ve 31 ml %95 etanolde çözünür.

Bir silikon dioksit formu olan silika jel, sodyum silikat solüsyonunda çözünmüş silikanın çözünmez hale getirilmesiyle elde edilir. Silika jel ince, beyaz, higroskopik, kokusuz, amorf bir toz olarak oluşur ve partikül aralığı 2 ile 10 pm arasındadır. Suda, alkolde ve diğer organik çözücülerde çözünmez, ancak alkali hidroksitlerin sıcak çözeltilerinde çözünür. Kurutucu, süspanse edici ve viskozite arttırıcı ajan olarak kullanılır.

Flavor (Aroma); Lezzet seçimi hastanın tercihlerine göre yapılabilir. Seçilen aroma, yağ bazlı veya yağda çözünen bir aroma olmalıdır. Ayrıca seçilen aroma, tükürük salgısını uyaran bir tat olmamalıdır.

Badem yağı (tatlı badem yağı, eksprese edilmiş badem yağı, oleum amigdalae); Badem yağı (tatlı badem yağı) berrak, soluk saman renginde veya renksiz, neredeyse kokusuz, hafif, cevizli bir tada sahip yağlı bir sıvıdır. Öncelikle, daha az miktarda linoleik, miristik ve palmitik asitler içeren oleik asit gliseridlerini içerir. Acı veya tatlı badem tohumlarından ifade edilir. Özgül ağırlığı 0.910-0.915'tir. Alkolde az çözünür ancak mineral yağ ile karışabilir. Işıktan korunmalı ve iyi doldurulmuş, hava geçirmez kaplarda serin bir yerde saklanmalıdır. 15–30 ml'lik dozlarda besin takviyesi olarak kullanılmıştır ve genellikle yumuşatıcı olarak kullanılır.

 

Kaynak:

1-Allen's compounded formulations : the complete U.S. pharmacist collection / Loyd V. Allen, Jr., editor-in-chief.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat