Ecz. Serhat Salim AKTAŞ

Fütürizm-mütürizm, gelecek-melecek, eczacılık-meczacılık, yardımcı-mardımcı

Biliyor musunuz neyi düşünüyorum? 2066’yı,100 yaşında olacağım zamanı yani. Acaba, mavi drajemsi dünyamız barış içinde varabilecek mi o yıllara? Neler yaşanacak, neler görülecek acaba zamanın soxhlet cihazında? Eczacılık mesleği o yılara hangi değişiklikler ile ulaşacak?

Mesleğe başladığım yıllarda ilaçta patent,ucuz ilaç ve zincir eczane tartışılıyordu.Sonraki yıllarda Bağkur’ a ilaç verme, yeşil kartlılar, kamu kurum iskontalarını taşıma yükü ve 8 bin batacak eczane tartışıldı.O 8 bin eczaneye ne oldu sahi?Habersizce batıp gittiler mi?Meslek örgütümüzün haberi var mı?

Sonra uzunca süre 6197 sayılı kanunun değiştirilmesi tartışıldı.Temel konu eczane sayısının sabitlenmesi idi.Öyle böyle yasalaştı. Ancak “yardımcı eczacılık” diye bir ucube ortaya çıktı. Meslek büyükleri(?) eczacı istihdamı için süper bir proje bulmuşlardı. Dünyada olmayan, meslektaşı meslektaşına “zorunlu” istihdam ettiren proje. 2013 yılı ve sonrasında Eczacılık Fakültesine giren meslektaşlar ile öncekiler arasında derin bir uçurum açılmıştı.Amaç da pek güzeldi.Hastalara eczanede eczacının hizmet vermesi ve farmasötik bakım ,falan filan.

Bazı sorular soralım: Farmakovijilans bizim konumuz, bu konuda Eczacılık Fakültelerinde kaç doktora öğrencisi var? Farmakoekonomi konusunda kaç yüksek lisans-doktora öğrencisi var? İlaç-eczacılıkda fütürizm çalışan var mı? Yakın ve uzak gelecekte neler ile karşılaşacağız? Yoksa mesleki sorunlarla karşılaşınca,SGK dayatmaları ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ile karşılaşınca mı ne yapacağımızı tartışacağız? Her sorunu ,bilimsel yöntem yerine el yordamı ile çözmeye mi çalışacağız?

Mesela, 2066’da ülkemizdeki akademisyen eczacıların ve sahada ki eczacıların tamamı 2013 sonrası girişliler olacak. O kadar gitmeye gerek yok,15 sene sonra tüm eczacı odalarını ve TEB’i bu meslektaşlarımız yönetecek. Ama eczane açma hakları olmayacak mı? Profesör olan 2013 sonrası girişli bir eczacı eczane açmak isterse,bir yıl yardımcı eczacılık yap mı diyeceğiz? Bu konuları çözmek için o yılların gelmesini mi bekleyeceğiz?

Saygılarımla…

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat