Aydınlığın Kızı’nı on binlerce kişi alkışlarla son yolculuğuna uğurladı

Saylan’a sevgi seli


Atatürk ilke ve devrimlerinin, demokrasinin, insan haklarının yılmaz savunucusu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Türkan Saylan, on binlerce kişinin katıldığı törenlerin ardından toprağa verildi. Türkiye’de ilk kez bir sivil örgüt temsilcisi kitlesel bir törenle uğurlandı. İlk törenin yapıldığı salon ve cenaze namazının kılındığı camiyi yurttaşlar hıncahınç doldururken çok sayıda yurttaş da dışarıda bekledi.

‘Özür dileyip uğurluyoruz’ Hükümeti temsilen hiçbir bakanın katılmadığı törende Genelkurmay’ı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun temsil etti. ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Aysel Çelikel, Saylan’ın kız çocuklarını eğitime kavuşturduğunu, demokrasi ve insan haklarını savunduğunu belirterek “Eğer bunlar darbecilikse hepimiz darbeciyiz” dedi. Çelikel, Saylan’ı “ona yapılanlardan utanç duyarak ve özür dileyerek” uğurladı.

 

 

İstanbul Haber Servisi - Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu, tıp doktoru, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan (74), dün on binlerce seveni tarafından gözyaşları ve papatyalarla son yolculuğuna uğurlandı. Yapılan konuşmalarda ve değerlendirmelerde “Devletin Türkan Saylan’dan özür dilemesi gerektiği, bu özrün beklendiği” vurgulandı. Törene hükümeti temsilen hiçbir bakanın, İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katılmaması dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Masum Türker’in de katıldığı cenaze töreninde sık sık “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Şeriata karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Kadınların çoğunluğunu oluşturduğu on binler, Teşvikiye Camisi’nden Zincirlikuyu Mezarlığı’na dek Saylan’ın fotoğraflarını ve Türk bayrakları taşıyarak yürüdüler.

Saylan için Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen tören siyaset, bilim, sanat ve iş dünyasını buluşturdu. Saylan’ı öğrencileri, hastaları, çalışma arkadaşları da unutmadı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Saylan’ın cenazesi 14.00 sıralarında kongre merkezine alındı. Törenin yapıldığı salon hıncahınç doldu.

“Hepimiz darbeciyiz”

Saylan’ın yaşamöyküsünün anlatıldığı belgesel gösterimi salondaki katılımcılar tarafından gözyaşları ile izlendi. ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Kaya’nın sunumu üstlendiği törende ilk konuşmayı ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Aysel Çelikel yaptı. Çelikel, “Hak etmediği, acımasızca suçlandığı anlayışın sürdürüldüğü, ona yapılan hukuksuzlukların ardından insanın kendini suçlu hissetmemesi çok zor” dedi. Çelikel şöyle devam etti: “Laiklik ve Cumhuriyet kazanımlarının ortak paydamız olduğunu savunması mı darbecilik? Kız çocuklarının çağdaş eğitime kavuşturulması mı darbecilik? Ülkenin bölünmez bütünlüğünün savunulması. Bu mu darbecilik? Demokrasi ve insan haklarını savunmak mı darbecilik? Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının savunulması. Bu mu darbecilik? Laik eğitim sistemini savunmak mı, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünü savunmak, soruyorum arkadaşlar bu mu darbecilik?... Eğer bütün bunlar darbecilikse, hepimiz darbeciyiz.”

‘Özür dileyerek uğurluyoruz’

Saylan’ın ender rastlanan bir kişiliğe sahip, bir Cumhuriyet kadını olduğunu dile getiren Çelikel, “Sevgili Türkan Saylan, ÇYDD millete mal olmuş, ulusal mirasımızdır. Ülkemizin çağdaşlaşması için yakılan meşaleyi söndürmeyeceğiz. Türkan Saylan’ı teşekkürlerimizle, alkışlarımızla, sevgilerimizle, ona yapılanlardan utanç duyarak ve özür dileyerek uğurluyoruz. Güler yüzüyle o, anılarımızdan, yüreklerimizden silinmeyecektir” diye konuştu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat