SGK, ilaç bedellerinin ödenmesi ile ilgili 2010/38 sayılı yeni Genelgesini yayınladı. Şimdi bu genelge ile neler devre dışı kaldı, yeni neler geldi?

Daha önce yayınlanan 2010/11 sayılı genelgede ki, küpürün de Karekodlu, Karekod içermektedir, K.Kodlu gibi ibareler yer alan ilaçlar 01.04.2010 tarihine kadar kuruma fatura edilebilir şartı, devre dışı kaldı…

Yine 2010/11 sayılı genelgede ki, ilaç ambalajı üzerinde Firma sürsarjı veya Firma etiketi bulunan ilaçlar 01/04/2010 tarihine kadar kuruma fatura edilebilir şartı, devre dışı kaldı…

2010/11 sayılı genelgede ki, küpürün de İTS ibaresi bulunan yada üzerinde hiç küpür içermeyip sadece karekod içeren ilaçların sadece İTS den onay alınarak kuruma fatura edilme şartı, devre dışı kaldı…

SGK nın 25/02/2010 tarihli duyurusundaki, İTS ye kayıtlı, küpürsüz ve İTS den onay alınarak kuruma verilmesi gereken ilaçların, firmalar tarafından etiketleme yapılarak ödenir hale getirilmek istenmesi durumunda bunların bedelinin ödenmeyeceği şartı, devre dışı kaldı…

Yine aynı duyuruda ki İTS den onay alınarak kuruma fatura edilmesi gereken ilaçların, İTS den onay alınmadan, Karekod, barkod ve fiyat bilgilerinin kesilerek reçete ekinde gönderilmesi durumunda bedelinin ödenmeyeceği sartı, devre dışı kaldı…

Bu genelge ile eczanelerin ŞUBAT ayında karşıladığı reçetelerle ilgili yaşadığı karmaşa son buldu. İTS den onay alınarak kuruma fatura edilmesi gereken ama eczanelerin barkod, karekod ve fiyat bilgisini keserek fatura ettiği ilaçlar için hiç bir sorun kalmadı.

Firmalar tarafından yapılan etiketleme furyası sonrası bedelleri ödenir mi,   ödenmez mi bilmecesi son buldu.

 

***    

         

Şimdi 2010/38 sayılı yeni genelge ile neler değişti.                      16 MAYIS 2010 ve 01 HAZİRAN 2010 gibi iki yeni tarihimiz oldu.

Eczaneler raflarında bulunan ve geri ödemesi olan tüm ilaçları, bu küpür mü, firma etiketi olur mu, bunun üstünde fiyatı yok ya da fiyat küpüründe İTS yazıyor gibi detaylarla uğraşmadan ve İTS den onay almadan kuruma fatura edebilecekler.

İlaç kutusu üzerinde barkod, karekod, fiyat küpürü ve fiyat bilgisinden hangisi varsa kesilecek. Burada tek dikkat edilecek konu, sadece karekod içeren ve fiyat küpürü bulunmayan ilaçlarda, ilacın kutusundan ilacın adını içeren bir bölümün de kesilerek reçeteye eklenmesi. Geçiş aşamasında kesilen bölümlerin büyük tutulmasında fayda var.

16 Mayıs 2010 tarihi itibariyle de kutusunda karekod içermeyen, sadece fiyat küpürü ve barkod içeren ilaçlar fiyat küpürü ve barkodu kesilerek kuruma fatura edilmeye devam edecek, bunlar haricindeki diğer tüm ambalajlı ürünler ise sadece İTS den onay alınarak verilebilecektir.

01 Haziran 2010 tarihi itibariyle de tüm ilaçlar sadece İTS onayı alınarak ve ilaç ambalajından hiçbir bölüm kesilmeden kuruma fatura edilebilecek… 

Eczacılar bu 2 ay gibi kısa geçiş sürecinde, raf stoklarını ve sigortalı hastalarına borç olarak verdikleri ilaçlarla ilgili süreci çok iyi yönetmeliler.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat