Ecz. Mustafa AL

YARDIMCI ECZACI VE AFETZEDE ECZACININ SIRALI DAĞITIM HAKKI

Bugüne kadar sıralı dağıttım reçeteleri eczane başına eşit miktarda dağıtıldı.  Oysa bu ülkede eczane eczacılığında eczane içindeki eczacı sayısını arttırma da eczanelere destek konuşuldu ama bir türlü oluşturulamadı. (Kosgeb in göreceli desteği dışında)

Şimdi bir önerim var. Daha doğrusu görülmesi gereken bir durum var. Bunca zamandır göz ardı edilen bir durum bu.

Bir eczanede iki eczacı var ise niçin bir eczanelik sıralı dağıtım reçetesi hakkı verilir ki. Bir eczanede iki eczacı var ise iki eczacı kotası olarak uygulanmalıdır, farmainbox üzerinden uygulanan sıralı dağıtım reçeteleri. Böylece eczane sahibi eczacı, daha fazla yardımcı eczacı veya ikinci eczacı istihdam edebilir olacaktır. Yardımcı eczacının kotasını normalin %75’i gibi bir rakam ikinci eczacının kotasını da %100 gibi bir rakam olarak uygulamak çok yerinde olacaktır. Çünkü sıralı dağıtım hakkı eczanenin değil TEB ve eczacı odası üyesi eczacının hakkı olarak algılanmalıdır ve eczanede kaç eczacı var ise o kadar hak verilmelidir. Bu eşitlik ilkelerine aykırı olmayacaktır.

Esas olarak bir o kadar da önemli olan afetzede eczacıların şu an istihdam edilme imkanlarının güçlüğüdür. Düşünün ki 15 yıldır eczaneniz var ve depremde yıkıldı ve siz 45-55 yaşlarında bir eczacısınız. Hadi 45 yaşındaki belki bulur ama 55 yaşındaki bir eczacı hangi eczacının yanında işe başlayabilir sizce. Eczane içi iletişimde hepimizin bildiği gibi büyük küçük ilişkisi çok önemli olmuştur. Mesleğe yeni başlamış eczacıların çoğu zaman yaşadığı bir problemdir kalfalarının yaşça kendilerinden büyük oluşu. Kalfası kendinden yaşça büyük olan eczacı epeyce fazla problem yaşanmaktadır onu yönetmekte. Gel gör ki eczacı ile eczacı ilişkisi çok daha ince ve naif bir ilişkidir. 55 yaşındaki bir eczacının depremzede olduğunu düşünün ve 40 yaşındaki bir eczacının yanında işe girip hayata tutunmasının zorluğunu değerlendirin lütfen… Düşünün ki yaşça ve tecrübece büyük depremzede eczacı ile aynı eczane de nasıl incitmeden ve incinmeden çalışırsınız. Ya da siz depremzede eczacı olun da hadi sizden daha genç bir eczane eczacısı ile nasıl çalışırsınız. Eminim beklenti ve uyum konusu en önemli güçlük olacaktır. Oysa bizlerin acilen depremde eczanesini kaybetmiş eczane Eczacılarına da sahip çıkabiliyor olmamız lazım. Onların geçici ya da orta vadede ayakta kalmalarını yardım yaparak değil, çalışıp hak ederek kazandıkları ile ihtiyaçlarını gidermelerini sağlamak en güzeli ve biz eczacılık camiasına yakışan olacaktır. Afetzede eczacının madden yükü düşürülürse iki taraf için de çalışma ortamı rahatlayacaktır elbet. Acilen Türk Eczacıları Birliği ve odalar bu konuyu değerlendirip geliştirmelidir.

Depremzede eczacının sıralı dağılım koşullarında afetzede oluşu sebebi ile pozitif ayrım uygulanmalıdır. İşvereni eczacının talebi hangi sıralı dağıtım grupları ise o gruplarda TEB tarafından belirlenmiş 100000-130000 tl gibi bir rakam ile kesinleştirilmelidir. Böylece işveren eczacı depremzede eczacıyı tüm koşullara rağmen daha güçlü talep edebilsin. Elbette 1-2 yıl gibi belirlenmiş süre sonrası tekrar normale dönülüp ikinci eczacı oluşu üzerinden sıralı dağıtım kotası uygulansın.

Umarım bu çağrıya kulak verilir. Hemen şimdi. Gecikmeksizin….  

Saygılarımla…



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat