Yaz günü, dışarıda pırıl pırıl bir hava.

İnternette gazete haberlerine, sosyal medya sayfalarına bakıyorum. Millet tatilde, deniz kenarından fotoğraflar, selfiler şahane. Ne maske, ne sosyal mesafe. Sıcak, sımsıcak ortamlar.

Kıskançlık içinde arada camdan dışarıyı seyrediyorum.

Merak bu ya. Kendimce bir istatistik yapayım dedim. Her gelen geçende maske çetelesi tuttum. Yüz kişiyi tamamlayınca sayımı bitirdim.

Sonuçta; 65 kişi maske takmamıştı. 25 kişi maskesini usulüne uygun takmamıştı. Ya burnu dışarıda, ya gerdanında ya kulağında asılı ya da alnında. 10 kişi maskesini ağzını, burnunu kapatacak şekilde maskesini takmıştı.

“Hayat Eve Sığar” programından bulunduğum bölgeye bakıyorum. Full kırmızı. “Çok riskli bölgedesiniz” diye uyarı veriyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük verilerde hastaneye yatırılan hasta sayısı, hastaneden taburcu edilen hasta sayısından fazla. Sağlık Bakanlığı verilerine göre yazının yazıldığı an itibarıyla COVİD-19 testi pozitif olarak hastanede yatan sayısı 21.084 kişi (*). Nerede ise devlet hastanelerindeki erişkin yoğun bakım yatak sayısına çok yakın.

Maske takmamanın ya da usulüne uygun takmamanın cezası 900 TL olarak belirlenmiş. Ancak, bu durumu tespit ederek tutanak tutacak bir resmi yetkili ortalıkta görülmüyor.

Yani fotoğrafa dışarıdan bakan bir kişi der ki; “her şey güllük gülistanlık”.

Ülkemi yönetenler fotoğrafı bu şekilde görüyor diye düşünüyorum.

Meslek örgütlerimiz de herhalde fotoğrafı böyle görüyorlar ki, pandeminin ilk ortaya çıktığı Mart, Nisan aylarında gösterdikleri duyarlılıktan uzaktalar.

Eczane kapatma saatlerinin erkene çekilmesi bir yana, eczanelerimizin ara temizliğini, dezenfeksiyonunu yapabileceğimiz bir ara kapatması bile düşünülmüyor.

Bir yandan da COVİD-19 sebebi ile vefat eden eczacı meslektaşlarımın ve eczane çalışanları, hekimlerin haberleri.

Orhan Veli’nin İstanbul Türküsü şiirinde yazdığı gibi “Tarifsiz kederler içindeyim”.

(*)https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat