İstanbul Kitap Fuarı Yüzlerce Yazar, Etkinlik ve 68'le Kapılarını Açıyor

Agora Kitaplığı'ndan Akınhay, yazarlar Temelkuran ve Baydar, okurlar Turanlıgil, Pala ve Özdemir fuarın kendileri için anlamını anlattı. Onur yazarı Füruzan. Panel ve imza günleri; sergiler ve çocuklar için etkinlikler de programda.

BİA Haber Merkezi

İstanbul Kitap Fuarı bugün 27. kez kapılarını açıyor. Büyükçekmece'deki TÜYAP'ta 9 Kasım'a kadar sürecek, 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunu bir araya getirecek, 750 yazarı okurlarla buluşturacak, 282 yan etkinliğin düzenleneceği fuarın bu yılki teması "1968: 40 yıl önce, 40 yıl sonra".

Bu yıl onur yazarı olarak da Füruzan belirlendi. Füruzan'ın öykücülüğü üzerine birçok yan etkinlik programda yer alıyor.

"Eski anlamı yok..."

Agora Kitaplığı editörü Osman Akınhay, ciddi bir satış imkanı yarattığı için fuarın eskiden beri yayıncılarca önemsendiğini; bir dönem satış yapılıp yapılmamasının tartışıldığını söyledi.

"Eski anlamını, bir entelektüel buluşma olma özelliğini çoktandır kaybetti. Dolayısıyla rutin bir alışveriş ortamına dönüştü . Bundan kısmen kitap fuarının İstanbul’un göbeğinden ayrılmasının dolayısıyla daha okur yazar çevrenin fuardan uzaklaşmasının etkisi de olmadı değil."Akınhay son dönemde İslamcı bir ağırlığın da fuarda hissedildiğini ekledi.

Yazarlar Ece Temelkuran ve Oya Baydar da bu konuda hemfikir ama Baydar "İnsanların hala kitap okuduğunu, kitaba, yazıya, edebiyata ilgi gösterdiğini bana da belli ettiği için hoşuma gidiyor" diye ekliyor.

Akınhay ve Temelkuran, 68 teması etrafında düzenlenecek etkinlikleri sevinçle karşılıyor. Bu bağlamda fuara katılacak isimler arasında Tarık Ali ve Mark Kurlansky de var.

FüruzanErtuğrul Kürkçü, Masis Kürkçügil, Nail Satlıgan, Korkut Boratav ve Sungur Savran hergün farklı salonlarda 68'in farklı yanları üzerine düzenlenecek panel ve söyleşilere Türkiye'den katılacak isimlerden bazıları.

"Beylikdüzü'ne gitmesi kötü oldu..."

Üniversite öğrencileri Melis Turanlıgil ve Hasan Can Pala kitap fuarının 68'i ana tema olarak belirlemesine biraz tepkili. Pala "TÜYAP'ın politik bir duruşu yok" diyor. Turanlıgil'se "Yeni mi akıllarına geldi 68?" diye soruyor.

Böylece 68'in anlamının aşındırıldığı için tepkili. Öte yandan "ucuza kitap alabilmenin iyi olduğunu" söylüyor.

Turanlıgil ve Pala gibi; Umut Kaan Özdemir de fuarın şehrin kıyısına taşınmış olmasından mutlu değil. Editörlük yapan Özdemir "Neyse ki bu durumu kurtaran tek şey, kapıdan içeri girip, tüm standlar, kitaplar ve insanlarla karşılaştığınız an oluyor" diye ekliyor.

Sergiler, ulaşım...

Fuarda çocuklar için de özel etkinlikler var. Ayrıca tasarımını Sadık Karamustafa'nın yaptığı ve fuarın onur yazarı Füruzan'ın yaşamından kesitler içeren bir sergi de ziyaretçilerle buluşacak.

"Geleneksel Türk Kitap Sanatları: Bugünün Ustaları", “Üç Sessiz Çığlık: Allianoi, Hasankeyf, Zeugma" ve "Anadolu’da Tarihe, Kültüre, Doğaya, İnsana Yolculuk" da fuar kapsamındaki diğer sergiler.

Fuar her gün 11.00-20.00, son günse 19.00'a kadar ziyarete açık. İETT'nin yanı sıra ücretsiz servis otobüsleri de ziyaretçileri Beylikdüzü'ne taşıyacak.(NŞ/BÇ/EÜ)

* Fuar hakkında daha fazla bilgi, ulaşım ve etkinlik programı için: 27. İstanbul Kitap Fuarı
* Fuarın onur yazarı Füruzan'la ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat