Dedi, Nesyamun!

Mezarında, “ölümümden sonra da sesim duyulsun” isteyen bir rahipti.

Nil kıyısında bir kasabada yaşamış bu üst düzey rahip, ne anlamda ses istemiş bilinmez ancak günümüz bilim adamları bu rahibin dileğini yerine getirmişler.

Sessizlerin sesi olmuş demek ki!

Dünya bilimin başka boyutundayken, eczacılık açısından biz eczacılara düşen akademik ilerlemeyi ne şekilde geliştiriyoruz, sadece bunu üniversite düzeyinde bakmayalım genel eczacılık camiası olarak bütünü ele aldığımızda prosedürlere gömülüp kendimiz ve bilim için gelişime ne kadar zaman ayırabiliyoruz?

Biz dönelim mumyamız Nesyamun’a…

Geçen hafta BBC’ deki bir haberde Londra Üniversitesi, York Üniversitesi ve Leeds Şehir Müzesi tarafından yapılan çalışma sayesinde “Sesi yeniden yaratma tekniği ile uzun zamandır ölü bir kişinin sesinin duyulması” imkanı ortaya çıktı.

Profesör Fletcher, yaptığı açıklamada, Nesyamun’un ölümden sonra sesinin duyulmasının hayattayken dile getirdiği isteklerinden biri olduğunu söylüyor. "Tabutunda bu isteği yazılı. İstediği buydu" diyor. "Bir nevi bu dileğini yerine getirmiş olduk.”

Bilim adamları bunu nasıl yaptı bakalım; önce yapılan araştırmalar sonucu, Nesyamun’ un diş eti hastalığı ve diş çürümesinin olduğunu tespit edildi. 50 yaşlarında alerjik bir reaksiyon sonucu öldüğü tahmin ediliyor.

İnsanlarda sesin oluşması için akciğerlerden gelen havanın gırtlak, burun veya ağızda izlediği yol, ses yolu olarak biliniyor. Bu ses, “ses kutusu” olarak da bilinen gırtlakta üretiliyor ancak ses yolundan geçtiği zaman onu duymamız mümkün oluyor. 

Bilim insanları, Nesyamun’ un ses yolunu üç boyutlu yazıcı ile kopyalayarak günümüze taşıdılar. Nesyamun’ un sesini hayata döndürebilmek için, onun ses yolunun birebir ölçüleri üç boyutlu yazıcıya yansıtıldı
Bu yöntem yalnızca, insanlardaki yumuşak ses dokusu bozulmamışsa uygulanabiliyor. Nesyamun’daki yumuşak dokunun bozulmadığı, bir CT tarayıcısıyla elde edilen veriler aracılığıyla teyit edildi. Nesyamun’ un mumyalanmış olması ve vücudunun iyi korunmuş olması bu yönteme olanak sağladı.

Bu çalışmanın sonucunda ise 3 bin yıllık mumyanın sesi ilk defa duyuldu ve bilim insanları “e” harfine benzer bir ses elde etmeyi başardılar.

Merak edenlere; Mumya Leeds Şehir Müzesinde sergileniyor. Demek ki sessiz kalanlar, son sözüm söylenmemişti diyenler, sesimi duyuramadım diyenler dile gelecek.

Hadi biraz daha sabır.

Nesyamun sabrı da olmasın lütfen!

Sağlıkla kalın, sesiniz sesimiz olsun.

 

Uzm.Ecz. Gül Kara

hurriyeteczanesi@ttmail.com

05325814059- Hürriyet Eczanesi

Rıhtım caddesi No:64 Kadıköy -İstanbul



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat