Ecz. Alper PEHLİVANLI

Afyonkarahisar Eczacı Odası Başkanı

 

Türkiye'nin her köşesinde sağlığa değer katan değerli meslektaşlarım,

Ülkemiz topraklarında akademik eczacılığa ilk adım 14 Mayıs 1839 tarihinde Mektebi Tıbbiye okuluna eczacılık sınıfının açılması ile atılmıştır. Türk Eczacıları Birliği kararı ile 1967 yılından itibaren her yıl 14 Mayıs, ülkemizde “Eczacılık Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

182 yıllık akademik geçmişe sahip olan biz eczacılar, mesleki tarihimizde özel bir yere sahip olan 14 Mayıs’ı, Covid-19’un gölgesinde geçirmekle birlikte, Afyonkarahisar’ lı eczacılar olarak eczacılık gününü rahmetli oda başkanımız Ecz. K. Melih Köken’ in yokluğunda, hüzünlü ve buruk bir şekilde kutluyoruz.

Melih Köken, Afyonkarahisar Eczacı Odasının 11 yıllık başkanı olarak mesleğimize büyük bir iz bıraktı. Daha etkin bir Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti hayalini yerine getirebilmek için özellikle son üç TEB seçimlerinde aktif rol aldı. Meslek örgütünde ikili ilişkileri ve tecrübesi ile kendisine danışılan sayılı insanlardan biri oldu. Hayat ve mesleğimizle ilgili hep doğru tespitleri olan Melih Köken, siyaseti iyi okuyan, liderlik vasfı yüksek bir yöneticiydi.

Afyonkarahisar'da ve eczacılık camiasında beyefendi kişiliği ile insanların gönlünde yer edinen Melih abimizi çok özlediğimizi söylemeliyim. Hayatımıza kattığı tüm güzel değerler için kendisini minnetle ve rahmetle anmaya devam edeceğiz. 

Değerli Meslektaşlarım,

Sağlık sisteminin ilk temas noktası olan eczanelerin, pandemi ile birlikte halkımızın ilaç ve sağlık danışmanlığına olan erişiminde daha da önemli hale geldiğini görmekteyiz. Eczaneler, olası Covid-19 hastalarının tespit edilmesi ve sürecin yönetilmesinde ve kronik rahatsızlığı olan hastaların, hastanelere gitmeden hastalıklarının seyrinin kontrolünde de kilit rol oynadılar.         

Eczacılar ve eczane çalışanları toplum sağlığını korumak adına çalışırken, meslektaşlarımız eczanelerinde hem kendilerinin hem de çalışanlarının ve hastalarının güvenliğini sağlamak için gayret sarf etmesine rağmen, Türkiye genelinde 50’nin üzerinde meslektaşımız ve eczane çalışanımız Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ebediyete intikal eden tüm meslek şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

Bunca özveriye ve yaşanan kayıplara rağmen, eczacılar tedarikçi firmalardan kaynaklı maske ve dezenfektan fiyatlarından dolayı suçlu gösterilerek birçok eczaneye denetlemeler yapıldı ve haksız yere cezalar yazıldı. Özellikle pandemi hastaneleri karşısındaki eczanelerde ciro kayıpları görüldü. Akut ilaçların tüketiminin azalması nedeniyle eczanelerde miadı yakın ilaç sıkıntısı da yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Mevcut yasal düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle vitamin ve gıda takviyelerinin market ve internetten kontrolsüz satışı ve bilinçsiz kullanımında da artış meydana geldi.

Eczacı toplum sağlığına katkı vermek için hayati risk altında çalışırken, mevcut ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesi nedeniyle ekonomik risk ile de karşı karşıya kaldı.

Önümüzdeki dönemde mesleğimizin sorunlarına yenilerinin eklenmesini öngörmek de yanlış olmayacaktır. Ancak biz eczacıların yapması gereken, karamsarlığa düşmeden, eczacılık mesleğinin küresel sermayenin altında ezilmemesini sağlayan ve en önemli gücümüz olan mesleki birlikteliğimize sahip çıkarak, zorlukların üstesinden gelmek için dayanışma içerisinde çalışmak olacaktır. 

İnsanlık için belirsizliklerin ve zorlukların olduğu bu dönemde, hastalarının tedavilerinin devamını sağlamak ve covid-19 belasından kurtulmak amacıyla, eczanelerinde, hastanelerde, ilacın olduğu her yerde, en yakın sağlık danışmanı olarak özveri ile görev yapmaya devam eden tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.

14 Mayıs Eczacılık Gününüzü ve Ramazan Bayramınızı kutluyor, mesleğimizi daha iyi koşullarda yerine getireceğimiz, sağlıklı günlerde bir arada olmak dileğiyle hepinize saygılar sunuyorum.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat