İşyerinde sürekli mesajlaşanlar ya da WhatsApp gruplarındaki özel yazışmaları çalışma arkadaşlarıyla paylaşanlara uyarı: Gizliliği ihlal eden bir mesajla işinizi kaybedebilirsiniz...

WhatsApp artık, işverenlerin çalışanlarına talimat vermek için bile kullandığı bir iletişim aracına dönüştü. Yöneticilerle çalışanlar ya da çalışanların kendi arasındaki yazışmaları da çok kritik hale geldi. WhatsApp’taki yazışmalar hakkında Yargıtay’ın verdiği bir karar, çalışanların dikkat etmesi gereken hususlara işaret ediyor. İşçiler WhatsApp grubu kurarak, paylaşımda bulunabiliyor. Bu gruplardaki yazışmaların çalışanlar tarafından üçüncü kişilerle paylaşılmaması çok önemli.

MAAŞLAR KONUŞULMAMALI

Örneğin WhatsApp grubunda çalışanların ücretleriyle ilgili bilgilerin konuşulduğu bir mesajı, bir başka arkadaşıyla paylaşan çalışan, işverene ait gizli bir bilgiyi paylaşmış olur ve bu durumun ortaya çıkması halinde işinden olabilir. Bu nedenle işyeri WhatsApp gruplarının kullanıcılar tarafından gizliliğinin sağlanması çok önemli. Aksi taktirde bir WhatsApp mesajı işin kaybedilmesine bile neden olabilir.

SÜREKLİ ONLINE OLMAYIN

Çalışanların WhatsApp kullanırken dikkat etmesi gereken bir diğer nokta da, kullanım sıklığı. Gün içerisinde elinde sürekli telefonla dolaşan, WhatsApp’ta bütün gruplara laf yetiştiren işçi, bu durum iş akışını bozar hale gelmişse, çalışması bu durumdan etkilenmeye başlamışsa işinden çıkarılabilir.

‘ŞAKA OLSUN’ DİYE YAZDIKLARINIZA DİKKAT!

Yargıtay kararına konu olan söz konusu olayda işveren yalnızca WhatsApp yazışmalarını bahane göstererek işçiyi işten çıkarma kararı almış. Yargıtay da WhatsApp konuşmaları gizlilik içeren kişisel veri niteliğinde olduğundan, salt nasıl temin edildiği anlaşılamayan bu yazışmalara dayanılarak işverenin işçiyi işten çıkaramayacağına karar vermiş. İşçiye kıdem, ihbar tazminatlarının ödenmesi gerektiğine hükmetmiştir. İşçiler WhatsApp yazışmalarının bir şekilde ortaya çıkabileceği ihtimalini düşünerek WhatsApp gruplarında buna uygun şekilde yazışmalılar. Aksi taktirde akşam yemek masasındayken komiklik olsun diye atılan bir mesaj ya da gruptaki bir yazışmaya verilen cevap işten atılmayla sonuçlanabilir.

İŞVEREN NASIL ÖĞRENDİĞİNİ AÇIKLAMALI

Yakın zamanda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin verdiği bir karar, WhatsApp yazışmalarının teknik olarak kişisel veri olduğunu açıkça ortaya koydu. Karara konu olayda işçilerin WhatsApp üzerindeki iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunması gerektiğini değerlendirdi. Bu değerlendirme şu açıdan çok kritik. WhatsApp yazışmaları kişisel veriler olduğu için, işverenin WhatsApp gruplarındaki yazışmaları bahane ederek işten çıkarma yapabilmesi için buradaki yazışmalara nasıl eriştiğini ortaya koyması gerekecek.

Okan Güray Bülbül



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat