ECZACININ SESİ 

SUT un 6.1.1.Ç.maddesi Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı başlığını taşır ve bunun kurallarını belirler.

06.04.2011 danıştay kararı öncesi bu maddeye uygun olarak raporlu ilaçlar haricinde reçetelere sadece Dört kalem ve her kalemden bir kutu ilaç yazılabiliyordu.

Bu katı ve bağlayıcı kısıtlamaya karşın hekim tarafından Tedavi Süresinin belirtilmesi şartıyla Yanık, Anemi, Mantar,Reflü, Gis ülserlerinde kullanılan ilaçlar la Dermotoloji uzman hekimlerince reçetelenebilen oral retinoid ilaçları için ayrıcalık yapılmış raporsuz olarak bir aylık dozda reçetelenebilmesi sağlanmıştır.

Reflü,Gis tanısı ve bir aylık tedavi ibaresi ile iki kutu Lansor30/28 in kurum tarafından geri ödemesi yapılırken, bir kutu Lansor 30/28 için tanı ya da Bir aylık doz ibaresi şartı yoktu.

Tabibler Birliğinin açtığı dava ile Danıştay 10.dairesi 06.04.2011 tarihinden geçerli olmak üzere

Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarını sınırlandırarak hastanın tedaviye ulaşım hakkını, tanıyı koyan ve hastalığın tedavisini belirleme hak ve yetkisine sahip olan hekimin mesleki yetkilerini kısıtlayarak bu hak ve yetkisinin kullanılmasına müdahale niteliğinde olduğu, dolayısıyla bu hükmün mevzuat hükümlerine aykırı olduğu  gerekçesiyle Tebliğin 6.1.1.Ç maddesinin 1. fıkrasının yürütmesini durdurdu.

Bu Danıştay kararının sadece 6.1.1.Ç 1.fıkra için uygulanmasıyla şöyle abuk bir durum ortaya çıktı.

Reçetelerde raporsuz ilaçlar için hiç bir kalem ve kutu kısıtlaması yok. Raporlular için en fazla üç aylık doza devam, daha önce ayrıcalıklı olan reflü,yanık anemi gibi teşhislerde kullanılan ilaçlar için yine en fazla bir aylık doz??? kısıtlaması var

Danıştay kararı uyarınca tebliğdeki kalem ve kutu kısıtlaması kaldırılmasına rağmen SGK raporsuz ilaçları Medula da üç ay ile kısıtladı.

Ama asıl yapması gereken daha önce bazı teşhislere ayrıcalık tanıyan ama Danıştay kararının eksik uygulanması sonrası kısıtlama haline dönüşen 5. Madde için tebliğde düzenleme yapmadı. 

Daha sonra 17 Kasım 2011 tarihinden geçerli SUT değişikliği ile 6.1.1.Ç başlığı altına 7. Maddeyi ilave etti.

7.)Tebliğdeki “1 Aylık Doz”; 28,29 ve 30 günlük kullanım sürelerini ifade eder.

SGK bu değişiklik ile Danıştay kararı ile artan kutu ve kalem sayılarını azaltmayı düşünmesine rağmen yine her zaman ki gibi düşündüğünü net,yorumsuz ve anlaşılır bir şekilde yazıya dökemedi.

Tebliğde ilaç kullanım süreleri ile ilgili olarak birçok tanım vardır

10 günlük tedavi bedeli ödenir.

üç aylık tedavi dozunda reçete edilebilir

bir aylık dozda ödenir

30 günlük dozda yazılacaktır

1 aylık ilaç verilir

4 haftalık doz bu hekimler tarafından reçete edilebilir.

Tebliğin tamamında sadece 1 aylık doz tanımı varmışcasına bir aylık doz 28,29,30 günü ifade eder derseniz, yine tebliğde yazan 30 günlük doz, 4 haftalık doz, üç aylık doz gibi tanımlar için farklı farklı yorumlara neden olacağından hatalı ve yanlış uygulamalara sebep olur.

 Neyse ki bu kısıtlama Medulaya da uygulanarak farklı anlamaların, farklı uygulamaların ve haksız kesintilerin önüne geçildi.

Ama danıştayın iptali sonrası Tebliğin hiçbir yerinde geçmemesine rağmen raporsuz olan ve 1 aylık, 2 aylık, 3 aylık gibi kullanım süre kısıtlaması olmayan ilaçlar içinde 1 aylık doz 28, 29, 30 gündür uygulaması yapılması hatalı bir uygulamadır.

Şimdi son sıkıntı da bir kutu Lansor 30/28 için bile bir aylık tedavi ibaresinin bazı SGK birimlerince istenmesi, ibare yazmayan ilaçların örneklemeye ve kesintiye uğramasıdır. En kötüsü de bu komik uygulamaya dur demesi gereken 1 no lu ve en fazla üyeli İstanbul Eczacı Odasının bu uygulamayı doğru bulup internet sayfasından bunu üyelerine duyurmasıdır. http://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=duyurular&anns_ID=3332

EK-2/A listesindeki üre içeren ilaçlar sadece ihtiyozis end.ödenir, H.Pylori tedavi paketi yılda sadece 14 günlük tedaviyi geçmeyecek şekilde ödenir vb gibi uygulamaları, yanık,anemi,reflü ve gis ülserlerinde kullanılan ilaçlar içinde sanki bu listeye girmiş ve özel düzenleme yapılmışcasına sadece bir aylık tedavi ibaresiyle ödenir şartı getirmek basit ve zorlama bir yorumdur.

SGK kontrolörleri Lansor 28 tablettir, 28 gün 1 aydır, bir aylık dozda da tedavi süresi istenir gibi basit ve zorlama bir yorumla bu sonuca ulaşıyorsa, Ferrum fort 30 tablet 1*1 den 30 günlük dozdur, 30 gün bir aydır, bir aylık dozda da tedavi süresi istenir sonucuna da ulaşılır.

TEB, SGK merkezinden bu sorunu halledip kesintilere hemen dur demelidir.

Hatalı yorumlara engel olmak için daha önce ayrıcalık olan şimdi ise kısıtlama haline gelen Tebliğin 6.1.1.Ç 5 b maddesinin SUT dan çıkarılması kesin çözümdür.

 EK YAPILDI: İstanbul Eczacı Odasının bu konudaki 12.01.2012 tarihli açıklaması,

İstanbul SGK yetkilileri ile yapılan görüşmede bir kutu verildiği takdirde1 aylık doz yazılmadığı durumlarda kesinti yapılmayacağı bilgisi tarafımıza sözlü olarak iletilmiştir http://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=duyurular&anns_ID=3340



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat