Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

Afet durumunda yanınıza yalnızca bir avuç alabileceksiniz, belli ki her şeyi yanınızda götüremezsiniz ya da istediğiniz tüm ilaçlara ulaşamayabilirsiniz, işte bu yüzden acil ilaç seçimi çoğu zaman neyin saklanıp neyin geride bırakılacağına dair bir oyuna dönüşür.  Cevap vermemiz gereken soru şu ‘Neredeyse onsuz yaşayamayacağın ilaçlar nelerdir?’ Bugün bu soruyu cevaplamayı biraz daha kolaylaştıracağız. Neyi yanınıza alıp neyi geride bırakacağınıza dair size rehberlik edecek iki temel kural vardır:

  1. ‘’Olsa iyi olur’’ yerine ‘’Hayat kurtaran’’ ilaçlar
  2. Kullanılması en muhtemel ilaçlar 

Karşılaşmanız muhtemel acil durumlar için en yararlı ve uygun olacak ilaçlara öncelik vermeniz önemlidir. Örneğin, bir deprem durumunda en yaygın yaralanmalardan biri enkazdan kaynaklanan kesilmeler, ezilmeler ve yırtılmalardır. İlaç seçiminde odak noktası tam olarak burası olmalıdır.

Ağrı Kesiciler

Kas ağrıları, baş ağrıları, boğaz ağrıları ya da diş ağrıları gibi geniş bir rahatsızlık grubunu kapsayabilecek analjezik ilaçların seçimi ilk tercih olmalıdır. Doğru seçim, analjezikleri süper kullanışlı hale getirecektir. Parasetamol, İbuprofen ve Naproksen’in başlıca seçimlerimiz olması uzmanlar tarafından önerilir.

Ateş Düşürücüler

Özellikle hekimlere ve eczacılara erişiminizin olmadığı durumlarda büyük bir nimet haline gelen bu ilaç grubu için parasetamol ya da İbuprofeni tercih ederseniz hem ateş düşürücü etkilerinden hem de analjezik etkilerinden faydalanmış olursunuz.

Bir not:

Parasetamol, aşılara gösterilen reaksiyonları kontrol altına alabilen bir ilaçtır, az bilinen ancak işe yarar bir gerçektir, sık karşılaşmazsınız ancak karşılaşırsanız bildiğinize mutlu olacaksınız.

Bir not daha:

İbuprofen gibi NSAID’ler, vücuttaki şişliğin inmesini sağlar, bu da ağrı, hareket kısıtlaması gibi durumların önüne geçerek rahat uyumayı sağlar, genel iyileşmeyi destekler.

Dikkate değer:

Tablet formundaki ilaçları tercih edin, böylece ilaçlarınızın stabilitesi, sıvı formdaki ilaçlara kıyasla daha uzun süre korunmuş ve raf ömrü uzun olacaktır.

Olmazsa Olmaz: Antidiyareikler

Afet gibi, kontaminasyonun yaygın ve tıbbi hizmetlerin düzensiz olduğu durumlarda, diyare çok daha tehlikeli ve yaygın hale gelebilir. Şiddetli bir nöbet, vücut sıvılarını şok edici bir hızla tüketebilir. Reçetesiz satılan ilaçların çoğu ishalin altında yatan nedenleri iyileştirmezken, yavaşlatabilirler. En etkili iki yaygın ilacımız şunlar:

Loperamide

Bağırsak hareketlerinizi yavaşlatarak size suyun geri emilimi için zaman kazandırır. 

Raf ömrünün, formülasyona göre değiştiği dikkate alınmalıdır örneğin çiğnenebilir tabletler, iki yıl kadar bozulmadan stabilitesini koruyabilir.

Bizmut Subsalisilat

Bağırsaklarınızı mikroorganizmalardan korumaya yardımcı olur, üstelik mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olduğu da gösterilmiştir.

Ve hidratasyon:

Etkili bir ishal kesici tedavinin yanı sıra, yeterli miktarda su ve elektrolit bulundurduğunuzdan emin olmalısınız, su içmeyi unutmayın, hiçbir İlaç, sık hidrasyonun yerini tutamaz.

İşlevsel: İzopropil Alkol

Bir "ilaç" olmamasına rağmen, ecza dolaplarının temelini oluşturur. Acil tıbbi bakım için en iyi seçimlerinizden birisi. İşte nedeni: dezenfeksiyon.  Bundan daha önce bahsetmiştik, ancak kötü kesikler ve sıyrıklar, herhangi bir acil durumda karşılaşacağınız en yaygın tıbbi sorunların başlıcaları olacaktır.  Bakterilerin ciddi sorunlara yol açması için tek gereken, küçücük giriş noktasıdır, bunu önlemek için, kesi oluştuktan sonra mümkün olan en kısa sürede izopropil alkol uygulayın. Sıvı olduğu için pürüzlü bir kesiğin bile her noktasına nüfuz etmede harikadır. Yüzeyleri dezenfekte etmede ve elleri de bakterilerden arındırmada harika bir seçimdir.

Listemizin Tamamlayıcısı: Antibiyotik İçeren Merhemler

Sizi pek çok büyük enfeksiyondan koruyacak olan antibiyotikli merhemlerin, travma tedavisinde uzmanlar tarafından İsopropil alkolle birlikte kullanılması öneriliyor. Hızlı ve kapsamlı bir tedavi için yaranızı alkolle yıkadıktan sonra antibiyotikli merhem uygulayın ve üzerini temiz bir bez ya da bandajla -tercihen gazlı bez- sarın.

Antibiyotikli merhem, alkolden çok daha uzun süreli bir dezenfektandır alkol hızla silinir ve dağılır, sizi sürekli olarak bandajlarınızı çıkarıp tekrar takmaya zorlar. Bu durum, yeni bakterilerin içeri girişine olanak sağlar. Antibiyotikli merhem ise cildinizde kalarak saatlerce dezenfeksiyon sürdürür. Bu süre zarfında pek çok şekilde iyileşmeye yardımcı olur: yarayı nemlendirir, bakterilere karşı fiziksel bir bariyer görevi görür ve hatta ağrıyı dindirir.

Ayakta Tutanlar: Vitaminler

Vitaminler, özellikle afet gibi stresli bir dönem için olmazsa olmazdır.  Afetle ilişkili stres, kişinin bağışıklık sistemini zayıflatarak kişiyi enfeksiyon ve hastalığa karşı savunmasız kılar. Multivitaminler ve C vitamini başta olmak üzere vitamin tüketimine mümkünse muhakkak devam edilmelidir.

Peki Afete Maruz Kalanlar İlaçlar İse?

Aşırı ısıya maruz kalan ilaçlar

İlaçların etkinliğini, örneğin bir yangından kaynaklanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle kaybedebilirler.  İlaçlarınızın aşırı ısıya maruz kaldığını düşünüyorsanız, yenileri ile değiştiriniz.

Güvenli olmayan suya maruz kalan ilaçlar

Afet ortamlarında kontaminasyondan kaçınmak neredeyse imkansızdır, orijinal ambalajlarında olsalar dahi, temiz olmadığı düşünülen su ile temas eden ilcalar atılmalıdır.

Ya maruziyet hayati öneme sahip ilaçlarda meydana geldiyse?

Kronik hastalıkları olan pek çok hasta için ilaçtan mahrum kalmak ölümcül olacaktır. Böyle bir durumda ilacın ikamesinin kolayca sağlanamayacağı düşünülüyorsa, ilaç kontrol edilir ve şekli bozulmamış görünüyorsa, örneğin ıslak bir kaptaki tabletler kuru görünüyorsa, yenisi bulunana kadar ilaçlar kullanılabilir. Tabletler ıslaksa, kontaminedir ve atılmaları gerekir.

Sulandırılması Gereken İlaçlar

Sulandırılması gereken (su kullanılarak sıvı hale getirilen) ilaçlar sadece arıtılmış veya şişelenmiş su ile karıştırılmalıdır. Bu ürünleri sulandırmak için arıtılmış veya şişelenmiş su dışındaki sıvılar kullanılmamalıdır.

Soğukta Muhafaza Gerektiren İlaçlar

İnsülin ve bazı sıvı antibiyotiklerin soğukta saklanması önerilir. Uzun süre sıcak ortamda kalmış olmaları atılmalarını gerektirir ancak İnsülin hayati öneme sahip olduğundan yenisi bulunana kadar kullanılabilir.

Tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimle…

 

Dr. Ecz. Dyt. Neda Taner

neda.taner@gmail.com

Kaynaklar

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat