WiserLife Supplements olarak İnovatif Formülasyon, Etkin Kombinasyon ve Optimal Fayda mottomuza uygun olarak geliştirdiğimiz WiserLife Masculine İçeriğindeki Cüce Pamliye Ekstresi, Isırgan Ekstresi, Çinko ve Bor içerir ve Kombinasyon olarak Türkiye pazarında benzeri olmayan bir takviye edici gıdadır.

Prostat hastalıkları erkeklerde 50 yaşından itibaren alt idrar yollarında rahatsız edici belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler daha sıklıkla iyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen bir hastalık olan prostatın büyümesinden kaynaklanır. En yaygın prostat sorunları arasında Prostatit, Benign Prostat Hiperplazisi(BPH) ve kanser yer almaktadır. Her 8 erkekten 1’ine yaşamı boyunca prostat kanseri teşhisi konmaktadır. İlk teşhis konulduğunda erkeklerin yaş ortalaması yaklaşık 66’dır. Erken teşhis her kanserde olduğu gibi burada da önemlidir.
İyi huylu prostat büyümesi sık görülen bir durumdur. Yaşlanmayla birlikte erkeklerde oluşan hormonal değişikliklerle ilişkilidir. BPH, normal idrar yapma biçiminizi etkileyebilir ve yaşam kaliteniz üzerinde olumsuz bir etki yaparak alt idrar yolu semptomlarına yol açabilir. Ürolojide en sık tanı konulan hastalıktır.

Sosyal yaşantınıza etkileri
Ani sıkışma hissi ve çok sık idrar yapma ihtiyacı gibi BPH belirtileri sosyal yaşantınızı olumsuz etkileyebilir. Bazı hastalar bu belirtilerden çok rahatsız olur ve sosyal aktivitelerden uzaklaşırlar. Yakınlarında tuvaletin olmadığı bir yerde bulunmaktan korkarlar. Gece idrar yapmak için sık uyandıkları ve yeterince uyuyamadıkları için enerji seviyeleri düşer ve günlük aktivitelerini yapmakta zorlanır.

Serenoa Repens( Saw Palmetto); BPH’ın bitkisel tedavisinde sık  kullanılan antienflamatuar bitkisel ilaçlar arasında en popüler olanıdır. Amerikan cüce palmiye ağacının meyvesinin kurutulması yoluyle elde edilen bir ajandır. Amerika birleşik devletleri ve gelişmiş Avrupa ülkelerinde bu amaçla sıklıkla kullanılmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda bir çok etkilerinin yanında düz kas gevşetici ve 5-alfa redüktaz enzimini inhibe edici özelliği de olduğu gösterilmiştir. Bu iki özelliğinden dolayı iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde faydalı olabileceği bildirilmiştir.  Metaanaliz çalışmalarında Serono repens’in idrar  akımını ve üriner semptomları iyi derecede düzelttiği bildirilmiştir.

Isırgan otunun kullanımının en bilinen sağlık faydası, Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)  ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkinliğidir. Klinik çalışmalar, Urtica spp. bitkisinin BPH'ye sorumlu hormonları etkileyen bileşikleri içerdiğini öne sürmektedir. Ayrıca, Isırgan otu kökü ekstresinin prostat kanseri hücrelerine karşı etkili olduğunu gösteren bulgular bulunmaktadır. Tedavide genellikle saw palmetto (Serenoa repens) ile birlikte kullanılır. Ayrıca ısırgan otunun antienflamatuar ve antimikrobiyal etkinlik gösterdiği de bilinmektedir.

Yapılan bir klinik çalışmada, ısırgan otu (Urtica dioica) ile tedavi edilen 287 BPH hastası serum PSA ve prostat boyutunda önemli bir azalma göstermiştir.

Antienflamatuar gıdalar, prostatın genişlemesini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu da sık idrara çıkma, ağrılı idrara çıkma,pelvik ağrı veya prostat büyümesi ile ilgili sorunların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Gıda takviyeleri, eksik kaldığımız besinleri tamamlamak için kullanılabilir ancak sağlıklı bir yaşamın yerine geçmezler. En önemli etken, sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam tarzı benimsemektir. Takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.

Referanslar:

Keehn A., Taylor J., et al. Phytotherapy for Benign Prostatic Hyperplasia. Curr Urol Rep. 2016 Jul;17(7):53.

Kregiel D, Pawlikowska E, Antolak H. Urtica spp.: Ordinary Plants with Extraordinary Properties. Molecules. 2018 Jul 9;23(7):1664.

Ghorbanibirgani A, Khalili A, Zamani L. The efficacy of stinging nettle (urtica dioica) in patients with benign prostatic hyperplasia: a randomized double-blind study in 100 patients. Iran Red Crescent Med J. 2013 Jan;15(1):9-10. 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat