Ecz. Süleyman ARSLANTÜRK 

Herkes tatilde. Eczane, eczacı, sağlık, siyaset gece gündüz, Cumartesi Pazar, bayram seyran dinlemiyor. Eczacılar sadece sıcaklardan değil eczanelerindeki baş olmaz ve neresinden tutsan elinde kalacak olaylardan da boğuluyor.    

En yoğun bir nöbetimde devreden çıktım, eczanenin karşısından eczaneyi, yaşamı, yaşamımı seyrettim ve bir de ek iş yaptım; Ecz. Mahmut SİYAHHAN’IN EC-ZANE kitabını bitirdim.

Ecz. Mahmut SİYAHHAN Siverek 1944 doğumlu, doğu tatlı sertliği, sosyal demokrat hoş görüsü, İslam Kültürü yumuşaklığı, bilim ciddiyeti ve nezaketi taşıyan saygın ve saygılı bir arkadaşımızdır. 1965 yılında İ.Ü.Eczacılık Fakültesine girdi, az bir kayıpla iyi bir başarı ile 1970 yılı Şubatında bitirdi. Zaman harcamadan, kaybetmeden Haziran1970 yılında da Siverek’te Halk Eczanesi’ni açtı.

1975 ve 1977 yıllarında CHP’den Urfa Milletvekilliğini az farkla kaçırdı.1979-1990 yıllarında Kadıköy’de Günhan Ecza Deposunu çalıştırdı. 2007 yılına kadar kozmetik ürünler üretti.

2002 yılında da Siverekteki eczanesini Pendik’e taşıyarak 2021 Mart ayına kadar ilk günkü heyacanı ile severek, isteyerek, eczane eczacılığına devam etti.

Okulda, okul sonrasında, yaşamda kıkır kıkır, kıpır kıpır, tıkır tıkır çabaladı, çalıştı, başardı hem okudu hem de yazdı.

EC-ZANE kitabı…  Cehenneme Ateş Satarım…Eczaneden Çalma… Esrar…Hacı Zade…Helfe… İflas… Gastrogouts…  Kan Dolaşmıyor… Kara Yara… Kodis…Mevsimlik Abiler… Olmayan Üç Beldeden Birinden… On Yıl Vade…Oh Be…  Ödeme… vs. gibi 97 başlık içeren bir kitap. 50 yıllık bir eczacının Siverek Yerelinden ve İstanbul metropolünden yaşam curcunası temaşası. İnsancıl bir insanın bilimsel bir pencereden yaşam seyri-sevinci.

Bilim, can, eczane, eczane eczacılığı, sosyoloji, ticaret, insanlık, insanlık dışılık, uyanıklık, uyuşukluk, kaçıp giden, koşup giden zaman, yakalanamayan an ve gittikçe azalan izan özetle konuşabilen, yazabilen, başaran Ecz. Mahmut SİYAHHAN ve EC-ZANE

50 yıl eczane eczacılığı yapanlar eczaneyi ve eczane eczacılığını kesinlikle yazmalılar ki teori ile pratik örtüşsün, öpüşsün, eczacı ve eczacı olacaklar eczaneyi ve birbirini tanısın…

14 Mayıs etkinliklerinde eczacı odam 50. Yıl belgesi verdi; 50 saniye söz hakkı vermedi. Verseydi; “yaşam özetle alıp vermektir. Odam bana belge verdi ben de odama “50 yıllık acemi yaşamım” kitabı vermeli idim; veremedim” … Diyecektim. 

Ecz. Mahmut SiYAHHAN topluma mesleki ve toplumsal borcunu bir nebze ödeyebilmek için EC-ZANE kitabını yazmış; vermiş. Sanki yaşamının tutanağını tutmuş; yazmış.

Ne mutlu…

Yaz sıcağında eczane ateşi, eczane derdi, eczane tasası ile değil de insan coşkusu, insan sıcağı, insan sevinci ile ilgilenmek isteyenlere….

Yaşadıklarını hatırlamak isteyenlere….

Geçmişi ve eczanede olup bitenleri merak edenlere….

 

Ecz. Süleyman ARSLANTÜRK 

24 Temmuz 2022 KUŞADASI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat