Sn. Eczacı,

Sağlık Uygulama Tebliğinin 6.1.1.Ç-Reçetelere yazılabilecek ilaç miktarı başlıklı maddesinin 5.b bendinde belirtilen ilaçlar için (Yanıklar, anemiler, sistemik olmayan mantar enfeksiyonları, reflü ve Gis ülserlerinde kullanılan ilaçlar) tedavi süresi belirtilmesi gerekmektedir.

Bu grup ilaçlardan 28 tablet içeren ambalajların reçete edilmesi halinde, 14 tablet veya daha düşük miktarda ambalajları bulunduğundan reçetelerde (1 aylık doz) ibaresi aranacaktır. İyi çalışmalar.       İSTANBUL SGK

 

20 Nisan günü cep telefonlarımıza bu mesaj düştü. İstenilen şuydu. Reçeteye bir kutu LANSOR 28 cap. veya LAMİSİL 28 tab. bile yazılsa altına 1 Aylık Doz ibaresini istiyoruz.

Bunun dayanağı ise 17 Kasım 2011 tarihinden geçerli SUT değişikliği ile 6.1.1.Ç başlığı altına ilave edilen 7. Madde

Madde 7. Tebliğdeki “1 Aylık Doz”; 28,29 ve 30 günlük kullanım sürelerini ifade eder.

SGK, Lansor 28 tablettir, 28 gün 1 aydır, bir aylık dozda da tedavi süresi istenir gibi basit ve zorlama bir yorumla bu sonuca ulaşıyorsa, 

FUNİT 30 cap 1*1 den 30 günlük dozdur, 30 gün bir aydır, bir aylık dozda da tedavi süresi istenir sonucuna ulaşıp, sadece 28 tabletler için değil 30 tabletler içinde 1 aylık doz ibaresini istemesi gerekir.

İşin ilginç tarafı bu konu daha önce yine gündeme gelmiş, İstanbul Eczacı Odası da uygulamayı doğru bulmuş ki bunu aynen üyelerine duyurmuştu. http://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=duyurular&anns_ID=3332

Bu konuyla ilgili 28 GÜN OLAYI ve 1 AYLIK TEDAVİ başlıklı yazımız (http://www.eczacininsesi.com/?yon=kamu_kurum&id=142 ) üzerine İstanbul Eczacı Odası hatasını düzeltmiş ve 12.01.2012 tarihli duyurusunda şu açıklamayı yapmıştı.

’İstanbul SGK yetkilileri ile yapılan görüşmede bir kutu verildiği takdirde 1 aylık doz yazılmadığı durumlarda kesinti yapılmayacağı bilgisi tarafımıza sözlü olarak iletmiştir’’  http://www.istanbuleczaciodasi.org.tr/?page=duyurular&anns_ID=3340              

Şimdi ne değişti de yine bu zorlama yoruma geri dönüldü. Bu konu acilen  çözülmeli ve alınan sözlü güvence bilgisi yazılı hale getirilmelidir.

SGK tarafından mesajın atıldığı gün, Bursa Eczacı Odası da SGK ya açtığı davada,1 aylık doz 28,29 ve 30 günlük kullanım sürelerini ifade eder maddesinde ki 28,29 gün bölümünün yürütmesini durdurma kararı aldırdığını duyuruyordu.

Danıştay ın yürütmeyi durdurma gerekçesi de,

28 ve 29 günlük ilaç kullanım sürelerinin bir aylık dozu ifade edeceği yönündeki dava konusu düzenleme, hekim yetkisine müdahale niteliğinde olduğu gibi hastanın tedavi hakkına, bir başka ifade ile reçetede öngörülen süre kadar ilaç kullanma hakkına ve Anayasa ile güvence altına alınmış sağlıklı yaşam hakkınada aykırılık oluşturmaktadır.

Kamu Kurum köşemizdeki Yeni SUT Değişikliği başlıklı yazıda şöyle yazmıştık.

Yasal olarak 1 ay 30 gündür. Tebliğe 1 ay 18 günü ifade eder de yazılabilir. Siz yasal haklarınızı kullanırsanız bu düzeltilir.

Şimdi ne olacak. Danıştay kararı SGK nın eline ulaştıktan en geç 1 ay sonra uygulanmak zorunda. 1 kutu Lansor 28 tb yazıldığında bile 1 aylık doz ibaresi isterimin gerekçesi ortadan kalkmış olacak. 28 lik tabletlik ilaçlardan 1*1 dozu ile 4 er kutu yazılabilecek.

Bursa Eczacı Odası başkanı Ecz. Kubilay AYDIN ve tüm yönetim kurulunu SGK ya karşı cesaretle açtığı ve kazandığı bu dava nedeniyle kutlamak gerekir.

TEB ve 54 Eczacı Odamız var. Her biri üyelerinden yüksek aidatlar topluyor. Aidatlar ile ücretlerini ödedikleri avukat kadroları var.

TEB ve 54 Eczacı Odasının her biri, eczacının hukuki olarak haklı olduğu bir konuda bile, SGK ya Sağlık Bakanlığına vs. cesaretle dava açabilseler, şimdiye kadar sıkıntı yaşadığımız birçok konu çözüme kavuşmuş olurdu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat