İlaç fiyatları artıyor da eczacı kazanıyor mu?

Kasım ayından bu yana birçok ilacın “yok”a girdiği ya da depo stoklarında azaldığı için sipariş taleplerimizi karşılayamadığı bir gerçek.

Bunun iki nedeni var.

Birincisi; geçen yıllar pandemi nedeni ile insanların eve kapanması, kalabalık halde bulunulan okulların, işyerlerinin kapalı olması, dışarı çıkan kişilerin maske takması, birbirlerine çok fazla yaklaşmamaları nedeni ile bulaşıcı hastalıkların yayılmaması idi. Bu nedenle gerek eczanelerimizde gerek ecza depolarında ve gerekse firmaların elinde bazı ilaçlar patladı.

İkincisi; yine pandemi nedeni ile dünya genelinde ilaç hammadde üretimini karşılayan ülkelerde üretimin düşmesi, bu arz talep sonucu hammadde fiyatlarının artması, geçen yıllardaki talep azlığını ve döviz kurlarının yükselmesi nedeni ile firmaların arz seviyesini düşük planlaması idi.

Bildiğimiz gibi, birkaç ay önce nerede ise 20 TL’sını bulan, şu anda da 15 küsur TL seviyesinde seyreden Avro kurunu Bakanlar Kurulu 2021 yılı için 4,5786 TL olarak belirlemişti.

Üçüncü bir nedeni aklıma getirmek bile istemiyorum ve hiçbir ilaç firmasına yakıştırmıyorum.

Herkesin beklentisi Bakanlar kurulu tarafından belirlenecek yeni Avro kuru kaç TL olacak? Görünen ve beklenen yüzde 36-37 oranında bir artış olacağı.

Gelelim bizim yazımızın konusuna.

İlaç fiyatlarındaki artış biz eczacıların kazancını arttıracak mı ya da ne kadar arttıracak?

Bildiğimiz gibi eczanelerimizin karlılığı kısaca İlaç Fiyat Kararnamesi olarak dillendirdiğimiz 17.01.2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda belirlenmiş.

Buna göre; İmalatçının veya İlaç İthalatçının ecza deposuna satış fiyatı 100 TL (dahil) olan ilaçlar için eczanemizin bürüt karlılığı alıştan yüzde 25. Eğer ki ilacın ecza deposuna satış fiyatı 100 TL’nı geçerse artan miktarlar için karlılığımız azalıyor.

100,01-200 TL (dahil) olan fiyat bareminde bürüt eczane karlılığı yüzde 16'ya, 200,01 TL ve üzeri barem için yüzde 12’ye düşüyor.

Bu baremler 2009 yılından bu yana güncellenmemiş.

Bunun üzerine kamu kurum iskontoları nedeni ile yaşadığımız, önceden “taşıma zararı” olarak dillendirdiğimiz görünmek istenmeyen giderimiz de var.

Sözün özü; ilaç fiyatları arttıkça birçok ilaçta karlılığımız azalıyor. Bizler de “kasamıza giren para artıyor ama ben niye giderlerime yetişemiyorum” diye düşünüyoruz.

Bu baremlerdeki rakamların günümüzün gerçeklerine göre yükseltilmesi bizlerin mesleğimize devamı için hayati önemde ve acil durum oluşturmakta.

Belirlenen bu baremlere göre ilaç yüzdeleri ile ilgili şimdiki ve gelecek olası artıştan sonra oluşacak tablolara ne yazık ki ulaşamadım. Ola ki ulaşırsam bu yazımın son bölümüne eklerim.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel: 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat