Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde yapılan son değişiklik ile İTS, 01.01.2010 tarihinden itibaren başladı. Başladı başlamasına da, birçok bilinmezi ve karmaşayı da beraberinde getirdi.

Önce kurumlarca geçiş aşaması tabloları yayınlandı. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün tablosu ile SGK nın tabloları çelişti.              İEGM, fiyat küpürü üzerinde Karekodlu gibi ibareler içeren, ama İTS ye kayıt edilmemiş ilaçların sadece küpür ve barkodunun kesileceğini açıklarken, SGK aynı ürünler için, garanti olsun mantığı ile küpür, barkod ve karekodun birlikte kesilmesini istedi.

 

Ama karekodların kesilmek için değil, sisteme kayıtlı olduğunda sadece okutmak için ambalaja konduğu mantığını unutarak.

 

Yönetmelik de, karekod ifadesinin küpür ya da küpür ve barkod ifadelerini de karşıladığı yazmaktadır. Yani geri ödeme için ya küpür ve barkodu kesersiniz ya da bunların her ikisi yerine karekodu okutursunuz. Ama garanti olsun, hepsini birden kesin derseniz çorba olur.

                                      ***

 

Yayınlanan her iki listede de karekodludur yazan ilaçlar ile, küpür yerine geçen firma sürsarjı bulunan ilaçların, 01 Nisan 2010 tarihine kadar geri ödemelerinin yapılacağı, bu tarihten sonra kesilerek reçetelere eklendiğinde, bedellerinin ödenmeyeceği belirtilmekte.

 

Önce şunu netleştirmek lazım. 01 NİSAN 2010 tarihinin kaynağı neresi? Bu tarih ilk defa İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü nün 13.01.2010 tarihli, Küpür iptali ve fiyat konulu, Dosya başlıklı yazısında açıklandı. Ama İTS ile ilgili yönetmelik ve genelgeye aykırı olarak.

                                                             

Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde de, 2009/84 sayılı İTS uygulama genelgesinde de tek bir uygulamadan bahseder.

01.01.2010 tarihinden önce üretilmiş ürünler 01.01.2011 tarihine kadar piyasada satılabilir.

01.01.2010 tarihinden sonra ise sadece karekodlu olarak üretilir ve İTS kayıtlı olarak satılabilir.                

 

Ne yönetmelik de, ne de genelgede 01 NİSAN 2010 gibi bir geçiş tarihi vardır. Duyurular hiçbir zaman konusu ile ilgili yönetmeliklerle ve genelgelerle çelişemez.

Yaklaşık 50 gün sonra yeni bir kaosa neden olacak bu tarihin, acilen 01.01.2011 olarak düzeltilmesi gerekir.

 

                                       ***

Farzedelim ki Yönetmelikler, Genelgeler tamam. Geçiş aşamalarında hiç bir problem yok. Provizyon tıkır tıkır, İTS şıkır şıkır çalışıyor. Eczane programları alınmış, Karekod okuyucular bilgisayarlara takılmış olsun.

Küpür kesmekten kurtulmuş eczacıdan da hiçbir tepki yok.

 

Dağıtım kanallarından SANOVEL firmasına ait Lansor 30mg 28 kapsül, Ator 20/90 tablet, Macrol 125-250 süspansiyon, yada Majezik 100mg 15 film tablet gibi, kutusunda sadece Barkod ve Karekod içeren ürünler de eczanenize gelmiş. Karekod okuyucunuz ile bu ilaçları İTS den sorguladığınızda şöyle bir yanıt alıyorsunuz.

 

‘’ GİRİLEN KAREKOD UYGUN FORMATTA DEĞİL’’

 

Yani tüm bu ürünler üzerine firması tarafından basılan Karekodlar hatalı.

 

Kesip vereyim desen SGK ödemez!..

Tanıtıp vereyim desen İTS okumaz!..

 

ATSAN ATILMAZ, SATSAN SATILMAZ!..



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat