Nurten Saydan: “Herkes asli görevine dönsün”

BASIN AÇIKLAMASI

TEİS: "GÜNÜBİRLİK TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇLARDA DEVLET ZARARA UĞRUYOR, VATANDAŞ DA MAĞDUR OLUYOR !"

HASTANELERDEN VERİLEN BU İLAÇLARDA YOLSUZLUK ARTIYOR!

2015 yılının temmuz ayında tasarruf amacıyla pahalı kanser ilaçlarının birçoğu eczanelerden alınarak hastanelere verildi. Kanser ilaçlarının eczaneler yerine hastanelerden verilmesi ve böylece kullanılmayan ilaçların atılmasının, dolayısıyla ilaç israfının önlenmesi amacıyla başlatılan bu uygulama ciddi sorunlara neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde hastanelerde çalışan bazı kişilerin SGK Başkanlığına fatura edilen ilaçları ve sağlık alanında kullanılan çeşitli malzemeleri kendi üzerine geçirip yabancı uyruklu kişilere sattığının tespit edildiğine dair haberlerin  kamuoyuna yansıması üzerine bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, “Sık sık basında hastanelerden çalınan ilaçlarla ilgili haberler yer alıyor. En son yaşanılan durum da göstermiştir ki, bu uygulama devlete tasarruf getirmiyor, getirmeyecek. İlk günden beri bunu defalarca vurguladık” dedi.

DEVLET HİZMETİ SATIN ALIR

Saydan kanser ilaçlarının hastanelere alınıp hastalara uygulanmasının büyük bir yanlış olduğunu vurgulayarak, “Devlet ilaç alıp satmaz. Devlet hizmeti satın alır, çünkü alınan hizmet daha ucuz olur” diyerek açıklamasına şöyle devam etti:

HASTANELER İLAÇLARA SAHİP OLAMIYOR

“Hastanelerde yaşanılan bu yolsuzlukların sebebi Temmuz 2015’den itibaren günübirlik onkoloji (kanser) tedavisinde kullanılan ilaçların hastanelerden karşılanmasıdır. Sendika olarak, bu uygulamadan tasarruf edilemeyeceğini hatta birçok soruna yol açacağını ilk günden beri kamuoyuyla paylaştık. Bu süreçte hastanelerden çalınan ilaçlardan tutun da, hastaların ilaçlarına ulaşamadıkları ve 'bir hafta sonra gelin ilaç o zaman gelecek' türü cevaplarla karşılaşması gibi birçok sorun yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Bu ilaçların pahalı olmasından kaynaklı yolsuzluklar artarak devam ediyor. “Hastanelerden kanser ilaçları çalınmış” haberleri sık sık basında yer alıyor. Hastaneler bu ilaçlara sahip olamıyor, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altında ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satıyor ya da yurt dışında müşteri buluyor.

7 SENEDİR HATANEDEN ÇALINAN İLAÇLAR DEVLETİ ZARARA UĞRATIYOR

Vatandaşlarımız eczanelerinden rahat ve sorunsuz bir şekilde ilaçlarını temin ederlerken, 7 sene önce yapılan bu düzenleme sonucu gelinen noktada tüm paydaşların mağdur olduğunu görüyoruz. Hastaneler yüksek fiyatlı bu ilaçları temin etmekte ve bedelini ödemekte zorlanıyor, firmalar tahsilatlarını çok geç alabiliyor, hastalar ise ilaçlarına ulaşamadıkları için tedavileri yarım kalıyor ve aksıyor. Şişenin içinde kalan ilaçtan tasarruf edelim derken toplumsal ve kamusal maliyeti daha yüksek olan bir sisteme geçmiş olduk.”

HERKES GÖREVİNİ YAPSIN

Saydan, hastanelerin teşhis koyup tedaviyi uyguladığını, eczacıların da vatandaşın ilaçlarını karşıladığını ve danışmanlık hizmeti verdiğini söyleyerek “Hastaların serbest eczanelerden ilaç temin etmesi en güvenilir, en sağlam  ve en ekonomik yöntemdir. Pahalı ilaçları devletin saklamasının, korumasının ve tedarikini sürekli kesintisiz devam ettirmesinin bu yöntemle mümkün olmadığı net bir

şekilde görülmektedir. Hastaneler ilaç alım satımının yapıldığı değil tedavinin uygulandığı yerlerdir. Herkes asli görevine dönsün” çağrısında bulundu.

TEİS BASIN BÜROSU/24/10/2022



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat