Demans ve Alzheimer’ın arasındaki fark;

·        Demans; bir kişinin günlük aktiviteleri gerçekleştirme yeteneğini, aynı zamanda iletişim kurma yeteneğini olumsuz yönde etkileyen bir beyin hastalığı olmasıdır. Genel bir isimdir.

·        Alzheimer, bir kişinin beyin hafızasını, düşüncesini ve dilini kontrol eden belirli alanlarını etkileyen bir tür bunamadır.

v  Demans, hafızayı ve düşünmeyi etkileyen farklı tipteki semptomları veya hastalıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

v  Alzheimer, demansın nedeni iken, diğer hastalıklarda demansa neden olabilir.

İnmeden sonra ortaya çıkan vasküler demans , ikinci en yaygın demans türüdür.

Ayrıca, bunama semptomlarına neden olabilecek, tiroid problemleri ve vitamin eksiklikleri gibi geri dönüşlü olanlar da dahil olmak üzere birçok koşul var.

Demans genellikle yanlış bir şekilde "yaşlılık" veya "yaşlılık bunaması" olarak adlandırılır.

 

Demansa neden olan diğer hastalıklar;

·        Parkinson hastalığı: Parkinson hastalığı olan birçok kişi sonunda demans semptomları geliştirir (Parkinson hastalığı demansı)

·        Creutzfeldt-Jakob hastalığı: Bu nadir beyin hastalığı genellikle bilinen risk faktörleri olmayan insanlarda görülür. Bu durum anormal bir protein formundan kaynaklanıyor olabilir. Creutzfeldt-Jakob hastalığı kalıtsal olabilir veya hastalıklı beyin veya sinir sistemi dokusuna maruz kalmaktan kaynaklanabilir

Bu ölümcül durumun belirti ve semptomları genellikle 60 yaş civarında görülür.

·         Huntington hastalığı: Genetik bir mutasyon nedeniyle, bu hastalık beyninizdeki ve omuriliğinizdeki bazı sinir hücrelerinin atılmasına neden olur. Düşünme (bilişsel) becerilerinde ciddi bir düşüş de dahil olmak üzere belirti ve semptomlar genellikle 30 veya 40 yaşlarında görülür.

 

Demans terimi birçok farklı koşulda kullanılırken, Alzheimer kendine özgü semptomları olan çok spesifik bir hastalıktır. 

Bu semptomlar;

  • Karışıklık
  • Bozulmuş düşünce süreçleri
  • Bozuk Konuşma vb…

Diğer yazılarda bunları ayrıntısı ile inceleyeceğiz.

 

İkisi arasındaki temel fark 

Demansın bazı formları geçici veya hatta geri döndürülebilir olmasıdır (özellikle vitamin eksikliği veya ilaç etkileşimi neden olduğu durumlarda geçerlidir).

Alzheimer ise asla!

Sonuçta;

Demans semptomlarının çoğu, Alzheimer’ın semptomlarına benzer.

Bu da Alzheimer’ın bir demans şekli olduğu anlamına gelir .

Yine tekrar etmek gerekirse; Alzheimer sadece bunamanın nedenlerinden biridir.

Demans vakalarının %50 ile %70’inin nedeni Alzheimer olduğu biliniyor.

Demans ve Alzheimer arasındaki fark NASIL ANLAŞILIR diye sorarsanız… Bunu yapmanın tek yolu doktora gitmek ve gerekli testleri yaptırmaktır.

Örneğin son yapılan bir çalışmada; üç yıldan fazla süredir depresyon geçiren yaşlıların demans riski daha yüksek olduğu ortaya çıkmış.

Evet gittikçe çevremizde bu tür hasta sayısı artıyor, kendimizde korkuyoruz.

Bazen basit bir unutkanlığımız olduğunda bile,

- bende her şeyi unutuyorum bu gidişle alzheimer olacağım diye çok kolay bu kelimeyi kullanıveriyoruz…

Önemli olan evrelerini, nedenlerini öğreneceğiz ve farkındalığımızı arttıracağız ki tedbir alabilelim ve süreci yönetebilelim.

Sağlıkla unutmadan kalın, haftaya unutmaya devam…

 

Uzm.Ecz.GÜL KARA

Hürriyet Eczanesi- Kadıköy



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat