Ecz. Tuncay Sayılkan

İzmir Eczacı Odası Başkanı

 

Covid-19 ile mücadelede acılar, kayıplar ve zorluklarla dolu on beş ayı geride bıraktık. Dünyanın her tarafında olduğu gibi ülkemizde de salgından kurtuluş umudu olarak görülen aşılama çalışmaları devam ediyor ancak mutasyona uğramış yeni tip virüsün çok daha hızlı yayılıyor olması da tedirginlikleri artırıyor.

Pandemi sürecinin başından bu güne nerede görev yaparsa yapsın tüm sağlık çalışanları inanılmaz bir özveriyle çalışıyor, toplumun her kesiminden takdir ve saygı görüyorlar.

Herkes kendince önlemler almaya, kendini korumaya ve yaşamını sağlıklı olarak sürdürmeye çalışıyor. Bağışıklık sistemini güçlendireceğine inanılan ya da virüsten koruduğu iddia edilen her ürün ve yöntemler ise büyük ilgi görüyor.

İşte bu noktada en yakın sağlık merkezleri olan eczaneler ve sağlık danışmanı kimliği ile eczacılar öne çıkıyor. Doğru ve güvenilir ürün kullanımı noktasında halkımızın en kolay ulaşabildiği ve “en yakın sağlık danışmanınız eczacıdır” söyleminin gereğini yapıyor, vatandaşı bilgilendiriyor ve en doğru şekilde yönlendirerek önemli bir görev üstleniyorlar.

Hastane, ASM ve diğer tüm sağlık merkezlerindeki yoğunluğu azaltmak için uygulamaya konan kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın raporlu ilaçlarının reçetesiz olarak eczanelerden temini bu dönemde üstlendiğimiz oldukça önemli bir görevdir. Bu önemli uygulama ile eczanelerde oldukça ciddi oranda yoğunluk oluştu ve buna bağlı olarak eczanelerde görev yapan herkesin bulaş riski de önemli ölçüde artmış oldu.

İlk vakanın duyurulduğu 11 Mart 2020 tarihinden bu yana tüm zorluklara, olası risklere ve tüm belirsizliklere karşın ülkemizin dört bir yanında özveriyle sağlık hizmeti sunan eczacılar ve eczane çalışanları virüsle mücadele sürecinin isimsiz kahramanlarıdır.

Eczacılar bu zorlu süreçte eczacı odalarının olanakları ölçüsünde sağladığı mütevazı destekler dışında hiç bir kurum ve kuruluştan destek görmeden büyük bir özveri ile sağlık hizmetini sürdürmüşlerdir.

Meslektaşlarımız eczanelerinde hem kendilerinin hem de çalışanlarının sağlığını koruyacak, güvenliğini sağlayacak önlemleri almaya çalışmışlar, kaygıları ve korkuları bir kenara bırakarak vatandaşlarımıza ilaç danışmanlığı yapmaya, sağlık hizmetini aksatmadan sürdürmeye gayret etmişlerdir.

Belki de insanlık tarihinin en zor ve en ağır şartlarının yaşandığı bu sıkıntılı dönemde insan sağlığına hizmet noktasında aldığımız eğitim ve ettiğimiz yeminin bilinci ile görevimizin başındayız. İnanıyoruz ki bu zor süreci hep birlikte ve en az kayıpla aşacağız…

Bu zorlu süreçte bir kez daha görülmüştür ki, eczaneler birinci basamak sağlık hizmetinin vazgeçilmezi ve halkın en kolay ulaşabildiği sağlık merkezleri, eczacılar ise güvenilir sağlık danışmanlarıdır.

Sağlık hizmetlerini daha nitelikli hale getirmek ve geleceği doğru şekillendirebilmek için önerilerimize kulak verilmeli, gerekli yasal düzenlemeler ise ivedilikle gerçekleştirilmelidir.

Ülkemizin dört bir yanında görev yapan ve Covid-19 mücadelesinde önemli görevler üstlenen tüm meslektaşlarım ile gurur duyuyor ve onlara sevgilerimi gönderiyorum.

Kaybettiğimiz meslektaşlarıma ve eczane çalışanlarına Allah’tan rahmet, başta aileleri olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum...

Eczacılık mesleğinin akademik kuruluşunun 182. yılında;

nerede görev yaparsa yapsın, aldığı eğitim ve ettiği yeminin bilinciyle bu zor dönemde insan sağlığına hizmet eden tüm meslektaşlarımızla gurur duyuyorum.

Maskesiz ve mesafesiz günlerde sağlıkla buluşmak dileği ile bizlere bu gururu yaşatan değerli meslektaşlarımın “Eczacılık Günü” nü en içten dileklerim ile kutluyorum.

Saygılarımla…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat