Ecz. Tuncay SAYILKAN

İzmir Eczacı Odası Başkanı

 

ECZACILAR NE İSTİYOR?

Uzunca bir süredir eczanelerde yaşanan ve yaşanacak sıkıntıları dile getiriyor, ilaca ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olabilmesi için ilaç fiyat kararnamesinin ivedilikle güncellenmesini talep ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda eczacıların özverileri ile sürdürülebilen ilaç-eczacılık hizmeti enflasyonun oldukça ciddi boyutlarda artması ve Euro kurunun düşük kalması nedeni ile içinden çıkılamaz bir hal aldı.

Her yılın sonuna gelirken benzer olayları yaşıyoruz. Zam beklentisi ile ilaçlar piyasadan birer ikişer kayboluyor ve vatandaş eczane eczane dolaşıp ilacına ulaşmaya, tedavisini tamamlamaya çalışıyor. Hızla artan ilaç yokları zammın belirlendiği tarihe kadar tavan yapıyor ve sonunda ilaç fiyatlarına zam gelmesinin hemen ardından aylardır bulunmayan ilaçlar nasıl oluyorsa birden ortaya çıkıveriyor.

Ülkemizde ilaç fiyatlarında yapılacak değişim ilaç fiyat kararnamesi gereği Avro kuruna göre belirleniyor. Her yeni yılın başında bir önceki yılın Avro değerindeki artışa göre belirlenen ve sadece ilaç fiyatlarına gelecek zam oranına esas olacak bir sabit Avro kuru saptanıyor ve ilaç fiyatları önceden belirlenmiş takvime göre güncelleniyor.

Yaklaşık 3-4 ay süren zam süreçlerini ve bulunamayan ilaçlar sorununu en derinden yaşayan kesim hiç kuşkusuz eczaneler. Halkın en kolay ulaşabildiği sağlık danışmanları olarak her gün yüzlerce vatandaşa ilaçların bulunamadığını ve nedenlerini anlatmak durumunda kalıyoruz.

Bilinmelidir ki, ilaç fiyatlarına gelen zam eczacıların değil, üretici ve ithalatçı firmaların talepleri üzerine gerçekleşmektedir. Eczacılar hiçbir zaman zam talebinde bulunmamış, aksine ilaçların bulunabilir, alınabilir ve güvenilir olması için çaba harcamışlardır.

Savaştaki ülkelerdekinden bile yüksek oranda seyreden enflasyon ise eczanelerdeki yangını hızla büyütüyor. Artan işletme giderlerine karşın ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmemesi ile yaşanan ekonomik sıkıntı her geçen gün biraz daha büyüyor.

Eczacı meslek örgütleri olarak sorunun ciddiyetine dikkat çeken açıklamalar yapıyor, yaşanan mağduriyetleri gündeme taşıyarak çözümü hızlandırmaya çalışıyoruz.

Sorunun kaynağı ve çözümü belli olmasına karşın hiçbir adım atılmıyor, uyarılarımız ve önerilerimiz görmezden geliniyor. Uzun süren görüşmeler ve tüm girişimler sonuçsuz kalınca meslek örgütümüz yaşananlar dikkat çekmek amaçlı bir eylem planı hazırladı.

Kamuoyunu, vatandaşı, ilgili bakanlıkları, kurum - kuruluş temsilcilerini yazılı ve görsel basın aracılığı ile bilgilendirme ile başlayan süreç devam ediyor. Birçok kesimin gıpta ile baktığı örgütlü yapımız ile sorunlarımızın çözümü ve meslektaşlarımızın kayıplara uğramadan mesleğini sürdürebilmesi için çalışıyoruz. Amacımız eczanelerdeki ekonomik sorunlara acilen çözüme kavuşturulması, ilaca ulaşımın sağlanması ve sunulan ilaç-eczacılık hizmetinin kesintiye uğramadan sürdürebilmesidir.

Halk sağlığını olumsuz etkileyen her konuda sesimizi yükseltiyor, taleplerimizi dile getiriyoruz. İlaç fiyat kararnamesinin taleplerimize uygun olarak güncellenmesini ve kamuda görev yapan meslektaşlarımıza yapılan haksızlığın da giderilmesini istiyoruz.

Tek derdi vatandaşın ilaçlarını sorunsuz temin edebilmek ve sağlık hizmetini aksatmadan özveriyle sürdürmek olan bir meslek grubunun taleplerini görmezden gelmek doğru bir yaklaşım değildir.

Pandemi sürecinde sunduğumuz özverili hizmet sonrasında “hakkınız ödenmez” denilen, sonrasında görmezden gelinen bizler eczanelerin ticari işletmeler değil halkın en kolay ulaştığı sağlık kuruluşları olduğunun bilincindeyiz. Mesleğimizi ekonomik sorunlardan uzak sürdürebilmek ve ilaç-eczacılık hizmetlerinin sürdürülebilir olmasını istiyoruz.

Her zaman olduğu gibi bilimin ışığında doğruları söylemeye ve sağlık hizmetlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için var gücümüz ile çalışmaya devam ediyoruz.

Şimdi birlikte mücadele zamanı!

Biz eczacılar birlikteliğimizin en önemli gücümüz olduğunu çok iyi biliyoruz. Sorunların çözümü ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir meslek bırakabilmek adına üzerimize düşenleri yapmaya ve hep birlikte mücadeleye devam ediyoruz.

Mesleğimizin değersizleştirilmesine dur demek ve taleplerimizin görmezden gelinmesine sessiz kalmamak için 16 Ekim Pazar günü Ankara’da buluşacağız.

Meslek için orada olacağız ve taleplerimizi hep birlikte dile getireceğiz.

Geleceğe güvenle bakabildiğimiz aydınlık günler dileklerimle…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat