Ecz. Hakan GENÇOSMANOĞLU

Değerli Meslektaşlarım,

Dün sabah yayınlanan yeni ilaç fiyat kararnamesi ve tebliğlerle eczane ekonomilerimizde ağır bir yara daha açılmış, adeta mesleğimizi yapamaz noktaya getirilmiş bulunuyoruz.

Yayınlanan kararname ile raflarımızdan bir büyük bedelsiz kamulaştırmanın daha önü açılmıştır.

Muayene ücretleri meselesinde yine büyük bir kaos daha bizi beklemektedir.

Siyasi iktidar, sağlık ve ilaç hizmetlerinden büyük ölçekli bir tasarrufa daha hazırlanıyor. Bunu yaparken de eczacının hem anayasal hem de mesleki haklarını ayaklar altında çiğniyor.

Kuşkusuz ilaç fiyatlarının ucuzlatılması kamu kaynakları açısından olumludur. Ancak, siyasi otoritenin eczanelerimizi böylesine fütursuzca "yok etmeye" çalışmasını kabul edemeyiz.

Ülkemizde böylesine ezilen, mesleki ve ticari hakları çiğnenen, sattığı ürününe el konulan bir başka meslek gurubu yok.

Diğer yandan; biliyorsunuz, bu değişikliklerin hazırlandığını aylar öncesinden duyurduk. Meslek örgütlerimizi göreve çağırdık, gereken girişimleri yapmaya davet ettik. Ancak; ne yazık ki, hiçbir şey yapmadan yalnızca izlediler. İş olup bittikten sonra da feryat etmeye başladılar.

Bu da kabul edemeyeceğimiz bir durumdur. Gerekli girişimler zamanında yapılıp, siyasi otoritenin üzerinde baskı kurulmalıydı. Siyasi otorite ciddi bir biçimde uyarılmalıydı.

Gerekli baskı zamanında yapılsaydı kararnameye eklenecek bir cümle ile eczacının hakları gerçekçi bir biçimde teminat altına alınabilirdi. Ancak, hiç bir şey yapılmayıp, bu konuda tek bir söz bile edilmedi.

Geldiğimiz noktada yapılması gereken şey çok acil olarak bu düzenlemelerin geri çektirilmesidir. Bu şartlarda kamuya ilaç ve eczacılık hizmeti vermemiz olanaksızdır. Bu düzenlemeler geri çektirilmezse kademeli olarak ilaç hizmeti durdurulmalıdır.

Meslek örgütlerimizin bütün yöneticilerine, alışıldık hale gelen açıklamalar yapmak yerine, çok ivedi olarak, bu kararların geri çekilmesi, yeniden gözden geçirilmesi talebiyle, topluca sağlık bakanlığının kapısı önünde oturma eylemi yapmayı, eczacıya içtenlikle sahip çıkmayı öneriyorum.

Her şeye rağmen sevdiklerinizle birlikte mutlu, sağlıklı bir bayram geçirmenizi diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat