www.eczacininsesi.com

İstanbul Eczacı Odası, akşam saatlerinde yaptığı bir açıklamayla eczane açılışlarında, eczacı odalarının sağlık bakanlığı tarafından bir genelgeyle devre dışı bırakıldığını açıkladı.

Söz konusu açıklamayı aşağıda yayınlıyoruz:

 

Sağlık Bakanlığı’ndan hukuk dışı genelge

Türk Eczacıları Birliği 28.4.2009 tarihli yazısı ekinde Sağlık Bakanlığı'nın 2009/27 sayılı genelgesini göndermiştir. Genelgenin ekinde eczane açılışında istenen belgeler arasında Oda uygunluk belgesinin yer almadığı görülmektedir.Yine genelgede eczacının vefatı, hacir altına alınması ve benzeri sebeplerle eczaneye yapılacak mesul müdür atamalarında vereseli eczane işletilmesine ilişkin olarak eczaneye mesul müdür atamasında Oda kayıt belgesinin yeterli olacağı bildirilmektedir.

Genelge Eczane ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'in 5. ve 6. maddesine açıkça aykırı olduğu gibi, yine 6197 sayılı yasanın 8. maddesine aykırıdır.

Mesleğin etik ve deontolojik kurallarını korumakla sorumlu olan Eczacı Odalarımız, kanun ve yönetmeliklere aykırı olarak çıkarılan genelge ile yok sayılmak istenmektedir. İdarenin her türlü eylem ve işlemlerinde kanunlara ve hukuka uygun hareket etmesi Anayasa gereği olup, Sağlık Bakanlığı'nın yıllardır aynı olan mevzuat ve bu mevzuat gereği yapılan uygulamaları bir genelge çıkararak değiştirmek istemesindeki amaç açık ve nettir. Eczacı Odaları, mevzuata aykırı biçimde, devreden çıkarılmak istenmektedir.

Sağlık Bakanlığı'nı bu uygulaması nedeni ile KINIYORUZ.

Anayasal kuruluşlar olan Eczacı Odaları genelgelerle yok sayılamaz. Böyle bir düzenleme bir hukuk devleti olan ülkemiz açısından hukuk prensiplerini yok sayan bir uygulama olmuştur. Açıkça yönetmeliğe ve mevzuata aykırı olarak Odalarımızı yok sayan bu genelgeye karşı Türk Eczacıları Birliği'ni derhal göreve çağırıyoruz. Odalarımız yok sayılırken ve açıkça kanuna, yönetmeliğe aykırı genelge çıkarılırken, Türk Eczacıları Birliği'nin halen Odalara yazı yazıp "Bize deneyimlerinizi anlatın" demesini hayretle karşılıyoruz.

Türk Eczacıları Birliği, BU KONUDA DERHAL, tüm Odalarımızı da kapsayacak biçimde girişimleri başlatmalı ve yasal yollara başvurmalıdır. Odamızca Genelgenin iptali için yasal süreç başlatılmıştır.

Bu genelge ortaya çıkarmıştır ki, Eczacı Odalarımız mesleğin yok edilmesinin önündeki tek güçlü ve sağlam engeldir ve öyle olmaya devam edecektir. Genelgenin iptali için yapacağımız girişimler her aşamada web sitemiz aracılığı ile duyurulacak ve yasal demokratik zeminde mücadelemiz meslektaşlarımızın katkılarıyla sürecektir.

Bilginize önemle sunulur.

Saygılarımızla.

İstanbul Eczacı Odası

Yönetim Kurulu



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat