DİGİTURK VE MOBİLVİZYON İLE İMZALANAN SÖZLEŞME HAKKINDA
 

36.A.00.06936
Ankara, 10.09.2009

BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA;

Türk Eczacıları Birliği 36.Dönem Merkez Heyeti, 34 üncü Olağan Kongre kararı uyarınca, eczanelerde yayın yapacak, hasta bilgilendirme amaçlı bir tematik kanal oluşturulması ve bu kanalda yer alacak programların, kapalı devre yayın ile tüm eczanelerden yayımlanması için medya kuruluşları ile sürdürülen görüşmeler sonucunda, “eczanelerde görüntülü ekran” kullanılması uygulamasından, tüm eczanelerimizin eşit koşullarda yararlanması ve uygulama kapsamında yapılacak yayınların Türk Eczacıları Birliği denetiminde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, bu sektörün en büyük paydaşlarından Digitürk ve Mobilvizyon ile sözleşme imzalamıştır.

Bu konudaki çalışmalar, Türk Eczacıları Birliği Bilişim Enstitüsü tarafından yürütülmüş olup, ilk aşamada halihazırda havaalanlarında ve bazı eczanelerde örnekleri olan “narrowcasting” teknolojisi üzerinden hizmet veren hemen tüm firmalarla görüşülmüş, teklifler incelenmiş, ancak teknolojinin gelişimine ve çağın gereklerine uygun olarak dijital bir platform üzerinden yayın yapan tematik bir kanalın kurulmasının, eczacıların gelecek dönemde ortaya çıkabilecek olası ihtiyaçlarının (uzaktan eğitim, farmasötik bakım uygulamalarının hasta bilgilendirme eğitimleri gibi) karşılanmasına daha uygun olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca tercih edilen bu teknoloji narrowcasting ile yapılabilecek her işlevi yerine getirmenin yanında, TEB tarafından önceden planlanan saatlerde ya da olağanüstü durumlarda 24.000 eczaneye canlı bağlantı ile ulaşılmasına ve planlanan yayın akışı içinde her türlü televizyonculuk uygulamasına da olanak tanımaktadır.

Sözleşme kapsamında,
TEB, MOBILVISION ve DIGITURK işbirliği ile eczanelerde kurulacak olan LCD ekranlar üzerinden, 7/24 televizyon kanalı kapalı devre yayın iletecektir. Eczanelerin kapanış saatinden sonra ise, LCD ekranlar dışarıya yönlenerek nöbetçi eczane bilgilendirme ekranı olarak kullanılacaktır. Bu saatten sonra kanal hasta bilgilendirmeye yönelik bir sağlık kanalı olarak Digitürk üzerinden yayınını sürdürecektir.

Eczanelere LCD ekranların ve Digitürk kurulum işlemlerinin ne şekilde gerçekleştirileceği ile ilgili detaylı bilgi, Birliğimiz tarafından Bölge Eczacı Odalarımıza bildirilecek ve kurulum çalışmalarına başlanacaktır.

Eczanelere yapılacak olan kapalı devre yayında yer alması düşünülen her türlü program, eğitim ve reklam, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından oluşturulacak bir “Etik Kurul”un denetiminde olacaktır. Yayın kapsamında yer alma talebi bulunan tüm program içeriği ve reklam başvuruları; Etik Kurul tarafından değerlendirilecek ve uygun bulunması halinde yayımlanacaktır. Etik Kurul tarafından onay verilmeyen reklam ve programlara yayında hiçbir şekilde yer verilmeyecektir.

Tematik kanal üzerinden eczanelere yapılacak olan tüm yayınlar (program, eğitim, reklam vs.) mevzuata ve RTÜK tarafından belirlenen kural ve standartlara uygun olacaktır. Bu kapsamda, halka açık yayın yapan televizyon kanallarındaki tüm kurallar tematik kanal için de geçerli olacak olup, buna ilave bir tedbir olarak, sözleşme gereği, Türk Eczacıları Birliği’nin etik ilkeleri ve mesleki duruşuna uygun olmayan hiçbir program, eğitim ya da yayın yapılamayacaktır.

Son dönemde bazı Eczacı Odalarımız tarafından farklı firmalarla ayrı ayrı yapılan sözleşmelerle eczanelerde hasta bilgilendirme ekranlarının kurulması yerine, bunun tek bir merkezden ve denetimli bir biçimde yapılması ihtiyacı, hasta bilgilendirme konusunda yeni teknolojilerin kullanılması ve eczane mekanının modernleştirilmesi amacı ile, 34 üncü Olağan Büyük Kongre kararı uyarınca gerçekleştirilecek olan bu uygulama konusunda üyelerinizi bilgilendirmenizi, LCD ekranlar eczanelere başvuru sırası ile kurulacağından, eczacılarımızın Odalara başvuru yapabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmanızı rica ederim.

Saygılarımla,
Ecz. Özgür ÖZEL
Genel Sekreter



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat