Ne alakası var?

Var…

Virüs gündemimize o kadar oturdu ki güzel olan hiçbir haberi duymaz olduk.

Aydın kestanesi, Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin coğrafi işareti olarak tescil edildi.

(Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret olarak tescil edilen diğer ürünler ise Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı olmuştu. Ayvalık zeytinyağı gibi ürünler de yeni sunulacak listede yer alıyor.

KASTANİS

Kestanenin dünyada ilk yayılış merkezinin neresi olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber, eski Yunanlı ve Romalı yazarlara göre, M.Ö. 5. yüzyılda Anadolu’dan Yunanistan’a, buradan da Güney İtalya ve İspanya’ya götürüldüğü ifade edilmiştir.

Bazı yazarlar ise, kestanenin ilk yayılış merkezinin Anadolu’da Kastanis (Kastamonu) şehri dolayı olduğu, cins ismine ait “Castanea” adını da buradan aldığı kanısındadırlar.

KUMARI KÖYÜ

Türkiye’de yetiştirilen ve bilinen en eski kestane ağacı Kütahya İli yakınlarında Kumarı köyünde bulunan ve yaklaşık 1000 yaşındaki 25 m yüksekliğinde, 8 m çapındaki ağaçtan yılda 500 kg kadar meyve alınan anıt ağaçtır.

DÜNYADA

Fransa’da ve Korsika’da II. Dünya Savaşı’nda fakir olan halkın, kestane ununu 2/3 oranında çavdar unu ile karıştırıp ekmek yapımında kullandığı bildirilmiştir (Duyar, 1998).

GLUTENSİZ

Kestane unu gluten içermediği için, özellikle gluten toleransı olmayan hastalar (çölyak hastalığı) için çok uygundur.

FLASH HABER!!!

YERLİ COVİD-19 AŞISI ÜRETİLDİ,

TÜM DÜNYAYA AŞI SATIYORUZ!

TÜRK EKONOMİSİ YÜKSELİŞE GEÇTİ!

TÜRKİYE’DEKİ BİLİM ADAMLARI ÖDÜLE DOYMUYOR!

DÜNYA TÜRKİYE’NİN BAŞARISINI KONUŞUYOR!

Kestanemizle dünyaya adımızı duyurmanın gururunu yaşarken, bir de böyle bir haber duysaydık.

Spiker akşam haberlerinde son gelişmeleri anlatıyor;

REFİK SAYDAM HIFZI SIHHA ENSTİTÜSÜNDEN BÜYÜK BAŞARI!

Hıfzıssıhha, "sağlıklı yaşamak için gereken önlemlerin bütünü" anlamına gelir.

Ne güzel değil mi?

Aşı üretimi yapabilecek bir merkezimizin olması, virüsle savaşılan bu dönemde umut olacaktı.

Ne yazık ki 2011 yılında kapatılan bu enstitünün şu an önemi nasıl da anlaşıldı.

Bilime yatırım demek uzun vadede hem ekonomiye hem insanlığa yatırım demektir.

Kısıtlamanın olduğu hafta sonu günlerinde kestanenizi yerken Eczacının Sesi yazılarını takip etmeniz dileğimle, sağlıkla kalın.

 

Uzm.Ecz. Gül Kara

hurriyeteczanesi@ttmail.com

05325814059- Hürriyet Eczanesi

Rıhtım caddesi No:64 Kadıköy -İstanbul

 

  1. Duyar, E., 1998. Türkiye kestane florası içerisinde Aydın ili kestane yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm yolları. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 1. Cilt, Sh: 1-6, 7-11 Eylül 1998, Aydın.
  2. Ferreira-Cardosa, J. V., Sequeira, C. A., Torres-Pereira, J. M. G., Rodrigues, L., Gomes, E. F., 1999. Lipid Composition of Castanea sativa Mill. Fruits of Some Native Portuguese Cultivars. Acta Hort.: 494: 133-138.
  3. Soylu A., Serdar Ü., Ertan E., Mert C., 2009. Following Chestnut Footprints (Castanea spp.)-Cultivation and Culture, Folklore and History, Tradition and Uses : Sulle Orme del Castagno - Coltura e Cultura, Folclore e Storia, Tradizioni e Usi. TURKEY. (Ed: D. Avanzato), Scripta Horticulturae 9: 155-160.
  4. Soylu, A., 1984. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 59, Yalova, 1984.
  5. Soylu, A., 2004. Kestane Yetiştiriciliği ve Özellikleri (Genişletilmiş II. Baskı). HASAD Yayıncılık Ltd. Şti. , 64 s. İstanbul.
  6. Soylu, A., S. Ufuk, 1994. Marmara Bölgesi kestanelerinin seleksiyon yoluyla ıslahı. Sonuç Raporu, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat