Örnekleme Yöntemi Hakkındaki Başvurumuz


 

İzmir   ,20.06.20007
Sayı     :07-03-8059

 

Türk Eczacıları Birliği                                                                               ÇOK ÖNEMLİ
Merkez Heyeti Başkanlığı’na                                                                       ÇOK İVEDİ
ANKARA

 

Bilindiği gibi; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 13.06.2007 tarih ve 03087 (2007/46) sayılı genelgesi gereğince örnekleme yönteminin eczanelere ait evraklara da uygulanması talep edilmektedir.
Ayrıca 2007 yılı sözleşmeleri henüz imzalanmamışken meslektaşlarımızdan; “örnekleme yöntemi” kabul edip etmediğini en geç genelgenin (13 Haziran 2007) yayın tarihinden sonraki ilk fatura tesliminde yazılı olarak kurumun (devredilen 3 Sosyal Güvenlik Kurumundan herhangi birine) ilgili birimlerine bildirmesi istemiş, aksi halde faturaların teslim alınmayacağı bildirilmiş ve 20 Haziran 2007 tarihinde evrakları teslim alınmamıştır.
İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak; üzerine düşen tüm görevleri eksiksiz yerine getiren, sağlık alanında yaşanan tüm olumsuzluklara, eczacı meslek gurubunu tüm kayıplarına karşın halka sunduğumuz sağlık hizmetini aksatmayan eczacıların böylesine bir dayatmayı hiçbir koşulda hak etmediğini düşünüyoruz.
Kaldı ki; ülkenin dört bir yanında özveriyle nitelikli sağlık hizmeti sunan tüm eczacılar, Bütçe Uygulama Talimatlarına uygun ve provizyon sisteminden onay alınarak reçete karşılamakta ve kurumlara fatura ederek sözleşmede belirtilen sürelerde geri ödemelerini almayı hak etmektedirler. Yani biz eczacılar sözleşmede belirlenen kurallara uyarak üzerimize düşeni yerine getirmekteyiz.
Bu nedenle; örnekleme yöntemiyle reçete kontrolü biz eczacılar için söz konusu olmamalıdır. Resmi kurumlarca da reçete kontrolleri zamanında yapılmalı ve provizyon sisteminin aksaklıklarını gidererek reçetelerdeki ön kontrol sağlanmalıdır.
Örnekleme yöntemi ile ilgili olarak 2007 yılı sözleşmesinde dayatmacı hükümlerin yer alması (Madde 5. Ödeme Zamanı: Örneklemenin kabul edilmesi halinde % 90 avans, kabul edilmemesi halinde % 75 avans ödemesi yapılması)  kabul edilmezdir.
Örnekleme yönteminde ısrar edilecek ise reçete kontrolünün geciktiği kurumlarda yöntemi kabul etmeyen meslektaşlarımıza hiçbir dayatma yapılmaksızın (örnekleme yöntemini kabul etsin veya etmesin) tüm eczanelere bu gün olduğu gibi % 100 avans ödemesi 2007 sözleşmelerinde net olarak yer almalıdır.
Örnekleme yöntemi ile son yıllarda;
-İlaç fiyatlarındaki düşüşler sonrası eczanelerde oluşan kayıplarımıza,
-Kamu iskontolarının eczane üzerinden  KDV dahil fiyat üzerinden yapılması ve kamu iskontolarında firmalarca yapılan  değişikliklerle yaşadığımız kayıplara,
-Standart olmayan, yoruma açık protokol hükümlerinden doğan kesintilerden ortaya çıkan kayıplarımıza,
-Eksikliği giderilmek üzere eczaneye iade etmek yerine, kesinti yapılarak yaşadığımız kayıplara bir yenisi eklenecektir.
Örnekleme yöntemini kabul eden meslektaşlarımız hak etmedikleri oranda yüksek kesinti tehdidi ile karşılaşabilecek, kabul etmeyen meslektaşlarımız ise kurumda avans sonrası kalan % 25 oranındaki alacaklarının gecikmesi ile ekonomik sıkıntıya düşeceklerdir.
Konu ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile görüşülerek kararlı tavrımızın iletilmesi, devamında ise Eczacı Odası Başkanları ile acilen toplantı yapılarak izleyeceğimiz yolun belirlenmesi ve meslektaşlarımızın çıkarlarının korunması noktasında gerekiyorsa eylem planımızın netleştirilmesini talep etmekteyiz.
Saygılarımızla.

 

Ecz. Tuncay SAYILKAN
İZMİR ECZACI ODASI
BAŞKANI

 

Dağıtım     :
Gereği       : Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti-Ankara
Bilgi           :Tüm Eczacı Odaları



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat