İstanbul Eczacı Odası Başkanı Özcan: Kayıplarımızı telafi etmiyor
diken.com.tr/Mesude Demir
Sağlık Bakanlığının “stratejik adım” olarak duyurduğu, eczanelerin gelir kaybını önlemeye yönelik yeni düzenlemesi eczacılar tarafından yetersiz bulundu. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “Düzenlemeyi ‘iyi’ bulmadık. Yıllardır yaşadığımız kayıpları telafi etmiyor” dedi.
21 Mart’da Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, eczacıların kârlılık baremleri bundan sonra her ilaç kur güncellemesi döneminde yeniden belirlenecek. Yani ilaç fiyatlarına gelen güncelleme doğrultusunda, eczacıların kârlarına esas ilaç fiyat baremleri de aynı oranda yükselecek.
Son düzenleme kadar eczanelerin karlılık dilimleri şöyleydi:
1’inci kademe: 328 liraya kadar (328 lira dâhil) olan ilaçlarda eczacılar için yüzde 28,
2’nci kademe: 328-657 lira kalan (657 lira dâhil) ilaçlarda eczacılar için yüzde 18,
3’üncü: 657 liranın üzerinde kalan ilaçlarda eczacılar için yüzde 13.
İlaç fiyatı yükseldikçe karlılıkları azalıyordu
Yılda bir yapılan ilaç fiyatlarındaki artış eczacıların karlılığını artırmıyordu. Aksine ilaç fiyatları yükseldikçe, eczacıların karı azalıyor.
Eczacı meslek örgütleri, acil önlemler alınmasını aksi halde ayakta kalamayacaklarını, iflaslarının an meselesi olduğunu dile getirerek seslerini duyurmaya çalışıyordu.
Bakan Memişoğlu önceki gün Kayseri’de bir eczaneyi ziyaret ederek, “Eczacılar sahadaki en önemli sağlıkçılarımız, baş tacımız” dedi.
Ancak ne yeni düzenleme ne de bakanın ‘gönül alıcı‘ sözleri eczacıların beklentisini tam olarak karşılamadı.
‘Yıllar önce yapmaları gerekeni kazanım gibi sunuyorlar’
Özcan Diken’e konuştu: “İlgili kararnamenin ilk çıktığı 2004’de bunu yapmaları gerekirdi. Mevcut düzenlemede her yıl güncelleme yapılmadığından, ‘eczane’ kâr baremleri sabit kalmakta ve birçok ilaç üst bareme geçerek düşük kârlılık oranıyla satılmaktaydı.
Yaşadığımız erimeyi asla telafi etmeyen, yıllar önce yapılması gerekeni ancak şimdi yaparak, bunu bir kazanımmış gibi sunmaları daha da enteresan.”
Bakanlık söz konusu düzenlemeyi duyururken, mevcut düzenlemede her yıl güncelleme yapılmadığından eczane kar baremlerinin sabit kaldığını, birçok ilacın üst bareme geçerek düşük karlılık oranıyla satıldığını ifade etti.
Düzenlemenin eczacının bugün yaşadığı ekonomik bunalıma bir faydasının ‘maalesef‘ olmadığını belirten Özcan, şunları söyledi:
“Bakanlık yılların erimesini itiraf ediyor. Eczacı baremlerine yıllarca enflasyon kaybı için bir güncelleme yapılıp, ardından şimdiki düzenleme gelseydi bizi gerçekten kayıplara karşı, dedikleri gibi korumuş olurlardı. Yaptıkları yaşamamızı, belimizi doğrultmamızı asla sağlamıyor. Yapılan bize anestezi vermek. İlaca zam yapılmazsa herhangi bir güncelleme yapılmayacak.
Bugün bizim “batıyoruz” dememize sebep olan, geçmişte yapılması gereken enflasyon düzenlemeleri yansıtılmadan yapılan düzenleme 2025’te ayakta durmamıza, eczanelerimize kilit vurmak zorunda kalabilmemize fayda sağlamıyor.”
En son ilaçta kur düzenlemesi 24 Ekim 2024’te yapıldı. Düzenleme yılda bir kez yapılıyor.
Kaynak:https://www.diken.com.tr/istanbul-eczaci-odasi-baskani-ozcan-kayiplarimizi-telafi-etmiyor/