ECZANE UYGULAMASI VERSİYON 6.1 İLE GELEN EKLENTİ VE DEĞİŞİKLİKLER

 

 

FATURALANDIRMA :

 

  • Yeni uygulamanın devreye girmesiyle beraber farklı niteliklerdeki reçeteler için 3 ayrı reçete döküm listesi alınacak ve bu listeler için 3 ayrı fatura kesilecektir. İlgili reçetelerin ayrımının Döküm Uygulama ekranında yapılabilmesi için bu 3 sınıf; A Grubu Reçeteler, B Grubu Reçeteler ve Turuncu veya Mor Reçeteler olarak adlandırılmıştır.

 

    • A Grubu Reçeteler
      • Yatan hasta reçeteleri,
      • Katılım payından muaf ilaç/ilaçları içeren reçeteler,
      • Yeşil ve kırmızı reçeteler,
      • Uygulama Tebliğinde kullanımı rapora bağlı ilaç reçeteleri.

 

    • Turuncu veya Mor Reçeteler

 

    • B Grubu Reçeteler
      • A Grubu ve Turuncu veya Mor reçetelerin dışında kalan reçeteler.

 

Döküm Uygulamasında seçenekler aşağıdaki gibi ekrana yansıyacaktır.

 

·        A Grubu Reçete

·        A Grubu İçerikten İade Reçete

·        A Grubu Mevzuat İade Reçete

·        Turuncu veya Mor Reçete

·        Turuncu veya Mor İçerikten İade Reçete

·        Turuncu veya Mor Mevzuat İade Reçete

·        B Grubu Reçete

·        B Grubu İçerikten İade Reçete

·        B Grubu Mevzuat İade Reçete

 

Sağlık Uygulama Tebliği 15.06.2007 de yürürlüğe gireceğinden bu tarih öncesi girişi yapılmış olan reçetelere ait döküm listesinin ayrıca alınması gerekmektedir. Bu işlem istenildiği zaman gerçekleştirilebilir ,yeni reçetelerin girişi için ön koşul değildir.

 

ÖRNEKLEME YÖNTEMİ TERCİHİ :

 

Eczacı örnekleme yöntemini kabul edip etmediğini en geç genelgenin yayın tarihinden sonraki ilk fatura tesliminde yazılı olarak kurumun (Devredilen 3 Sosyal Güvenlik Kurumundan herhangi birinin) ilgili birimine bildirmekle yükümlüdür. Bildirimde bulunmayanların faturaları teslim alınmayacaktır.

 

 

ÖRNEKLEME YÖNTEMİ :

 

Kurumların reçete kontrol birimlerinde 15.06.2007 sonrasına ait A Grubu reçetelerin tamamı incelenirken, B Grubu reçeteler (örnekleme yöntemini tercih eden eczanelere ait reçeteler) için %5 basit rastgele örnekleme yöntemi  uygulanacaktır. Ayrı fatura edilen B Grubu reçeteler içinden örneklemeye esas olacak reçeteler fiziki seçime izin verilmeksizin provizyon sistemi tarafından belirlenecektir. Örneklem yöntemi ile tespit edilen reçete sayısı 15 (onbeş) reçetenin altında ise provizyon sistemi tarafından en az 15 (onbeş) reçete seçilecektir. Örnekleme yöntemiyle tespit edilen, incelenecek reçetelerin sıra numarasını içeren bir çıktı, incelemeyi yapan personel tarafından imzalanacak, eczane dosyasında reçetelere ait diğer evraklarla beraber saklanacaktır. Örneklenen grupta herhangi bir kesinti söz konusu olursa hata oranı hesaplanarak B Grubu reçetelere ait fatura bedeline kesinti olarak yansıtılacaktır.

 

 

REÇETESİZ İLAÇ TEMİNİ

 

Sosyal         Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği‘nin (SUT) (12.3) numaralı maddesinde, SUT eki EK-2 listesinde yer alan tüberküloz, kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, disritmiler, arteriyel hipertansiyon, kardiyomiyopati, solunum sistemi hastalıkları, diabetes mellitus, kronik nörolojik hastalıklar ve glokom tedavisinde kullanılan ilaçların, etken madde adının belirtildiği ilaç kullanım raporuna dayanılarak, özel hükümler saklı kalmak kaydıyla herhangi bir hekim tarafından reçete edilmesi ve eczane tarafından reçete bilgilerinin (reçetenin tarihi, protokol no, ilaç adı, dozu ve kullanım miktarı) rapor arkasına işlenmesi halinde, işlenen reçetede belirtilen etken madde dozu ve günlük kullanım dozu esas alınarak rapor süresi boyunca tekrar reçete edilmesine gerek olmaksızın, en fazla üçer aylık miktarda sözleşmeli eczanelerden temin edilebileceği belirtilmiştir.

Tebliğin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş etken madde adının belirtildiği sağlık kurulu/ilaç kullanım raporu aslına dayanılarak, 15.06.2007 tarihinden sonra bir kez reçete düzenlenmesi halinde SUT’un (12.3) numaralı maddesinde belirtilen hükümler doğrultusunda reçetesiz ilaç temin edilebilecektir.

Etken madde adının belirtilmediği sağlık kurulu/ilaç kullanım raporları, sonradan etken madde adı ilave edilse dahi reçetesiz ilaç temininde geçerli olmayıp bu uygulamadan yararlanılabilmesi için yeni ilaç kullanım raporu düzenlenmesi gerekmektedir.

Tebliğde belirtilen kurallara uygun olarak reçete girişi yapıldığında girilen reçetenin fiyatlandığı ekranda ilaç satırında yer alan SK kolonunda S ve reçete çıktılarında da Sürekli İlaç ibaresinin yer aldığını göreceksiniz. Bu koşulda girilen ve reçete kontrol biriminde teyidi yapılan sürekli kullanım ilacı yeniden reçetelendirmeye gerek kalmaksızın serbest eczacı tarafından kişilere verilebilecektir. Eczane Uygulamasına yeni eklenen Devam Reçetesi seçeneği ile daha önceden girişi ve kurumda teyidi yapılan ilaçlar ekrandan seçilerek kayda alınabilecektir. Bu şekilde kayda alınan ilaçların fiyatlandığı ekrandaki SK kolonunda D ifadesi ve reçete çıktılarında da Devam Reçetesi ibaresi yer alacaktır. Devam reçetesi verilirken mutlaka ekranda yer alan Devam Reçetesi bölümünden işlem yapmanız gerekmektedir. Aksi halde reçeteniz bu kapsamda değerlendirilmeyecek ve bu durum iade yada kesinti nedeni olabilecektir.

 

SÜRESİZ RAPOR KAYITLARI

Emekli Sandığı emeklileri için sürekli kullanım ilaçlarının temininde ilgili ilaç raporları süresiz olarak kayda alınmaktaydı. 15.06.2007 tarihi itibariyle süresiz ilaç raporu uygulaması sona erecektir. Halen sistemde kayıtlı bulunan ve bitiş tarihi 01.01.9999 olan raporların bitiş tarihleri yeni uygulamanın devreye gireceği 15.06.2007 tarihinin 2 sene sonrası olan 14.06.2009 olarak değiştirilecektir. Süre bitiminde bu raporların yenilenmesi gerekecektir.

 

 

MUAYENE ÜCRETİ

15.06.2007 ve sonrası Bağ-Kur reçeteleri içinde serbest eczacı tarafından muayene ücreti alınmaya başlayacaktır. Sadece gazilere ait reçeteler muayene ücretinden muaf olacaktır.

Muayene ücreti olarak;

·        Bağ-Kur aktif sigortalıları ile eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babalarının, sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayaktan tedavilerinde, Tebliğ eki EK–8 Listesinde yer alan poliklinik muayene ücreti bedelinin %20’si,

·        Bağ-Kur emeklisi ile eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babalarının, sağlık kurum ve kuruluşlarındaki ayaktan tedavilerinde, Tebliğ eki EK–8 Listesinde yer alan poliklinik muayene ücreti bedelinin %10’u,

        alınacaktır.

 

RAPOR KODLARI, REÇETE MESAJLARI VE REÇETE TEŞHİSLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Yeni kodlamaları uygulamanıza yansıtabilmek için yeni versiyonu yüklemeden önce

C:\Ers\TestSecim.properties

dosyasını siliniz.

Yeni açılan rapor kodları :

06.12

Hepatit B Gastro-Hbe Ag pozitif

06.13

Hepatit B Gastro-Hbe Ag negatif

06.14

Hepatit B Gastro-Hbe Ag negatif kompanse evre karaciğer sirozu

06.15

Hepatit C Gastro-Akut

06.16

Hepatit C Gastro-Kronik

06.17

Hepatit C Gastro-Kronik Genotip 2 veya 3

06.18

Crohn Hastalığı (infliksimab kullanımı için)

09.02

Romatoid Artrit, ankilozan spondolit (aksiyel ve periferik) ve psoriatk artirit (Madde 12.7.1'e göre)

13.09

Psoriasis vulgaris (anti-TNF ilaç kullanımı için)

14.06

Hepatit B Enfeksiyon-Hbe Ag pozitif

14.07

Hepatit B Enfeksiyon-Hbe Ag negatif

14.08

Hepatit B Enfeksiyon-Hbe Ag negatif kompanse evre karaciğer sirozu

14.09

Hepatit C Enfeksiyon-Akut

14.10

Hepatit C Enfeksiyon-Kronik

14.11

Hepatit C Enfeksiyon-Kronik Genotip 2 veya 3

14.12

Sistemik Mantar Enfeksiyonları

20.09

Senil, postmenopozal ve cerrahi menapoza bağlı osteopeni beraberinde madde 12.7.17 b'de belirtilen hastalıkların bulunması

 

Düzenlenecek rapor kodları :

06.11

Hepatit B ve C Hastaliklarinda Interferon Disindaki Ilac Kullanimi

14.05

Hepatit B ve C Hastaliklarinda Interferon Disindaki Ilac Kullanimi

20.02

Senil, postmenopozal ve cerrahi menapoza bağlı osteoporoz

Pasiflenen rapor kodları :

04.14

Ilacli Stend Sonrasi Klopidogrel(6 ay)

06.01

Hepatit B Gastro

06.02

Hepatit C Gastro

14.01

Hepatit B Enfeksiyon

14.02

Hepatit C Enfeksiyon

 

Yeni eklenen reçete mesaj kodları :

137

Madde 12.7.13/2-b gereğince Kronik Hepatit C tanısında Tek Başına Kullanımında bedeli ödenmez

138

Kanser teshisinde Madde 12.7.14.C-2 paragrafina gore odenecek ilac

139

Protein metaboliması bozukluklarında  12.7.16.a'da belirtilen uzman hekimlerin düzenlediği rapor ile tüm hekimlerce, Madde 12.7.16.b'de belirtilen miktarlarda verilir.

140

Madde 12.7.17.b (Senil, postmenapozal ve cerrahi menapoza bağlı osteopeni)'ye göre ödenecek ilaç

141

Nöropatik ağrıda Üçüncü basamak sağlık kurumlarında ilgili uzman hekimler tarafından veya bu uzman hekimlerden biri tarafından düzenlenen ilaç kullanım raporuna dayanarak tüm hekimlerce reçetelenebilecek ilaç

 

Değişen reçete mesaj kodları :

003

Ayakta tedavilerde maksimum 1 aylik tedavi dozu ile odenebilecek ilac (Madde 12.2 de belirtilen teshislerde)

010

Madde 12.7.1 Altin Preparatlari, Biyolojik Ajanlar, Lenflunomid ve Subkutan Metotreksat Kullanim Ilkeleri

014

Psikiyatri (eriskin ve cocuk), Noroloji (eriskin ve cocuk) uzmanlarınca veya bu hekimlerden birinin cikardigi ilac kullanim raporuna dayanilarak pratisyen hekimler dahil tum hekimler tarafindan yazilabilecek ilac

015

Madde 12.7.3 Asi ve Serum Temini Uygulaması

023

Madde 12.7.8 Enteral ve Parenteral Beslenme Urunleri Verilme Ilkeleri (raporla ve uzman hekim reçetelemesi şartıyla)

024

Madde 12.7.9.A) Eritropoietin ve Darbapoetin Kullanim Ilkeleri

025

Madde 12.7.9.B) Sevelamer Kullanim Ilkeleri

031

Hepatit'te Cocuk veya Eriskin Gastroenteroloji, Enfeksiyon Hastaliklari uzmanlarindan birinin bulundugu ilaç kullanım raporu ile, bu uzmanlardan biri veya Ic Hastaliklari Uzman hekimlerince talimattaki maksimal dozlarla recetelenebilecek interferonlar

033

Madde 12.7.27 Ç) Human Albumin Kullanim Ilkeleri ve Madde 18.2 de belirtilen kosullarda

037

Kanser teshisinde Madde 12.7.14.C-3 paragrafina gore odenecek ilac

040

Madde 12.7.16 Doğuştan Metabolik Hastaliklar ile Çölyak Hastalığı

041

Colyakta Gastroenteroloji (Erişkin veya Çocuk) Uzmaninin bulundugu rapor ile Madde 12.7.16.c'de belirtilen miktarlarda verilir

043

Osteoporoz teshisinde raporla birlikte son 6 ay içerisinde yapılmış uygun T degerini gosterir belgenin fotokopisinin recete ekinde bulunmasi

070

Madde 12.7.28.Ç. Ezetimib (Statinlerle kombinasyonları dahil) kullanım ilkeleri

073

12.7.25.a) Epilepside belirtilen uzman hekimler, b) Nöropatik ağrıda belirtilen uzman hekimler tarafından veya bu uzmanlardan birinin bulunduğu tedavi şemalı rapor ile diğer hekimlerce de yazılabilecek ilaç

085

Dahiliye, Cocuk Hastaliklari, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi ve Noroloji uzmanlarindan birinin bulundugu rapor ile diger hekimlerce de yazilabilecek ilac (Kan lipit değerlerini gösterir belgenin rapor ekinde gönderilmesi şartıyla).

090

Ic hastaliklari veya genel cerrahi uzmanı tarafından veya bu uzman hekimlerin düzenlediği ilaç kullanım raporu ile diger hekimlerce de yazilabilecek ilac

098

Üroloji, Nöroloji (eriskin ve cocuk), Pediatri, Kadın Doğum, Pediatrik Cerrahi, FTR, Geriatri Uzman hekimleri tarafından reçete edilir. Üroloji veya Nöroloji (eriskin ve cocuk) uzmanlarının bulunduğu ilaç kullanım raporu ile diğer hekimlerce de yazılabilir.

111

Madde 10.Üremeye Yardımcı Yöntemler (Tüp Bebek Tedavisi)

116

Trigiliserit duzeyinin 300 mg/dl' nin (madde 12.7.28.A.b.'de belirtilen hastalıklarda 200 mg/dl' nin) ustunde oldugunu gosterir belgenin receteye eklenmesi kosuluyla odenir

117

LDL duzeyinin 160 mg/dl' nin (madde 12.7.28.A.a'da belirtilen hastalıklarda 100 mg/dl' nin ve 65 yaş üzeri hipertansiyonlu hastalarda 130 mg/dl' nin) ustunde oldugunu gosterir belgenin receteye eklenmesi kosuluyla odenir

120

Universite, Egitim ve Arastirma Hastanelerinde taniyi dogrulayan resmi kurumca onaylanmis goruntuleme tetkik raporlari eklenmis; Kardiyoloji, Kardiyovasküler Cerrahi, Göğüs hastalıkları, Pediyatrik Kardiyoloji Uzman hekimlerinden birinin bulundugu rapor ile odenir

121

Nefroloji veya Uroloji Uzman hekimlerince veya bu hekimlerin bulundugu ilaç kullanım raporu ile tum hekimlerce yazilabilecek ilac

134

Madde 12.7.9.C) Parikalsitol Kullanım İlkeleri

 

Değişen reçete teşhis kodları :

213

Tebliğ İlaç Kullanım İlkesinde Belirtilen Ilgili Uzman Hekim

 www.eczacininsesi.com

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat