Türkiye'den çekilen ilaçlar ile ilaç sektörü nereye doğru evriliyor?

Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, son dönemlerde Türkiye'den çekilme kararı alan ilaç firmaları ve Türkiye'nin ilaç sektöründe geleceği hakkında Bursada Bugün'e konuştu.

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Geçtiğimiz günlerde Novartis, aralarında göz damlası, göz tansiyonu, astım, KOAH, epilepsi, migren, parkinson ve Alzheimer hastalıkları için kullanılan ilaçların da olduğu 14 ilacın Türkiye'de satışını sonlandırdı. Bursa Eczacı Odası Başkanı Adnan Erakın, son dönemlerde Türkiye'den çekilme kararı alan ilaç firmaları ve Türkiye'nin ilaç sektöründe geleceği hakkında Bursada Bugün'e konuştu.

"KALICI BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ"

Erakın, bazı ilaçların Türkiye'de muadili olmadığını belirterek kişiye özel onaylarla ilaçlar getirtilmeye çalışıldığını açıkladı. Erakın, "Bu noktada Eczacı Odası olarak halkımızın ilaca kesintisiz ulaşması için eczacılık ve ilaç hizmetinde ön planlardayız. 22 Şubat tarihinde bir genelge daha yayınlandı bu kararnamede de mevcut Euro kurunun aynı şekilde 2024 yılında da devam edeceğini açıkladı. 1 Euro 17.55 lira kabul edilip o fiyat üzerinden fiyatlandırma yapılıyor. Öyle olunca mevcut zamla beraber geçici bir rahatlama sağlanmış oldu ilaç piyasasında. Ancak yakın bir zamanda tabi bu Euro'nun yetersiz olmasına bağlı olarak tekrardan ilaç yokluğuna girilmesi bekleniyor. Böyle bir durumla karşılaşılmaması için biz bu ilaç kararnamesine kalıcı bir çözüm getirilmesini istiyoruz" dedi.

"MÜJDELİ HABERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ"    

İlaç fiyat Kararnamesi'nde 2009 yılında Euro kuru uygulamasına geçildiğini söyleyen Erakın, belli dönemlerde güncellemelerin yapıldığını ancak yapılan güncellemenin birkaç ay bir rahatlatma sağladığını, geri eski haline döndüğünü belirtti. Erakın, "Bu konuda kalıcı bir çözüm getirilmesi lazım. Sağlık Bakanlığı tarafından sevindirici bir haber almıştık. Bu konu hakkında çalışma yapacaklarını ve kalıcı bir çözüme kavuşacağına dair bir müjdeli haber aldık. Ama tabii bu müjdeli haberin yerine getirilmesini bekliyoruz" diye ifade etti.

"YOKLUK ORANI YÜZDE 5 OLMALIDIR"

En büyük derin ilaç yokluklarını 2023 yılının aralık ayında yaşamaya başlandığını söyleyen Erakın, 16 Aralıkta yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi'nin 25 Aralık'ta uygulamaya geçildiğini ancak 9 günlük bir boşluk oluştuğunu belirtti. Erakın, "O 9 günlük bir boşluk oluştu. İlaç sevkiyatında ciddi sıkıntılar yaşadık. Burada Bursa Eczacılar Kooperatifimiz özellikle elini taşın altına koyarak elindeki bütün stokları eczanelere birer, ikişer, üçer tane bile olsa paylaştılar. Bu yoklukları o şekilde aşmaya çalıştık. Aralık ayında ilaç yoklukları yüzde 22 seviyesine kadar ulaştı. Bu 5 ilaçtan biri yok demektir. Ondan sonra ocak ayına geldiğimizde bu yüzde 17'lere düştü. Şubat ayına geldiğimiz zamanda yüzde 9'lara düştüğünü gördük. Bu yaklaşık 10 ilaçtan biri yok anlamına geliyor. Yine yüksek bir rakam bu. Çünkü depolarda yokluk oranların yüzde 5 olmalıdır. Yani 20 ilaçtan bir tanesi yoksa bu kabul edilebilir bir rakamdır" dedi.

"YERLİ İLAÇ SANAYİSİ DESTEKLENMELİ"

Erakın, dışa bağımlılık oranını biraz daha düşürülüp yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Erakın, "Özellikle ARGE çalışmalarıyla yeni moleküller bulunarak, onları geliştirip kendi ilacımızı üretmeliyiz. Yerli ilaç sanayimizin ilaçları piyasa sunulması lazım. Yerli üretim oranının arttırılması lazım en azından" diye sözlerini sonlandırdı.

Kaynak- https://www.bursadabugun.com/haber/turkiye-den-cekilen-ilaclar-ile-ilac-sektoru-nereye-dogru-evriliyor-1696323.html



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat