Dr. Ecz. Derya BEKTAŞ

 

Covid-19 pandemisinin toplum üzerindeki sosyolojik, psikolojik ve ekonomik etkileri sürmektedir. Aşılama çalışmaları, yeni ilaç moleküllerinin keşfi ve mutasyonlar da devam etmekte… Vaka sayısı tüm dünyada 156 milyonu geçti. Covid19’un klinik belirtilerine rağmen, hâlâ pandeminin abartıldığını düşünenler de yok değil…

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına aşılama yapılsa da uymamız gerektiği, kronik hastalıkları olanların bu süreçte daha dikkatli olmaları ve bağışıklık sistemini zayıflatacak uyku problemlerini, stres ve yeme alışkanlıklarını da düzenlememiz gerektiğini hemen hemen her gün eczanelerimizde hatırlatmaktayız... Henüz 31.05.2019 tarihinde yayımlanan 2019/10 sayılı kanunla eczaneler birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak tanımlanmışken, eczacılar yıllardır halk sağlığının iyilik hâli için hizmet vermekteler. Sağlık Bakanlığının ‘birinci basamak sağlık hizmeti’ tanımlamasında da yer aldığı gibi; tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumunun yapıldığı eczanelerimiz toplum sağlığını koruyan kuruluşlardır.

Pandeminin ilk günlerinde ücretsiz maske dağıtımı, pandemi sürecinde 418 koduyla kronik hastaların hastane ve aile sağlık merkezlerinde reçetelendirilmeden ilaçlarını alabilmeleri ve tüm bu süreçte halk sağlığı için 7/24 kesintisiz sağlık ve danışmanlık hizmeti, eczanelerin toplum sağlığının korunmasındaki yeri ve önemini bir kez daha gösterdi. Fakat hastaların tedavilerinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve toplum sağlığının iyileşmesi için 7den 70e herkesin farmasötik bakım hizmetini üstlenmek yıllardır eczanelerimizde verdiğimiz hizmetler arasındadır. Karantina sürecinde pandeminin artan sosyal ve psikolojik yüküne rağmen, kararlı bir şekilde görevimizi icra etmeye devam etmekteyiz. 

Bilimsel Eczacılığın 182. yıl dönümü yaklaşırken; toplumun koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetini üstlenen eczacıların her yıl katlanarak büyüyen sorunlarının çözümünde daha yapıcı kararların alınması ve ilaç, aşı ve halk sağlığı söz konusu olan her konuda devlet kanalıyla daha fazla söz sahibi olması gerekmektedir.

Sağlıklı ve aydınlık yarınlar umuduyla…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat