Uzm.Ecz. Ayşe ARIK

Geçtiğimiz aylarda basında bir haber çıktı. Amazon’dan ‘çevrimiçi eczane hizmeti’. Uzaktan bakıldığına herkese online bir satış sistemi gibi gelen bu hizmet, bütün ezberleri bozacak bir yatırımdı.

Mayıs 2018; PillPack CEO'su, babası gibi kendi de bir eczacı olan TJ Parker, Amazon'dan küçük bir birlik ile görüşmek için Seattle'daydı. Walgreens, CVS ve diğer büyük tedarikçiler kendi içlerinde bu Boston merkezli küçük şirketi derinlemesine tartışırken, Parker kararını verdi. Pillpack’i Amazon’a satıyordu. Haziran 2018 ‘de PillPack 753 milyon dolar karşılığında, Amazon’a ait bir şirketti. Artık sahada alışılmışın dışında bir hizmet vardı.

Amazon Neden Bu Alana Girdi?

Bir sağlık verileri sağlayıcısı olan IQVIA'ya göre ABD'de reçeteli ilaçlara yapılan harcama yılda 500 milyar dolara yaklaşıyor ve her yıl da yaklaşık % 7 civarında da artıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne  göre, Amerikalı yetişkinlerin kabaca % 60'ı kalp hastalığı, kanser veya diyabet gibi en az bir kronik hastalığa sahip  ve % 40'ında iki veya daha fazla hastalık var.

Bu çok büyük bir pazar ve Amazon sahada farklı bir deneyime yatırım yapıyor. Tabii ki burada PillPack’in 2013 yılından beri, çeşitli eyaletlerde farklı uygulamalar ve yasalar ile ilgili engelleri aşmış olması, sigorta şirketleri ile anlaşmaların tamamlanmış olması da büyük bir öneme sahip. Yani aslında yapılan yatırımla Amazon, insanların büyük zincir eczanelere ya da lokal küçük eczanelere gitmeden, 7/24 hizmet alacağını vadediyor ve insanların alışkanlıklarını değiştirmek istiyor.

PillPack Nasıl Çalışıyor?

Öncelikle PillPack web sitesine girip üye olunuyor ve siz reçetenizi sisteme tanımlıyorsunuz. Ayrıca kullandığınız vitaminler, destek ürünler ya da eczaneden almak istediğiniz ürünler varsa listenize ekleyebiliyorsunuz. Sadece ilk gönderim için bir haftadan uzun bir süre bekletiyor, ardından da her ay düzenli ilaçlarınızı göndermeye başlıyor.

İlaçlar bir beyaz kutunun içinde günlük olarak özel paketlenmiş, her bir ürünün kullanım saati ve şekli günlük olarak yazılmış şekilde geliyor. Sadece bununla da kalmıyor, telefona indirilen bir uygulama ile size kullandığınız ilaçlar ile ilgili hatırlatma ve hesap erişimi sağlıyor. Kullanıcılarına 7/24 eczacılarına ulaşıp danışabilme imkanı sunuyor ve herhangi bir sorun olduğunda veya bir sebeple ilacınızda değişiklik yapılması gerektiğinde, hem sigorta şirketinize hem de doktorunuza ulaşan bir ekip de çalıştırıyor.

Kendilerini tanımlarken de derin bir eczacılık deneyiminin, teknolojiye odaklanma kombinasyonu diyorlar.

Şirketin ana fiziksel eczanesi Manchester, New Hampshire'da bulunuyor ve ilaçları bir iki eyalet dışında ABD'nin her yerine gönderebiliyor.

Ücretlendirme ise sadece ilaçların sigorta tarafından karşılanmayan tutarları ve aldığınız OTC ürünlerin fiyatları. Ne kargo için ne de servis için bir ücret istemiyor.

PillPack Eczanelere Tehdit Mi?

Bazı otoriteler ilaç dağıtımı için yeni bir çağın başlangıcı veya geleneksel ilaç zincirleri için sonun başlangıcı olarak görüyor bu yeni uygulamayı. CVS’in, ABD Posta Hizmetleri ile bir ila iki günlük reçetelerin doğrudan müşterinin evlerine teslim edilmesini sağlayan bir ortaklık duyurması da bu tezi doğrular nitelikte.

Ağustos ve Ekim ayları arasında yapılan bir fiyat araştırması, güzellik, sağlık ve kişisel bakımda aynı stokta bulunan ürünlerin fiyatlarının ve CVS veya Walgreens'teki vitamin ve takviye kategorilerinin fiyatlarının Amazon'dan %18 ila %64 arasında daha pahalı olduğunu duyurmuştu. Amazon fiyat olarak da dev şirketlerin belini bükmeye hazırlanıyor.

Kronik hastalıklarda devam reçeteleri farmasötik pazarın yalnızca bir şeridini temsil ediyor, akut hastalıklarda ise hala yüz yüze eczacı danışmanlığı ve ilaca hemen ulaşım çok önemli bir konumda. Ayrıca bu tür online yaklaşıma uymayan birçok hastalık, karmaşık tedavi ve koruyucu sağlık durumu da mevcut.

Global ilaç pazarında, bizler zincir eczanelerin oluşturacağı sorunları tartışırken, zincir eczaneler de farmasötik bakımı da içinde barındırdığını iddia eden bu yeni uygulamayı tartışıyor. Tüm dünyada yaşadığımız pandemi süreci ise, online çözümlerin insan hayatında daha büyük yer kaplamasına ve alışkanlıkların tamamen değişmesine sebep oluyor.

Görünen o ki, geliştirilmiş farmasötik bakımla bu hizmeti sadece kronik hastalıklara değil, akut hastalıklara ve hızlı müdahele alanına da çekebilen bir dijital uygulama tüm alışkanlıklarımızı yeniden yapılandırabilir.

Şimdiye kadar online alışveriş için karşısında durduğumuz ECZACI DANIŞMANLIĞI engelini de 7/24 eczacıya danışma hizmeti ile aşan bu uygulama, yeni bir sağlık sistemi tanımı yapıyor.

Amazon’un birçok ülkeye yatırım yaptığını da göz önüne alırsak, tüm dünyada bağımsız eczaneleri ile ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarıma tek sorum şu olacaktır: Tehlikenin farkında mısınız?

Ecz. Ayşe Arık

 

Kaynaklar

https://www.cnbc.com/2019/05/10/why-amazon-bought-pillpack-for-753-million-and-what-happens-next.html

https://www.nytimes.com/2018/06/28/business/dealbook/amazon-buying-pillpack-as-it-moves-into-pharmacies.html

https://www.pillpack.com/how-it-works

https://www.businessinsider.com/how-to-use-pillpack-amazon-pharmacy-service-2018

https://www.bblsa.com/industry-insights/2020/1/5/amazon-and-pillpack-a-threat-to-the-pharmacy-model-or-business-as-usual

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat