Uzm. Ecz. Sevil Ağalar ALTINEL 

AROMATERAPİ DERNEĞİ  - TÜRKİYE

2005 yıllında Antalya merkezli olarak kurulan Aromaterapi Derneği o günlerin şartlarında az bir üye ile çıktığı yolda büyüyerek çalışmalarına devam ediyor.

Aromaterapi derneği 10.cu genel kurul toplantısını Mart 2023’te gerçekleştirerek yeni yönetim kurulunu seçti ve ilk toplantısını 6 Mayıs tarihinde Zeytinburnu Tibbi Bitkiler Bahçesinde düzenledi.

Destek tedavinin öneminin arttığı ve yaşamın daha konforlu şartlarda sürme gerekliliği bilincinin geliştiği günümüzde, aromaterapinin değeri ve önemi daha iyi anlaşılıyor. Bu durum aromaterapinin uzman ellerde doğru uygulamalar ile kullanılmasının önemini de arttıyor. 

2023 yılı dernek amaçlarımızı ve planlarımızı paylaştığımız ilk toplantımızda Zeytinburnu ilçesinde bir vaha olarak karşımıza çıkan ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler‘ bahçesindeki bitkileri yakından görme ve tanıma fırsatını bulduk. Aromatik bitki yetiştiriciliğin önem ve değerleri üzerinde konuştuk.

6 Mayısta üyelerimiz ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda dernek amaç ve hedeflerimizi konuştuk:

Derneğimizin amaçları arasında halkımızda, aromaterapi bilgi ve farkındalık gelişiminin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gelmektedir.

Toplumun aromaterapi konusunda doğru şekilde yönlendirilmesi ve bilinçlendirilmesi aromaterapinin etkinlik ve güvenirliliği açısından önemlidir. Bu nedenle halka açık olarak dernek tarafından aromaterapi bilinçlendirme eğitimleri planlanmaktadır.

Yurtdışı aromaterapi dernekleri ve otoriteler ile birlikte çalışarak sağlık çalışanlarının eğitim faliyetlerine destek olabilmek amaçlarımız arasında yer almaktadır.

2024 yılı içinde sağlık çalışanlarına özel ‘Temel Aromaterapi ve Klinik Aromaterapi‘ eğitimleri planlanmaktadır.

Bir diğer amacımız ise üyelerimiz arasındaki bilgi ve tecrübelerin paylaşılması ile aromaterapi konusunda ilerlemek isteyenlere ışık tutabilmek ve çıktıkları yolda destek olabilmektir.   

Bu nedenle ‘Bilgi ve Deneyimlerimizi Paylaşalım’ toplantıları düzenlenecektir. Bu toplantılarda konularında deneyimli ve başarılı kişiler ile sohbetler planlanmaktadır.

Derneğimizin 2023 yılı projelerinde okul öncesi çocuklar ayrı bir öneme sahiptir. Doğa bilincine ve korunmasına katkıda bulunabilmek için ‘Doğa Dostu Çocuklar’ projesi planlanmıştır.

Bu nedenle okul öncesi çocuklara Tibbi ve Aromatik bitkileri tanıtan ‘Güzel Renkler ve Güzel Kokular‘boyama kitapçığı hazırlanmaktadır.

Amacımız okul öncesi çocuklarda doğa bilincini geliştirebilmek ve çocuklarımıza bitki ekimi, yetiştirilmesi ve korunması konularında ilk filizleri atabilmektir.

Bahçede bitki bulma oyunları ile çocuklara bitkilerin tanıtımı planlanmaktadır.

Yine derneğimiz tarafından planlanan ‘Gezerken Öğrenelim‘ projesinde ülkemizin geniş bitki örtüsünü tanıma fırsatı bulurken bitkileri ve kullanımlarını uzman ellerden dinleme fırsatı bulacağız.

Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve ekolojik özellikleri nedeni ile kıta özelliği taşımaktadır. Bu nedenle çok sayıda tıbbi ve aromatik bitki türü doğal olarak yetişmektedir.

Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitki tür sayısı 500’dür.  

Tüm Avrupa kıtasının sahip olduğu bitki sayısı 12,000 olarak görülürken Türkiye florası, 10.000’in üzerinde bitki çeşidi ile büyük çeşitlilik ve zenginliğe sahiptir. Türkiye florasının 1/3’ünü aromatik bitkilerden oluşturmaktadır. 3.000 kadar bitki ise endemiktir. Bu zenginliğe sahip çıkılması ve korunması ülkemiz ve gelecek nesiller açısında çok önemlidir.

Dernek olarak ‘Gezerken Öğrenelim‘ projesinde hem ülkemiz florasının bitki çeşitliliğini görme fırsatını yakalayacağız hemde sahip olduğumuz floranın değerleri üzerinde konuşma ve tartışma fırsatı bulabileceğiz.

Zeytinburnu belediyesi ve Zeytinburnu Tibbi Bitkiler bahçesi tarafından düzenlenen 24. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivalinde ‘Onkolojide Destekleyici Aromaterapi' konulu toplantıyı dernek olarak yürüteceğiz.

Balıkesir Belediyesinin 2015 yılından beri kırsal alanda ekonomik hareketliliğin sağlanabilmesi ve mevcut alternatif tarım ürünlerinin tespiti ve yaygınlaştırılması için düzenlediği ‘BAÇEM 2023’ şenliklerine dernek olarak katılacağız. Aromaterapi farkındalığı konusunda bilgilendirmelerde bulunacağız.

Doğal kaynakların tükenmez biçimde hoyratça kullanılmaması ve bölgelerin doğal yapılarının korunması ülke bitki çeşitliliği için çok önemlidir. Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı ve tahribatı tıbbi ve aromatik bitkilerin kaybına yol açmaktadır.

Aromaterapi Derneği olarak gelecek nesillere ülkemizin doğal flora zenginliği ve bu floranın önemi konusunda farkındalık yaratmak ve aromaterapi biliminin doğru uygulamalarına örnek olmak en önemli amaçlarımız arasında yer almaktadır.

 

Güzel Kokulu Günlerde Görüşebilmek Dileği ile ...

Uzm. Ecz.Sevil Ağalar Altınel

Aromaterapi Derneği-Aromader Başkanı

Airmid İnstitute –Protecting Aromatic and Medicinal Plants Türkiye Elçisi



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat