Bir meslektaşım arayıp, derdini anlatıncaya dek hiç dikkatimi çekmemişti.

Eczacılık fakültesinden mezun oldunuz veya uzun yıllar çalıştığınız bir firmadan/kamu kurumu memurluğundan ayrıldınız ya da eczanenizi yıllar önce kapatmıştınız.

Tüm bu süreçlerin sonunda eczane açmaya karar verdiniz.

Yasa ve yönetmeliğimizde yapılan değişikliklere uygun bir semtte, iş yapacağınıza inandığınız bir yerde boş bir dükkan buldunuz. Dükkanı kullanan eski kiracı ayrılmış, giderken de tüm elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini kapattırmış.

Mal sahibi ile kira kontratını yaptınız ve dükkanın kullanım hakkını üzerinize aldınız.

Dükkanı eczaneye uygun hale getirebilmek, dekorasyonunu yaptırabilmek için tadilatlar yapılması gerekiyor. Bunun için de en azından elektrik ve suya ihtiyacınız var.

Kontratınız elinizde gerekli elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinizi yaptırabilmek için ilgili birimlere gidip müracaat ediyorsunuz.

Karşınızdaki görevli yüzünüze bakıyor ve "hanımefendi/beyefendi, burası iş yeri olduğu için vergi levhanızın, ticari sicilinizin ve imza sirkülerinizin bir örneğinin de olması gerekli" diyerek verdiğiniz diğer evrakları size iade ediyor. (Gerçi; EPDK Kurul Kararı gereği zorunlu hallerde en fazla bir ay + bir ay süreli sayaç tahsis edilerek ve ücreti peşin alınmak şartı ile elektrik enerjisi verilebiliyor).

Eğer ki, dükkan komşunuz anlayışlı ise ve ilgili kurumlarca verilecek cezaları göze alabiliyorsa elektriğini, suyunu size kullandırabilir ve işinizi tamamlarsınız. Yok, eğer böyle bir imkan mevcut değilse yola devam.

Vergi numarası almak için vergi dairesine başvuruyorsunuz. Başvurunuz alınıyor ve gereğinin yapılması için Grup Müdürlüğüne sevk ediliyor. Boş dükkanda bekliyorsunuz ki, yoklama memuru gelsin, tutanağını tutsun vergi numaranızı alabilesiniz. Yoklama memuru geliyor, ancak dükkan bomboş ... Yapacağınız işi belirtecek hiç bir alet, edevat, mobilya yok. Bu şekilde tutanağını tutuyor ve dosyanızı sicil bölümüne geri gönderiyor.

Vergi numarasını alamadınız. Vergi numarası yoksa elektrik, su, doğalgaz anlaşması da yok. Bunlar yoksa tadilat yok. Tadilat yoksa dükkanı işyeri (eczane) haline getirmek de yok...

Böyle bir saçmalık döngüsünden nasıl çıkılacak...?

Dükkanı tuttuktan sonra bir serbest muhasebeci mali müşavir ile usulüne uygun sözleşme yapıyorsunuz. Mali müşavir aracılığı ve sorumluluğu altında vergi dairesine başvuru yapılırsa aynı gün içersinde vergi numaranızı belirten siciliniz düzenleniyor ve mali müşaviriniz vergi levhanızı internet vergi dairesi sisteminden alabiliyor. Bu işlem sonucu noterden imza beyannamenizi çıkartabiliyor  ve Ticaret Sicil Belgesi başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Tabi ki elektrik, su ve doğalgaz sözleşmelerinizi de yapabiliyorsunuz.

Bu yolu dahi takip etseniz belli bir zaman kaybı yaşıyorsunuz. Ama yukarıda yazdığım senaryoyu bizzat yaşadı iseniz ekstra zaman kaybının üzerine bir de sinir sahibi olduğunuz kesin.

 

İLETİŞİM

e.ciftci@eczacininsesi.com
Tel : 0212 5474746

https://twitter.com/#!/ECiftci1

https://www.facebook.com/#!/ertan.ciftci1

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat