Hükümet, yüksek ilaç ödemelerinin önüne geçmek için Fransa, İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan 'global bütçe' uygulamasına geçecek. Uygulamada, belirlenen bütçe tutarında ilaca ödeme yapılacağı taahhüdü verilecek. Bütçe tutarının üzerine çıkılması halinde sektöre ödeme yapılmayacak

Bütçe üzerinde aşırı yük getirmeye başlayan sağlık harcamalarına yönelik tedbirler alınıyor. Bu kapsamda hükümet, yüksek ilaç ödemelerinin önüne geçmek için Fransa, İtalya, Almanya gibi Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan 'global bütçe' uygulamasına geçecek. Hükümet, geçen yıl 13 milyar TL'yi aşan, bu yıl da 14.6 milyar TL öngörülürken, şimdiden bu rakamın üzerine çıkan ilaç bedellerinin ödenmesinde, önümüzdeki yıldan itibaren 'global bütçe' uygulamasına hazırlanıyor. Uygulama ile toplam ilaç kullanımında kısıtlamanın olmayacağına işaret edilirken, ilaçta harcama bütçesinin kontrolünün sağlanmasının amaçlandığını belirtildi. Uygulama ile ilaç üreticisinin kendi tedbirini almasının sağlanacağı, doktorların dikkatli davranarak, lüzumsuz ilaç yazmasının önüne geçileceği kaydedildi.

BÜYÜMEYE GÖRE

'Global bütçe' uygulaması, 2009 yılı deflatörü ile gayrisafi yurtiçi hasıla ile belirlenecek bir katsayının, piyasanın belli bir yüzde oranında büyüyeceği tahmini ve ilaç harcamaları tahmini yapılarak hazırlanacak bir bütçeye dayanıyor. Böylece ilaç harcamalarına yapılacak ödeme belirlenecek. Bütçenin tutarı ilaç sektörü bileşenlerine bildirilecek. Belirlenen bütçe rakamı kadar ilaca ödeme yapılacağı taahhüdü verilecek. Bütçe tutarının üzerine çıkılması halinde sektöre ödeme yapılmayacak. Böylece doktorların daha dikkatli ilaç yazmaları sağlanacak.

ÖNERİLER DE TARTIŞILIYOR

Uygulamanın, sağlıklı işlemesi için sektör temsilcilerine öneriler sunduklarını da belirten yetkililer, yıllık, dönemsel olması gibi önerilerin yanı sıra, o yılı aşan ilaç harcamalarının gelecek yıl kotasından indirilmesi gibi önerileri de dile getirdiklerini belirttiler.

Referans uygulama sürecek

Yetkililer, Türkiye'de yüksek ilaç fiyatlarının düşürülmesini sağlayan İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz ve Yunanistan'ın içinde yer aldığı avro bölgesinde ilacı en ucuz olan ülke fiyatının referans alındığı 'referans fiyat' uygulamasının yine süreceğini belirttiler. Yetkililer, global bütçe uygulamasının döviz hareketlenmesinden fazla etkilenmesinin beklenmediğini belirtti.

Yabancı firmalar biliyor

Yabancı ilaç üreticisi firmalar için yurtdışında karşılaştıkları için 'bildik bir uygulama' olduğuna dikkat çekilirken, en çok yerli ilaç üreticisinin itiraz ettiği belirtildi. Kutu bazında yüzde 65 yerli, yüzde 35 yabancı ilaç tüketiminin olduğu, ciro bazında ise yüzde 65 oranında yabancı orijinli ilaca yüzde 35'de yerli ilaca ödeme yapıldığı hatırlatılarak, bu nedenle yerli ilaç üreticisinin global bütçe ile yüzde 65'lerde olan yerli ilaç payının düşeceği endişesini taşıdığı kaydedildi. Yetkililer, global bütçenin doğru uygulanmaması



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat